Pobřeží Východočínského moře se na tři dny stalo epicentrem profesionální ženské cyklistiky. Bojovat o co nejlepší výsledek přijel na ostrov Čchung-ming nedaleko Šanghaje také pětičlenný výběr Dukly Praha, ve kterém nechyběly reprezentantky Jarmila Machačová, Nela Slaníková, Kristýna Burlová a Barbora Němcová doplněné Veronikou Bartoníčkovou. Další Češkou, která se čínského etapového závodu zúčastnila byla Tereza Neumanová jezdící za tým UAE ADQ.

Byla to právě šestadvacetiletá členka sestavy ze spojených arabských emirátů, která držela po celou dobu závodu českou vlajku nejvýše. Hned v první deštivé etapě měřící sto osm kilometrů zaznamenala rodačka z Třebíče druhé místo za Nizozemkou Mylene de Zoete z týmu CERATIZIT-WNT.

„Jsem z tohoto pódia strašně šťastná, protože to pro mě byla letos náročná sezóna se spoustou fyzických problémů, které mi přidělávaly hodně stresu. Vítězství bylo strašně blízko, ale i když jsem z toho trochu zklamaná, myslím, že jsme dnes předvedly skvělý výkon,“ hodnotila po dojezdu první etapy druhé místo Tereza Neumanová. K němu přidala ještě devátou a pátou příčku z následujících dvou etap. V celkovém pořadí se pak umístila také na páté pozici.

Další české závodnice nezůstaly pozadu. Nejprve ale musely překonat strastiplný začátek závodu. „Holky se první dvě etapy trochu hledaly. Snažili jsme se pokrývat úniky a být u všeho, kde se něco dělo a v závěru rozjet sprint Kristýně Burlové. Bohužel žádný z těchto pokusů neměl dlouhou životnost a ani závěry nebyly z naší strany ideální,“ hodnotil trable trenér Michal Mráček.

Třetí a poslední etapa závodu Okolo Čchung-mingu se ale jeho svěřenkyním povedla na výbornou. Kristýna Burlová vybojovala v hromadném dojezdu slušné sedmé místo a Nela Slaníková se díky dvěma bonifikačním sekundám posunula v celkovém pořadí na konečnou desátou příčku.

„Po první etapě bylo jasné, že bonifikační vteřiny budou hrát rozhodující roli, jelikož se žádný z úniků nedostal na více jak třicet až čtyřicet sekund. Ve druhé etapě jedna taková bonifikační vteřina těsně unikla Kristýně, když byla na prémii čtvrtá. Museli jsme tedy vše vsadit na závěrečnou etapu a naštěstí to vyšlo na dvě sekundy z prémie, které Nelu vyšvihly na desáté místo,“ popisoval boj o celkové pořadí trenér Mráček.

Pro Nelu Slaníkovou je desáté místo v celkovém pořadí nejlepším výsledkem z etapových závodů v sezóně. „Své desáté místo hodnotím velmi pozitivně. Hlavním cílem bylo se zde ukázat, a proto jsem v poslední etapě ujela do úniku, který vydržel až do prémie, díky které jsem se posunula výš v celkovém pořadí. Chvíli nám trvalo, než jsme se dokázaly s holkama sladit a pomáhat si jako tým. S desátým místem jsem ale nad míru spokojená a beru to jako velký úspěch,“ svěřila se devatenáctiletá Češka, která si v září připsala start na mistrovství světa mezi elitou.

Pro pražskou Duklu to nebyla v Číně první účast. Český tým se na předposledním závodu kategorie World Tour představil už vloni a nemůže si vynachválit jeho organizaci. Stejně jako v roce 2023 čeká na závodnice v černozlatých barvách ve východní Asii ještě jeden závod. V neděli se totiž postaví na start závodu Tour of Guangxi, který udělá tečku za letošní sezónou. 

„Bude to náročný závod ve velké konkurenci, ale jsme tu pro zkušenosti a ukázat se, takže budeme chtít být zase aktivní a uvidíme, jak se celý závod vyvrbí. Holky mají rozhodně výkonnost na to v závodě zabojovat a ukázat se,“ přibližoval cíl svého týmu na nadcházející čínskou jednorázovku Michal Mráček, který ale nebude moct počítat s Jarmilou Machačovou, která hned po etapovém závodě v distriktu Čchung-ming odletěla do Kodaně na světový šampionát v dráhové cyklistice.

Jednou z největších nadějí české sestavy bude i v neděli Nela Slaníková. „Závod bude profilově o dost náročnější, ale doufám, že se mi podaří bojovat vepředu s nejlepšími. Vnímám to jako skvělou příležitost,“ zmínila talentovaná závodnice, která vloni na Tour of Guangxi dojela na sedmdesátém čtvrtém místě. Hlavními favoritkami na vítězství v Nanningu, kde se závod uskuteční, ale budou cyklistky sestavy CERATIZIT-WNT a také tým UAE ADQ s Terezou Neumanovou.