Mistrovství světa v roce 2022 uspořádá australské město Wollongong. Očekával se rovinatý okruh vhodný pro sprintery, který by co nejvíce vyhovoval Calebu Ewanovi, nejlepšímu australskému cyklistovi současnosti. Ale nakonec nás nejspíš čeká souboj klasikářů, ačkoliv ani Ewan a další sprinteři nejsou bez šancí.

Nejdůležitější silniční závod mužů s hromadným startem začne 25. září v Hellensburghu a na cyklisty čekají dva různé okruhy Mount Keira Loop a Wollongong City Circuit. Na prvním okruhu je stoupání Mount Keira, které je 8,7 kilometru dlouhé s průměrným stoupáním 5 % a maximem až 15 %. Kopec ovšem bude daleko před cílem, takže důležitější pravděpodobně bude krátké stoupání na cílovém okruhu ve Wollongongu.

Okruh ve Wollongongu ozdobí 1,1 kilometru dlouhý výjezd na Mount Pleasant s průměrem 7,7 % a maximem 14 %. To jsou zcela ideální parametry pro útok Juliana Alaphilippa, případně i jiného špičkového klasikáře. Mount Pleasant leží 8 kilometrů před cílem, proto nebude snadné udržet únik až na cílovou pásku a spurt skupiny, nebo menšího pelotonu, je stále možný.

Mezi největší favority bude patřit vítěz posledních dvou šampionátů, Francouz Julian Alaphilippe. Třetím triumfem za sebou by vyrovnal mimořádný výkon Petra Sagana z let 2015, 2016 a 2017. Dalšími favority nejspíš budou také Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Sonny Colbrelli, Tom Pidcock, Ethan Hayter a další velmi rychlí klasikáři.  

Pořadatelé ještě nezveřejnili všechny detaily mužského závodu. Doposud není jasná celková délka závodu, ani kolikrát jednotlivé okruhy cyklisté pojedou. To bude mít na vývoj závodu zásadní vliv. "Těšíme se na příjezd komisařů UCI, se kterými na začátku roku 2022 společně doladíme detaily závodů," říká Stu Taggart, výkonný ředitel organizačního výboru.

Wollongong leží v Novém Jižním Walesu na jihovýchodě Austrálie, 80 kilometrů jižně od Sydney. Leží u pobřeží Tichého oceánu, které cyklisté poznají zblízka, stejně jako subtropické oblasti ve vnitrozemí. V Austrálii se bude světový šampionát konat poprvé po 12 letech. V roce 2010 se závodilo v Geelongu a mistrovský titul získal Thor Hushovd, který ve spurtu malého pelotonu porazil klasikáře Mattiho Breschela a sprintera Allana Davise. 

Šampionát zahájí časovky mužů a žen v neděli 18. září. Obě kategorie budou mít porpvé stejnou trasu i délku závodů. Časovky se pojedou v ulicích Wollongongu. Ale detaily ještě nejsou známy. Zde se budou také konat závody nižších kategorií, na ženy čeká stejná skladba trati jako muže, start v Hellensburghu, okruh Mount Keira a cílové okruhy ve Wollongongu.