Rozdíl mezi prvním Girmayem a druhým Philipsenem v soutěži o zelený trikot je už pouze 32 bodů. Pro lídra týmu Intermarché-Wanty dopadla 16. etapa nejhůře jak mohla, protože Philipsen o 54 bodů, padesát v cíli a o čtyři body byl lepší na rychlostní prémii. Girmay se zapletl do pádu asi kilometr a půl před cílem na kruhovém objezdu a do cíle se řítila pouze malá skupina sprinterů na nejlepších pozicích. 

1175402925.jpg

Alpecin-Deceuninck byl na čele seřazen perfektně, Robbe Ghys dovezl Van der Poela s Philipsenem v háku na posledních 400 metrů a mistr světa rozjel Philipsenovi velmi rychlý spurt. Belgičan se vůbec nemusel ohlížet na soupeře a snadno si dojel pro už letošní třetí vítězství. Druhý skončil Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) a třetí Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), kteří však nemohli mladšímu soupeři rychlostně konkurovat. 

"Po takovém týmovém výkonu mám velkou radost. Vždy je příjemné vyhrát společně a to se nám dnes podařilo," pochválil Philispen své týmové parťáky. Kromě jezdců ve sprinterském vlaku mu hodně pomohl také Silvan Dillier, který odtahal skoro celou 188 kilometrů dlouhou etapu mezi městy Gruissan a Nimes, ačkoliv nebylo po většinu závodu třeba stahovat žádné uprchlíky. 

1175456010.jpg

Philipsen si nevšiml, co se v závěru etapy stalo Girmayovi a dalším jezdcům. "Nic jsem neviděl. Byli jsme s týmem dobře sehraní a snažili jsme se držet pozice. Pád jsem neviděl, ale doufám, že jsou všichni v pořádku. Dnes jsem se cítil dobře, volný den byl fajn a už jsem cítil, že se moje forma na této Tour zlepšuje, takže jsme si dnes hodně věřili."

Soutěž o zelený trikot se díky 15. etapě zamotala, jenže sprinteři už nebudou mít příležitost skórovat. Stáhnout zbývající ztrátu bude pro Belgičana složité. "Všechno je možné, ale bude to těžké. Girmay jezdí na této Tour v kopcích velmi dobře. Nezaslouží si takhle přijít o zelený dres. Pokusíme se udělat všechno pro to, abychom ještě vyhráli, ale čekají nás těžké etapy. Budeme se na to dívat den po dni, ale nejdříve oslavíme toto vítězství," pokračoval a přiznal, že na začátku Tour nebyl v nejlepší formě a proto dlouho nedokázal zvítězit. "Na začátku jsem rozhodně nebyl v nejlepší formě, cítil jsem to i ve sprintech. Myslím, že nám chybělo pár procent, ale ve druhém týdnu se nám podařilo tuto ztrátu snížit. Jsem rád, že jsme to ještě dokázali otočit," uzavřel pro Wielerflits.nl. 

20240716TDF0047-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Spokojený byl také Van der Poel, jemuž se na letošní Tour osobně nedaří, tak si to vynahrazuje při práci pro Philipsena. "Byla to naše poslední šance před Nice. Tým odvedl fantastickou práci. O sobě jsme nepochybovali. Často záleží na detailech. Důležité je, že Jasper má zpět sebedůvěru a možná i lepší nohy, díky kterým se také sprintuje s větší jistotou. Stále je jedním z nejrychlejších sprinterů na světě."

Van der Poel by mohl být důležitý pro Philispena i v závěrečných bojích o zelený dres. "Důležité je nyní dokončit Tour co nejlépe. Sami jsme se už zeleným dresem příliš nezabývali," přiznal Van der Poel a moc se mu nelíbí, že by o bodovací soutěži rozhodl pád největšího favorita. "Tohle není způsob, jakým chcete vyhrát. Doufejme, že Girmay bude v pořádku. Teď jde o to, abychom se co nejlépe dostali do Nice."

Gachignard jediným odvážlivcem etapy 

Rovinaté etapy letos dlouhým únikům moc nepřejí a v pelotonu je minimum jezdců, který se chce vydávat do sebevražedného útoku. Také v 16. etapě si sólovou jízdu s malým náskokem před hlavní polem vyzkoušel pouze Thomas Gachignard (TotalEnergies), který vyrazil až po rychlostní prémii na 97. kilometru. Pro peloton nebyl problém mladého Francouze dostihnout, ovšem Gachignard dosáhl svého - došel si na pódium pro zlatá čísla pro nejaktivnějšího závodníka etapy. 

20240716TDF0051-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

V celkovém pořadí se nic nezměnilo a Tadej Pogačar (UAE Emirates) bude mít v 17. etapě Tour další příležitost navýšit svůj náskok, končí se totiž na kopci SuperDévoluy a nedaleko před cílem jezdci vystoupají na ještě mnohem náročnější stoupání Col du Noyer (7,6 km, 7,9 %).