Seriál  Českého  poháru  připravený v touškovské rokli bude jen pro tvrdé bikery, kteří se nebojí to pustit. Přináší zajímavé technické pasáže. Od několika metrových skoků přes kamennou stěnu až po klopené zatáčky a to vše v unikátním prostředí uprostřed zarostlé rokle. Zážitek pro závoďáky i pro diváky.

Pořadatelé jsou připraveni přivítat při Českém poháru okolo jednoho tisíce závodníků, přičemž je potěšením, že se jedná zejména o dětské a juniorské kategorie. Připraveno je zázemí, program, trasa i občerstvení.  Předpokládáme zhruba 3500 lidí zahrnujících rodinné příslušníky, technické zázemí a diváky.

Jak jsme se stali pořadatelem ČP?

S myšlenkou konání Českého poháru jsme si pohrávali již od jara roku 2018, kdy se nám dostalo výborného hodnocení trasy od závodníků v rámci pořádaného mtb dílu v sérii PAL Cup, kde jsme letos pořadatelem již devátým rokem.  Za uplynulých osm ročníků, dříve známých jako Becker Cup, jsme získali mnoho zkušeností a hlavně jsme po celou tu dobu pracovali na trase, která se od počátku měnila, tvarovala a s každou změnou přinášela závodníkům nové výzvy.

Cykloklub TJ Sokol  

Děti našeho cykloklubu stály na začátku vývoje cyklistiky v Městě Touškově. Byly plné touhy jezdit, skákat, učit se a závodit. Zkrotit malé závodníky ale bývá mnohdy oříškem.  V současné době má oddíl 2O aktivních bikerů a uvidíte je prohánět se v jejich černo-oranžových „neonových“ dresech naší roklí.

Zázemí vznikajícímu cykloklubu v roce 2011 nabídla místní tělovýchovná jednota, která zajišťuje trenéra a stará se o rozvoj dětí v různých směrech včetně soustředění, správné výživy, motivačních přednášek atd. Nezbytnou součástí rozvoje dětí však jsou rodiče. Od prvotních cyklovyjížděk a lehkých tréninků s dětmi, se z rodičů stali také stavitelé … první překážky, trasy, okruhy.  Za cykloklubem stojí jejich aktivita a obětavost. Od loňského podzimu chlapi udělali velký kus práce.

ČP horských kol v Městě Touškově

Na konci listopadu 2018 došlo k podpisu podmínek s pořádající společností Českého poháru firmou PRO Sport MTB s.r.o. zastoupenou Josefem Dlohošem. Jednání se zúčastnil i předseda Českého svazu cyklistiky Petr Marek, který myšlenku konání jednoho dílu v Městě Touškově po prohlídce trasy a prostředí ihned podpořil. V Městě Touškově se bude jednat o závod UCI - kategorie C2. Pravidla Mezinárodní cyklistické federace předepisují vždy při prvním konání v nové lokalitě nižší kategorii, a tak naším cílem bude letos mimo jiné i přesvědčit pořadatele a pro rok 2020 získat kategorii vyšší tj. UCI C1.

Závody v Městě Touškově

Pro cyklistiku v Městě Touškově máme jasný slogan, který též věrně vystihuje i náš organizační půlrok:    ŽIJEME SPORTEM, ŽIJEME CYKLISTIKOU!

Stojíme před samotnými závody, které prověří naši připravenost. Vzhledem k tomu, že PAL Cup a ČP MTB XCO se konají v týdenním rozestupu, čeká nás již tuto neděli 21. 4. prověrka připravenosti. Mnoho závodníků přistupuje k PAL CUPu též jako k možnosti prověřit své nohy a nabrat zkušenosti, které mohou následně zúročit na poháru.  Očekávali jsme a již máme i potvrzený zvýšený zájem závodníků. To nás velmi těší. 

  • 21. 4. 2019 Závod Pal Cup aneb zkouška na Český pohár 
  • 27. - 28. 4.2019 Závod Českého poháru MTB XCO
  • 24. 5. 2019 dětský cyklozávod a závod koloběhu v Městě Touškově

Svoji účast v závodech potvrdil i profesionální cyklista Ondřej Cink se svým týmem (KROSS RACING TEAM). Ondřej na trati potrénoval již v minulém týdnu a sdělil nám: "Trať je super a líbí se mi natolik, že příští týden dorazím i na PAL Cup a udělám si před Českým pohárem hezký tréninkový závod. Ta trať mě moc baví, je to radost na ní jezdit, tak toho maximálně využiju." 

loading...

Trať prověřil i Jan Škarnizl s Jitkou Čábelickou (dříve Škarnitzlovou), kteří v den tiskového konference ihned ráno potrénovali a sdělili nám při své skvělé pocity a dojmy. Samozřejmě nás velmi zajímala informace od našich profesionálních bikerů, abychom v budoucnu měli směr, kam pokračovat dále.  

Trasy a detaily závodu

Pro závodníky, trenéry a pro všechny fanoušky jsme nově spustili stránky www.touskov.bike, kam dáváme veškeré informace týkající se všech tří závodů.  

Účastníci tiskové konference

  • IVO GRÜNER, náměstek hejtmana pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatiku
  • JAN ŠKARNITZL, závodník SRAM MITAS Trek, mistr ČR XC, bronzový medailista z ME
  • JITKA ČÁBELICKÁ, dříve ŠKARNITZLOVÁ, závodnice GAPP System - Cabtech MTB racing team, mistryně ČR XC, stříbrná medailistka z juniorského MS
  • PAVEL FOLTÝN, ředitel závodu ČP MTB XCO Město Touškov, předseda TJ Sokol Město Touškov
  • KATEŘINA DUCHKOVÁ, PR manažer závodu ČP MTB XCO Město Touškov, ředitelka DURATEC, s.r.o.
  • PETR KUBIAS, předseda Plzeňského krajského svazu cyklistiky
  • MILAN SPĚŠNÝ, profesionální trenér mládeže, MS Bike Academy
  • SIMONA SPĚŠNÁ, mistryně Evropy v MTB XCO 2018, vítězka Českého poháru MTB XCO 2018

Partneři

Naše velké poděkování všem uvedeným partnerům, kteří nás podpořili. Bez podpory by to nešlo. Díky všem!