Předposlední etapa měla být - a s velkou pravděpodobností byla - co se týče celkového pořadí v celém etapovém závodě rozhodující. Měřila 166 km a s výjimkou cílového stoupání nebyla nijak zvlášť profilově náročná. Kromě prémie v cíli byla na trati vypsána jediná vrchařská prémie podprůměrných parametrů: 1,9 km, 4,7 %.

Průběh etapy byl celkem předvídatelný: denní únik menší skupiny, jeho dostižení kolem úpatí cílového stoupání a souboj vrchařů o etapu a průběžné vedení. A to se také stalo. Už kilometr po ostrém startu vyprovokovali jezdci EF Education - EasyPost denní únik, v němž měli dva zástupce Stefana Bisseggera a Jonase Rutsche, a k nim se přidali ještě sprinter Soudal Quick-Step a vítěz druhé etapy Warre Vangheluwe a trošku překvapivě Koen Bouwman, kterého bylo možno před závodem - a zvláště po odstoupení obhájce loňského prvenství Milana Vadera - považovat za lídra týmu Visma | Lease a Bike.

GaO_1wpWEAAswLw.jpg

O kontrolu úniku se povětšinou staraly týmy Lidl - Trek, Lotto Dstny a dsm-firmenich PostNL. Zvláště druhé dva moc dobře věděly, co činí. Ve svém středu totiž měly mimořádně nažhavená želízka v podobě Lennerta van Eetvelta, resp. Oscara Onleye a Maxe Poola. Uprchlíkům dovolily maximálně 3,5 minuty a od 90. km začaly náskok postupně zkracovat. Necelých 10 km před začátkem cílového stoupání odpadl zepředu Rutsch. A jakmile se začalo stoupat, osamostatnil se na čele Bouwman. Jenže když zjistil, že stále ještě hodně početná hlavní skupina i k němu letí vysokým tempem, rezignoval.

Na čele se tak usadila nejprve trojice a posléze dvojice Lotto Dstny a vzadu se začalo odpadat. 1,7 km před cílem atakoval Tim Wellens (UAE Emirates) a na jeho nástup zareagoval pouze Victor Lafay (Decathlon AG2R La Mondiale). Belgičana a obhájce prvenství z roku 2017 nejenže Francouz dostihl, ale mu i poodjel. Wellens to ještě chvíli zkoušel, ale když se kolem něj zhruba 300 metrů před cílem prohnala sedmička pronásledovatelů vedená Van Eetveltem, se svou snahou končil.

GaPM-lhXUAAspVi.jpg

Lafay bojoval srdnatě i nadále, ale ani on nedošel kýžené odměny. Zhruba 100 metrů před cílem se přes něj převalili ti, kteří si lépe rozložili síly, a z nich jako první Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL) následovaný Lennertem van Eetveltem. 25 metrů před cílovou čárou zrychlil z háku van Eetvelt a odsunul na druhé místo v etapě i průběžném pořadí o rok mladšího (22) britského závodníka.

Van Eetvelt má před poslední etapou, která má parametry hromadné koncovky, náskok pouhých 5 vteřin na Onleye, 15 na Alexe Baudina (Decathlon AG2R La Mondiale), 19 na Lafaye a 21 na nejlepšího z nejsilnějšího týmu UAE Emirates Pavla Sivakova.

GaPXqrVWcAA05X5.jpg

Belgický vrchař a etapový jezdec se ve svých 23 letech může pochlubit už třemi vítěznými etapáky, mj. Závodem míru U23 z roku 2022. Ale to nejcennější je z letoška, když v únoru slavil v 6. ročníku UAE Tour, závodu nejvyšší kategorie UCI, jímž je i ten čínský, v němž do poslední etapy poveze červený dres lídra závodu.

V závěrečné nedělní etapě, která měří jen 133 km,  jsou vypsány dvě rychlostní prémie, takže lze včetně cílových bonifikací získat až 16 sekund. Ta první je ale vypsána až na 52. km a ta druhá na 106. Jede se na okruhu v Nanningu, a v každém z pěti se bude nutno popasovat s 1,4 km dlouhým mimořádně prudkým (11,4 %) výstupem. Z vrcholu posledního přejezdu bude do cíle zbývat 19 km.