Závěrečná etapa měla v itineráři napsáno nejvíc výškových metrů ze všech osmi, konkrétně 4160. Od počátku byl značný zájem o pobyt v úniku a snažili se o to i jezdci z druhého sledu celkového pořadí.

Snažil se i Victor Campenaerts, protože zkoušel udržet dres nejlepšího vrchaře. První dvě dvojky vyhrál, ale nakonec mu to o dva body stejně nestačilo. Mimořádně aktivní byl dnes totiž Giulio Ciccone, kterému se dosud nedařilo nejspíš podle jeho představ, a tak se zaměřil alespoň na úspěch v etapě. Přitom jako bonus pobíral body na vrchařských prémiích, až jich nabral tolik, že se nejlepším vrchařem skutečně stal.

Nakonec se před hlavní skupinou vytvořila 9členná skupina, která se ale postupně při jízdě přes náročná stoupání zmenšovala, až 50 km před cílem jeli vpředu jen čtyři: Alaphilippe (Soudal), Benoot (Jumbo), Champoussin (Arkéa) a Ciccone (Trek). I tahle skupina se ale rozpadla, až zbyl na čele v předposledním stoupání 20 km před cílem osamocený Ciccone.

Uprchlíci až tak neohrožovali Vingegaarda, jako spíše Yatese, druhého muže průběžného pořadí. Takže jezdci UAE vystřídali na čele stíhací skupiny cyklisty Jumbo-Visma, aby se posléze vydal do akce samotný Adam Yates. Zprvu odvezl pouze Vingegaarda, ale postupně se nabalili další jezdci, kteří dojeli všechny uprchlíky vyjma Cicconeho.

Po dlouhém sjezdu už čekal jen cílový výjezd, sice necelé 2 km dlouhý, ale mimořádně prudký. Zpočátku pracoval pro Yatese Majka, ale poté se vydal za italským cyklistou sólově Vingegaard. Ani jemu se už ale nepodařilo Cicconeho ohrozit, co se týče etapového prvenství. 

Co se týče celkového, ještě ho před druhým Yatesem a třetím O´Connorem navýšil.

Alaphilippe si to v úniku natolik prásknul, že v závěru nestačil, ale pozici na konci první desítky uhájil. O 6 vteřin před Cicconem.

Bodovací soutěže vyhrál Laporte (Jumbo-Visma), bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce získal na poslední chvíli Carlos Rodríguez (Ineos), protože se mu dnešní etapa docela povedla, zatímco na Maxe Poolea (DSM) to už byl příliš. A Ineos vyhrál i týmovou soutěž, i když Daniel Martínez dnes rupnul a klesl ze 6. až na 23. místo.

Vyhrát tento závod je opravdu velká věc. Je to jeden z největších závodů v kalendáři. Jsem velmi šťastný,“ řekl bezprostředně po etapě celkový vítěz. „Tým byl dnes opět super silný. Byl jsem neustále obklopen spolujezdci, nikdy jsem se neocitl sám. Ve finále jsem se cítil stále dobře a tak jsem to zkusil.“

S výhledem na Tour, která začíná za tři týdny, poznamenal: "S tímto týdnem mohu být velmi spokojený. Jsem trochu překvapený, že rozdíly v pořadí jsou tak velké, ale vím, že momentálně jsem v dobré formě. Teď si na pár dnů odpočinu a pak se připravím na Tour. Musím ještě udělat nějakou práci, ale už jí moc není.“