Zdeněk Mlynář byl prvním českým závodníkem, který díky vítězství na Světovém poháru v Belgii přivezl do Čech trikot vedoucího závodníka světové série. Oficiální cyklokrosové stránky www.cyklokros.cz/cz/cyklokros-cz/aktuality/1139-chybicka-se-vloudila přinesly odkaz na video závodu ve Wortegem-Petegem 2004. Stojí za zhlédnutí:

Byl to rychlý okruh a rychlý závod široké cyklokrosové špičky. Ano, už tehdy zde byla převaha belgických cyklokrosařů, ale přeci jen jim konkurovala širší zahraniční účast. To je nejmarkantnější rozdíl proti současnosti. Asi by i v té době v závodě dominoval Mathieu van der Poel, máme ho za nejlepšího cyklokrosaře historie, ale rozdíl by nejspíš nebyl tak velký. V současnosti je Van der Poel neporažený, i když se necítí nejlépe. Vyhrál přes třicet závodů za sebou, naposledy byl poražen loni na začátku listopadu, tedy před víc než rokem! Nejde jen o jeho talent, konkurence je prostě slabší. 

Když chybí Wout van Aert, chybí Van der Poelovi hlavní soupeř. Ale to už nejsou za nimi žádní opravdu zajímaví závodníci? Dříve se o vítězství pralo více závodníků. Eli Iserbyt byl na začátku roku silný, stále je, ale na Nizozemce to nestačí. A bude to jen horší. Toon Aerts, Lars van der Haar ani nikdo jiný na to nemá. Nadějí je mladý Thomas Pidcock, ale jak dlouho vydrží u cyklokrosu?


A z českého pohledu?

Vše je jinak, ani se nechce věřit, že je to jen patnáct let. Z kterého konce začít? Vítězství Zdeňka Mlynáře se povedlo, mohli bychom říci, díky šťastným okolnostem. Jenže vyhrát tehdy velký závod nebylo štěstí a k tomu sedmé místo Kamila Ausbuhera a jedenácté Petra Dlaska. Osm reprezentantů České republiky stálo na startu! Vítězství Zdeňka Mlynáře nebylo náhodné, byl to výsledek jednoho z nejlepších v silné sestavě, ale také výsledek vnitřní konkurence celého českého cyklokrosu.

Na startu v reprezentačních dresech stáli jezdci s touto klubovou příšlusností: Zdeněk Mlynář (1.) - AC Sparta Praha, dále Kamil Ausbuher (7.) a Martin Zlámalík (47.) za Cyklo Team Tábor, Petr Dlask (11.) s Radomírem Šimůnkem (48.) - Author Praha, Vladimír Kyzivát (19.) - Johnson Controls AS MB, Jiří Pospíšil (28.) - Stevens International Cyclocross Team a Zdeněk Štybar (52.) - G.s.mercedes-Benz Selle Italia.

První dvacítka:

A co nás hned napadne? Široký reprezentační výběr a široká klubová konkurence.

České reprezentační trikoty a trikot mistra republiky jste v záznamu nemohli přehlédnout, naši jezdci byli součástí závodu a podíleli se na vývoji.

Za vítězným Mlynářem skončil čtvrtý od konce Zdeněk Štybar se ztrátou 4:46. V tomto závodě také neuspěli například Zlámalík se Šimůnkem, jenže všech osm českých reprezentantů udělalo spoustu výborných výsledků doma i ve světě. Až po ty největší v případě Zdeňka Štybara.

Jaký je důvod současné situace?

Zkusíme z této cyklokrosové situace udělat seriál článků a hledat odpovědi na ztrátu konkurenceschopnosti českých cyklokrosařů, ale i nad změnami cyklokrosu ve světě.

 

Prvním z nich byl článek roadcycling.cz/clanek/umirani- ceskeho-cyklokrosu

Nejprve se podívejme do historie, potom do současnosti a hledejme rozdíly a souvislosti. A také třeba odpovědi.