Konwa hájil na startu sedmého podniku vrcholné domácí série 50bodový náskok. Chyběli Boroš, Ťoupalíkové nebo Říman. Konwa na vedoucí pozici ve druhém kole spadl, ale v dalším okruhu se sjel do tria s Matyášem Fialou (ČEZ Tábor) a Maxmilianem Kerlem (AŠ). Na sněhu však Konwa dost chyboval a navíc se postupně dotáhl Jindřich, který ztrácel už skoro půl minuty. V předposledním kole dokonce nastoupil a získal zásadní náskok. Konwa se ve stíhačce opět poroučel k zemi. Přesto mu druhé místo stačilo k celkovému vítězství. Poprvé český pohár získal zahraniční jezdec, to pro český cyklokros nezní zrovna povzbudivě. 

„Popravdě jsem o vítězství nepřemýšlel, letos jsem si ještě nevěřil a vůbec ne dnes. Navíc se mi vůbec nepovedl start, byl nejhorší v sezoně. Ale vedoucí trio jsem si dojel a zjistil jsem, že na tom jsem dobře. Posunul jsem se na čelo, získal náskok a ten si poté již pohlídal.  Je to pro mě impulz a motivace do dalších závodů. Dnes to bylo o výkonnosti, ale i o chybách, tak padesát na padesát,“ hodnotil závod vítěz Jindřich pro web cyklokros.cz. 

Vpředu byli vše závodníci do 23 let, první „dospělý“ projel cílem mimo Poláka Konwy, devátého Švéda Risberga a desátého Slováka Ulíka až jedenáctý Robert Hula (Expres.cz/Tufo Kolín).

Mezi ženami odjela Sofia Ungerová nečekaně své krajance, bronzové evropské juniorce Viktórii Chladoňové. „Sníh mi je blízký, jsem šťastná z prvního vítězství sezoně,“ vyprávěla. Tedy zároveň další porážky pro český cyklokros… Nejlepší byla třetí juniorka Amálie Gottwaldová CP team), šestá pak veteránka Pavla Havlíková (Lawi junior) a sedmá Kateřina Douděrová (Jaroslav Kulhavý Cycling team). Obhájkyně celkového vítězství zůstala letos druhá za Zemanovou – česká elita jela v neděli světový pohár v Itálii.

Mezi juniory vyhrál táborský Tomáš Kraus, třetí místo stačilo k celkovému triumfu Patriku Lienertovi (Kovo Rexonix Praha).

Domácí sezona napíše tečku 14. ledna mistrovstvím ČR na trati mistrovství světa v Táboře.

TOI TOI Cup - sobota 9. 12. 2023 ve fotografiích Milana Žejdlíka:

loading...

Kompletní výsledky ČP Veselí najdete na sportsoft.cz.

Konečné pořadí Českého poháru 2023/24

Muži: 1. Konwa 252, 2. Fiala 490, 3. Boroš (Elkov/Kasper) 400, 4. Ježek (Brilon) 356, 5. Říman (DK Bikeshop Racing Team) 345, 6. Kerl 332.

Ženy: 1. Zemanová 500, 2. Douděrová 392, 3. Chladoňová 380, 4. A. Gottwaldová 352, 5. Panušová (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) 271, 6. Vaníčková (Brilon) 258.