Po třech dnech v Nizozemsku jsou nejvíce spoojení jezdci Jumbo - Visma s Primožem Rogličem v čele a Sam Bennett, vítěz dvou rovinatých etap. Naštěstí jsme během prvních třech etap nepřišli o žádného favorita na celkové pořadí, ale jisté rozdíly v průběžné klasifikaci jsme zaznamenali. Roglič si z Utrechtu a okolí odvezl nezanedbatelný náskok od všech soupeřů. Virtuální pořadí favoritů vypadá takto:

Roglič

Carapaz +0:13

Sivakov +0:13

Evenepoel +0:14

Yates +0:31

Almeida +0:33

Hindley +0:41

Kelderman +0:41

Higuita +0:41

Mäder +0:42

Landa +0:42

Mas +0:43

Valverde +0:43

Nibali +0:46

López +0:46

O'Connor +0:55

Carthy +1:19

Meintjes +1:25

Pozzovivo +1:25

Hirt +1:25


Většina soupeřů ztrácí už přes půl minuty a pokud se ukáže, že Roglič je ve špičkové formě stejně jako v posledních třech letech, velmi těžko tento odstup smažou. Navíc Roglič by se mohl do červeného dresu obléknout už v úterý a může navýšit svůj náskok o dalších pár sekund. 4. etapa se startem ve Vitoria-Gasteiz končí na kilometr dlouhém stoupání v Laguardii s průměrem 8 %. To je pro něj takřka ideální dojezd, vzhledem k jeho výbušnosti.

Zvlněná baskická etapa se bude rozhodovat v závěru. Předposlední stoupání Puerto de Herrera končí 15 kilometrů před cílem a už zde se může útočit a závodit naplno. Kopec měří téměř 7 kilometrů a v průměru má 5 %, ale je to hodně nepravidelné stoupání, nejtěžší jsou první 3 kilometry s průměrem 8 %. Následuje 10 kilometrů dlouhý a rychlý sjezd, poté příprava na kilometrový výjezd s průměrem přes 8 %. 

Pro ryzí sprintery je to příliš těžká etapa, jako většina zbývajících etap, nejrychlejší muži pelotonu si budou na další příležitost muset velmi dlouho počkat. Pokud vůbec přijde. To znamená, že je to etapa spíše pro klasikáře. Ale je možné, že šanci dostane dlouhý únik. Záležet bude na složení vedoucí skupiny, jak rychle se vytvoří, jak velká bude a jakou budou mít motivaci silné týmy v pelotonu, především Jumbo - Visma a INEOS Grenadiers.

Zdá se to jako vhodná etapa pro Juliana Alaphilippa, který by se mohl dostat do dlouhého úniku a doufat, že dojede až do cíle. Případně se může prosadit z pelotonu, ale těžko říct, zda mu jeho současná forma dovolí soupeřit s nejlepšími. Mezi favority kromě Rogliče patří také Ethan Hayter z INEOS Grenadiers a Sergio Higuita z BORA - hansgrohe. Pro INEOS a Quick-Step Alpha Vinyl by však bylo lepší, kdyby uspěl dlouhý únik a lídři týmu neztratili další sekundy na Rogliče, kdyby se Slovinci podařilo získat bonus v cíli. Remco Evenepoel nemůže v nástupech konkurovat výbušnějším soupeřům, i když se o něco zlepšil. Kdyby byl hodně odvážný, mohl by vyzkoušet únik už v předposledním stoupání, ale je to nepravděpodobné. Jeho cílem je uspět v celkovém pořadí a v takovém případě je třeba šetřit síly. 

Pokud by uspěl dlouhý únik, tým Jumbo - Visma by asi přišel o červený trikot, což by jim nemuselo vadit. Během třech dní se v trikotu lídra vystřídali tři jejich jezdci a Roglič o povinnosti spojené s vedoucí pozicí nejspíš ještě nestojí. Ale například takový Sam Oomen by si klidně mohl naskočit do dlouhého úniku a doufat, že mu nikdo příliš neujede a že si červený dres užije také.