Cyklisté dnes odstartovali z města Forli, najeli na okruh, který si dali 7x, a vrátili se do Forli. Na okruhu byl 3,4 km dlouhý kopec s průměrným převýšením 6,4%. Ve třech případech se na něm soutěžilo o vrchařské body. 

Necelou půl hodiny od ostrého startu vyprovokoval únik Mikkel Honoré (Deceuninck) a k němu se postupně přidalo dalších 6 cyklistů. Tentokrát jsme je nemohli označit jako outsidery, protože kromě Honorého mezi nimi byli mj. Jorgenson (Movistar), De Marchi (Israel) či Swift (Ineos). 

Byl tu také Osorio (Caja Rural), kterému šlo o zisk vrchařského dresu, jelikož před etapou zaostával jen jediný za Dinou (EOLO-Kometa). A první prémii umístěnou na 60. km také vyhrál. Následně ze skupiny vypadl, ovšem tyhle body mu měly stačit, protože odstup úniku byl kolem 3 minut a bylo pravděpodobné, že i další prémie se stanou kořistí jezdců v úniku nebo favoritů celkového pořadí. A z nich nikdo Osoria neohrožoval. 

Odpovědnost za kontrolu úniku byla v pelotonu pochopitelně na týmu, který měl ve svém středu průběžně vedoucího muže, tedy Jumbo-Visma. 

Iván Sosa (Ineos), který před závodem patřil k horkým favoritům a do etapy nastupoval ze 6. místa, po 2,5 hodinách jízdy slezl z kola a vzdal. 

Vedoucí skupina se v obtížném terénu jednak postupně redukovala, v čele zůstali jen Honoré, De Marchi a Swift, a jednak její náskok peloton zkracoval, takže na začátku posledního okruhu měli k dobru již jen 1:15 min. 

Tým Israele před závodem definoval své cíle a poslední, který jim zbýval k naplnění, bylo etapové vítězství prostřednictvím Alessandra De Marchiho.

Jenže poslední stoupání znamenalo i konec úniku, kdy byla trojice na čele dojeta 14člennou skupinou, v níž byli s výjimkou Colleoniho (BikeExchange) všichni cyklisté umístění před etapou do 13. místa. 

Když to nevyšlo De Marchimu, vyhrál alespoň jeho týmový kolega Ben Hermans poslední vrchařskou prémii. 

Po ní se rozehrálo finále etapy i závodu. Znovu se od vedoucí skupinky odpoutal Honoré a s ním vedoucí muž průběžné klasifikace Vingegaard. 4 km před cílem měli náskok 20 vteřin a to jim stačilo na to, aby etapu ovládli. 

Ve spurtu dvojice byl úspěšnější Mikkel Honoré a po včerejším E3 připsal týmu další, letos už 13 vítězství.

Čímž je Deceuninck-QuickStep v tomto ukazateli suverénně nejúspěšnější, jelikož druhý v pořadí Jumbo-Visma jich má k dnešnímu dni, včetně celkového vítězství Vingegaarda na letošním Settimana Internazionale Coppi e Bartali, na kontě 9.

Nejúspěšnější na letošním Mezinárodním týdnu Coppiho a Bartaliho byl tým Jumbo-Visma, což vyniká o to víc, že z World týmu byl v sestavě kromě celkového vítěze Jonase Vingegaarda pouze Gijs Leemreize, letošní nováček z development týmu, zbytek tvořili mladíci právě ze záložního týmu! Vingegaard vyhrál dvě etapy a celkově. V bodovací soutěži se díky dnešnímu 2. místu stal i jejím vítězem.

Deceuninck-QuickStep se díky Honorému posunul v poslední etapě v soutěži jednotlivců na konečné 2. místo! Do desítky, konkrétně na 7. místě dokončil za tento belgický tým ještě Mauri Vansevenant, což mu dalo na 3. místo mezi mladíky. Velmi dobře si vedli i v etapách: Honoré vyhrál poslední, Cavendish dojel v první etapě druhý a Shane Archbold bral po jednom druhém a jednom třetím místě.

Dobře si vedl i Ineos-Grenadiers, přestože dokončil jen ve třech. Vynikal Ethan Hayter, který vyhrál etapu a pravidelně se umísťoval v popředí, což mu vyneslo celkové 4. místo, vítězství v soutěži mladíků a 2. místo v bodovací soutěži. Ineos vyhrál i týmovou soutěž.

Spokojený je určitě i Nick SchultzBikeExchange, který dojel třikrát 3. a to ho vyneslo i na 3. příčku celkového pořadí a 3. v bodovací soutěži.

Tým Israel Start-Up Nation vyhrál časovku týmů, lídr Ben Hermans se umístil třikrát do desítky, což pro něj znamenalo 6. místo v celkovém hodnocení.

Za zmínku stojí 22letý Kolumbijec Javier RomoAstany, jehož stabilní výkony s jedním druhým místem v etapě znamenaly 5. místo celkově, 2. mezi mladíky a 6. v bodovačce.

Jediná etapa tu byla pro sprintery a to hned ta první. Pro ni si přijelo Vini Zabú s Jakubem Mareczkem a vyšlo jim to. Ve zbytku etapáku už byli neviditelní.

Přestože se v soutěži jednotlivců nijak neprosadili, stabilní týmové výkony vynesly Androni Giocattoli na 2. místo mezi týmy.