Pětatřicetiletý Portugalec letos tráví už devátou sezónu v týmu UAE Emirates. Přestoupil sem z Movistaru v roce 2014, v době své největší slávy, kdy se tým jmenoval Lampre - Merida. Získal zde devět vítězství, včetně celkového pořadí Okolo Švýcarska, ale na své největší úspěchu už nikdy zcela nenavázal. Byl však u vítězství Tadeje Pogačara na loňské Tour de France a právě práce domestika v posledních letech u něj převládala. 

A nejspíš tomu tak bude i v Intermarché - Wanty Gobert. Aike Visbeek, sportovní ředitel belgické sestavy, Costu angažoval na pozici kapitána týmu: "V této sezóně jsme se přesvědčili, že mít v týmu zkušené šampiony může při dosahování úspěchů rozhodovat. Jsme proto rádi, že Rui Costa bude hrát důležitou roli kapitána v náročných závodech a ardenských klasikách. Jeho zkušenosti a rozhodovací schopnosti jsou velmi cenné, aby kluci jako Lorenzo Rota a Georg Zimmermann mohli udělat další krok ve své kariéře. Rui má motivaci předávat své zkušenosti dál a hrát důležitou roli na Grand Tours po boku jezdců jako Louis Meintjes nebo Biniam Girmay."

Na vybraných závodech přesto dostane příležitost jet na vlastní výsledek. V týmu není tolik lídrů, aby musel pouze pracovat pro jiné. "Navíc má jasné osobní ambice a poskytneme mu prominentní pozici v etapových závodech nebo těžkých jednodenních závodech, které mu vyhovují. Těšíme se, že bude zářit hned od začátku sezony, stejně jako se mu to podařilo letos na jaře, kdy se umístil na stupních vítězů na Saudi Tour a Kolem Ománu. Rui o náš tým projevil mimořádný zájem, čímž nás přesvědčil, že je to jezdec, kterého hledáme," dodává Visbeek. 

Costa bude mít v novém angažmá více příležitostí, nejspíš i na Grand Tours. "Jezdci jako Rein Taaramäe nebo moji bývalí týmoví kolegové Alexander Kristoff a Louis Meintjes jsou skvělými příklady závodníků, kteří v Intermarché - Wanty Gobert proměnili své bohaté zkušenosti ve výborné výsledky. Kluci z týmu mi také vyprávěli o svých "superrychlých" kolech Cube. Materiál je jedním z nejdůležitějších faktorů, a když přemýšlím o svém budoucím kole, připadám si jako dítě, které se těší na nové hračky. Opravdu chci poděkovat týmu za důvěru, jsem přesvědčen, že si to spolu užijeme," pochvaluje si.