Corratec je nový tým, který v letošním roce získal dvanáct vítězství především díky sprinterům Dušanu Rajovićovi a Stefanu Gandinovi. Zatímco Ital Gandin zůstane i v roce 2023, Rajović se ve 25 letech poprvé podívá do WorldTour. Srbský mistr posílí Bahrain Victorious, s týmem podepsal dvouletou smlouvu. Corratec však spíše posiluje a snaží se připravit na první sezónu na vyšší úrovni. Nejvýznamnější posilou je Valerio Conti, který letos jezdil za Astanu a největší úspěchy sbíral v dresu UAE Emirates. 

Dvaadvacetiletý Vacek letos skončil v kategorii U23 a musel si proto hledat nové angažmá mezi profesionálními týmy. Sám přiznal, že na návrat do WorldTour se ještě necítí a je třeba dělat další malé krůčky a postupně se zlepšovat. Přestup do týmu druhé divize je tedy logickým posunem. „Chtěl jsem udělat krok vpřed a vrátit se k profesionální cyklistice. Mám velkou motivaci čelit dalším výzvám, chci zazářit a dosáhnout svých cílů i cílů týmu. V Itálii se mi vždycky dařilo a jsem rád, že se vracím k závodění za italský tým,“ řekl Vacek o přestupu do celku z toskánského lázeňského města Montecatini Terme.  

Mathias Vacek a Karel Vacek na mistrovství republiky v Mladé Vožici. 

Tým je zaměřen především na hromadné dojezdy. Kromě Gandina budou v Corratecu jezdit také sprinteři German Nicolás Tivani z Argentiny a Attilio Viviani z Itálie (mladší bratr Elii Vivianiho), který už působil v Cofidisu. Zkušenosti s velkými týmy má také Brit Charlie Quarterman, který v letech 2020 a 2021 jezdil za Trek-Segafredo. Hodně zkušeností má také Karel Vacek. Po vynikajících výsledcích mezi juniory, kdy jako jeden z mála dokázal konkurovat Remcu Evenepoelovi, odešel do amerického celku Hagens Berman Axeon, vyhlášené akademie (v té době sestava druhé divize), ale po neuspokojivé sezóně odešel do italského Colpacku. Odtud zamířil do jihoafrického WorldTeamu Qhubeka Assos a letos působil v rakouském Tirolu. 

Až v týmu z Innsbrucku se začal vracet ke svému velkém potenciálu a opět se mu dařilo ve vrchařských závodech. Na Závodě míru U23 pomohl bratrovi Mathiasovi k třetímu místu celkově a sám skončil na sedmé příčce. Hodně vidět byl na prestižním etapovém závodě Giro Ciclistico della Valle d'Aosta - Mont Blanc, kde opakovaně útočil a v konkurenci nejlepších vrchařů kategorie U23 zaznamenal jedno druhé a jedno čtvrté místo v etapách. Na Tour de l'Avenir pomohl Mathiasovi ke konečnému desátému místu.