Henrik Pedersen si dnes vyjel na Tour de l’Avenir největší vítězství v dosavadní kariéře. Devatenáctiletý Dán se postaral hned druhý den závodu o šokující triumf, když se v nejdelší etapě ročníku radoval po sto sedmdesáti šesti kilometrech v úniku. Zároveň se také oblékl do žlutého dresu pro vedoucího muže celkového pořadí. Spolu s ním o etapové prvenství bojovali druhý Slovinec Gal Glivar, který se ve třetí etapě oblékne do zeleného dresu pro lídra bodovací soutěže, a třetí Belgičan Tim Rex, který naopak vede soutěž o krále vrchařů.

Profil dnešní etapy nasvědčoval zajímavému závodění. Všem klasikářům a sprinterům v pelotonu ale vypálila rybník skupinka uprchlíků, která si v průběhu dne vybudovala náskok až šesti minut. Kromě tří nejlepších z cíle bojovali na čele také dva domácí závodníci Baptiste Troja a Yoan Morin. Ti ale nestačili tempu skupiny ve stoupání na Col des Croix jednačtyřicet kilometrů před cílem.

E2-128-1200x800.jpg

Peloton dojel do konce etapy ze Sarrebourgu do městečka Ronchamp-Champagney se ztrátou minuty a devíti sekund. Na čele hlavní skupiny se v cílové rovince rozhořel boj o cenné body do bodovací soutěže o zelený trikot. Nejrychlejším mužem v pelotonu se stal čtvrtý Brit Matthew Brennan, pátý skončil Němec Niklas Behrens a šestý dojel Kanaďan Jérémie La Grenade.

Z českých závodníků si vedl nejlépe Daniel Mráz. V pelotonu kromě něj dojeli oba lídři Tomáš Přidal s Pavlem Novákem, Daniel Vysočan a Martin Bárta. „Čekali jsme, že velké výběry pustí nějaký podobný únik, ale rozhodně jsme nečekali, že dostane až šest minut náskoku v dnešním zvlněném terénu,“ hodnotil jednu z lehčích etap letošního Tour de l’Avenir Tomáš Přidal. 

I přesto, že už o vítězi bylo rozhodnuto, byl podle něj peloton v závěru dost nervózní. „Byly tam nějaké menší kopce ale nebylo to dnes nic hrozného. Závěr byl ale dost hektický a padalo to. S jedenáctým místem Dana Mráze jsme spokojení,“ pokračoval v hodnocení Přidal.

Zítřejší den bude i pro českého lídra ale o něco větší zkouškou. Na závodníky totiž čeká sto sedmdesát kilometrů s dvěma hodnocenými kopci na posledních třiceti kilometrech. Schopnosti mladých nadějí tak prověří další záludná zkouška, která má start v městečku Mouchard a cíl v kantonu Plateau d’Hauteville.