Tým Jumbo - Visma reálně posílil 

V posledních letech to stále nebylo ono, navzdory tomu, že ve středu klasikářské skupiny týmu Jumbo - Visma stál Wout van Aert. Ale letos by to už mohlo být jiné a nizozemská sestava možná převezme pozici nejsilnějšího klasikářského týmu. Wout van Aert nastoupil letos poprvé do silničního závodu a na Omloop Het Nieuwsblad si dělal vše, co se mu zlíbilo. Fyzicky měl nad soupeři převahu a navíc byl i klidný a takticky si také vedl skvěle.  

Vliv na to měl bezpochyby Tiesj Benoot, letošní posila týmu. Benoot zaútočil ve stoupání Berendries a udrželi se ho jen ti nejlepší, což byli kromě Van Aerta také Tom Pidcock, Jhonatan Narvaez a Sonny Colbrelli. Benootův druhý útok před výjezdem na Kapelmuur byl také důležitý, vyčerpal Van Aertovy soupeře a Jumbo - Visma mělo díky jeho útokům závod pod kontrolou. Van Aert si mohl věřit na spurt skupiny, nebo pelotonu, ale chtěl dojet sólo a to také udělal.

Jezdci Jumbo - Visma byli aktivní i v neděli. Tiesj Benoot opět útočil a později navíc takticky odpojil Toma Pidcocka z vedoucí skupiny. Ale hlavní roli měl Christophe Laporte, který byl v dlouhém úniku a dostižen byl až v psoeldních desítkách metrů před cílem. Laporte přišel před letošní sezónou z Cofidisu, kde byl lídrem, ale neměl dobrou podporu týmu. V Jumbo - Visma bude pomáhat Van Aertovi a rozehrávat taktické hry. Stejně jako Benoot. Navíc dobří jsou i Nathan Van Hooydonck a Mike Teunissen. Zdá se, že se Van Aert dočkal silného klasikářského týmu, což mu může pomoci k vítězství na dlážděném monumentu. 

Quick-Step Alphy Vinyl negativně překvapil

Byli jsme zvyklí na kolektivní převahu belgického týmu Quick-Step Alpha Vinyl, ale na Omloopu a K-B-K jsme to neviděli. Fabio Jakobsen dokázal zachránit pověst týmu v nedělním závodě, ale v sobotu to bylo opravdu tristní představení. Překvapivě se nedařilo žádnému z lídrů. Zdeněk Štybar byl neviditelný, Yves Lampaert a Kasper Asgreen slabí a chyběli v každém důležitém úniku. Navíc nebyli vůbec kompaktní, závodníci v modrých dresech se často drží blízko sebe a předvídají vývoj závodu a snaží se využít početní převahy. Ale tentokrát byli mnohem slabší.

V neděli zvítězil Fabio Jakobsen i díky pomoci svých týmových kolegů. Ti byli použiti na stíhání uprchlíků a vyšlo jim to jen tak tak. Štybar byl opět neviditelný, Asgreen se dostal do úniku a zvládl pracovat i na čele pelotonu a nejspíš bude letos oporou Quick-Stepu na kostkách. Ale po nedávné nákaze covidem mu do loňské formy stále dost chybí. To se ovšem předpokládalo. Ostatní tuto omluvu nemají. Lampaert se také snažil a Jakobsenovi pomohl. Jenže jaké to bude na více selektivních závodech? Julian Alaphilippe na severských klasikách na kostkách nepomůže, soustředí se na Ardeny. Zlepší se situace do konce března?  

Peter Sagan není připraven 

Tohle není překvapení. Peter Sagan je po přestupu do TotalEnergies horší. Na jeho přípravu měl vliv koronavirus, ale to už je poměrně dlouho a měl by být připraven. Jenže není. Bylo to zřejmé už na Tour des Alpes Maritimes et du Var, kde odpadal v každém menším kopci a projevilo se to i v Belgii. Na Omloopu dojel se ztrátou téměř šesti minut v grupetu a to samé předvedl na K-B-K, kde ztratil téměř deset minut. Nevypadá to vůbec dobře a těžko se něco zásadně zlepší před italskými kalsikami Milano - Torino a Milán - Sanremo. V Sanremu dojel už devěkrát v první desítce a má zde největší naději na dobrý výsledek, ale na kostkách? V těch na vítězství myslet nemůže. 

Na silnici to Pidcock nemá zadarmo 

Je olympijským vítězem na horských kolech a mistrem světa v cyklokrosu. Na co sedne, na tom se mu okamžitě daří. Jenže v tvrdé silniční konkurenci je to o trochu těžší. Na Omloopu ho s převahou porazil Van Aert, což se dalo čekat, protože i v cyklokrosu byl o třídu lepší. Brit na tom po zimní sezóně není vůbec špatně, ale už stihl objet Kolem Algarve a nepochybně toho od sebe čekal trochu víc. Sám přiznal, že udělal příliš mnoho taktických chyb. Na Omloopu vůbec nezareagoval na útok Van Aerta před hellingem Bosberg. Přitom se to od něj čekalo. Měl se zvednout a odjet s Belgičanem. Místo toho se sotva udržel ve skupině pronásledovatelů a ani nespurtoval o druhé místo v cíli. 

V neděli se dostal do úniku, ale nechal se odpojit Benootem a skupina mu odjela. V hlavním poli už moc nezmohl. Pidcock je velmi sebevědomý, naplánoval si snad všechny jarní klasiky a následně hned Giro d'Italia. Je přehnaně ambiciózní? To se dozvíme už v sobotu na Strade Bianche. Patří k největším favoritům, nesmí však dělat chyby a potřebuje najít pár wattů navíc.   

Bahrain Victorious se musí sladit

Silné individuality s nejasnou taktikou. Bahrain Victorious chce patřit k nejlepším klasikářským sestavám, ale takticky to moc nefungovalo. Sonny Colbrelli byl velmi silný na Omloopu, kde si dokázal ajko jediný doskočit do Van Aertova úniku s Benootem, Narvaezem a Pidcockem. Ale nešel po Van Aertovi při nástupu 13 kilometrů před cílem a už mohl jen spurtovat o druhé místo. To získal, ale jezdci Bahrain byli spíše zklamaní. Matej Mohorič byl hodně silný, ale nedostal se moc do akce. A podobné to bylo v neděli. V úniku byl Fred Wright, který se nedostal do dalšího útoku Laporteho, Narvaeze a Van der Hoorna a Colbrelli proto musel pracovat v pelotonu a snažil se únik dostihnout. Cílem bylo připravit spurt pro Phila Bauhause. Ve spurtu se rozhodlo, ale Bauhaus skončil až 13. V konkurenci opravdu rychlých sprinterů neměl šanci. V dalších dlážděných klasikách bude pro Bahrain lepší hodně útočit. KOlektivní sílu mají.