Ti si dle ohlasů užívali fantastickou atmosféru jak na Strahově, tak také podél celé závodní trasy. „Očekávala jsem, že to bude pecka. Ale bylo to doslova geniální, maximálně jsem si to užila. Před závodem, během něj i po něm. Byl to fantastický závod se vším všudy. Jela jsem několik světových šampionátů, ale tady to bylo jiné a hodnotím to výše. Sdíleli jsme pocity se závodníky, prohodili jsme hodně slov i během jízdy. Jedním slovem paráda,“ hodnotila výjimečnou akci Martina Sáblíková.

Z vítězství v mužské části se radoval Daniel Turek, který až v závěrečné části setřásl Michala Kollerta a triumfoval s náskokem 43 vteřin. Mezi ženami ovládla delší část právě Martina Sáblíková před týmovou kolegyní Nikolou Zdráhalovou. Trojnásobná olympijská vítězka se v celkovém pořadí umístila na fantastickém 13. místě, když na vítězného Daniela Turka ztratila na 130 kilometrech necelou čtvrthodinu.

loading...

Takový balík v Česku asi ještě nebyl. Pro všechny to byl určitě výjimečný zážitek. Prvních osm kilometrů byl neutrální start, i ti víc zkušení si mohli popovídat, lidé vzadu si to určitě taky užili. Všem to něco dalo,“ hodnotil netradiční formát vítězný Daniel Turek, který jmenoval také jediný nedostatek sobotního eventu. „Mokro. To bylo jediné, zejména v zatáčkách. S tím ale všichni museli počítat. Z hlediska kvality tratí vše bylo v pořádku, žádný problém nebyl. Organizace skvělá a velkorysá, veškeré zázemí, vše bylo super. Po sportovní stránce se to s profesionálními závody moc srovnávat nedá, tam víc funguje týmová taktika, tady jede každý za sebe. Celkově se každopádně jednalo o jedničkový závod. Už teď můžu říct, že se těším na příští rok.

Chvála pršela na organizátory také ze strany zástupců společnosti A.S.O., která licence se značkou slavného sportovního brandu uděluje. „V kontaktu jsme s nimi byli v posledních týdnech prakticky denně, už z příprav jsme cítili, že jsme na dobré cestě. Když viděli reálný stav včera a dnes, byli nadšeni. Jejich radost pramenila především z vysoké účasti fanoušků na Strahově, ve fanparcích, ve vesnicích a městech. Jednotlivé části závodu byly doslova obsypány lidmi. Nechyběly dresy, české vlajky a hlasité povzbuzování. Všem zapojeným patří samozřejmě velký dík. Celkové hodnocení nás ještě čeká, první vysvědčení však dopadlo výborně,“ shrnul úvodní dojmy ředitel pořádající agentury Petr Čech Sport Tomáš Pravenec, který doplnil: „Dle našich informací se celý závod obešel bez většího karambolu. Bezpečnostní přípravu, především specifikum jízdy v balíku, jsme hodně řešili. Rozdávali jsme pokyny každému účastníkovi, vytvářeli edukativní videa, apelovali na odpovědnost každého jednotlivce. Jsme rádi, že si účastníci toto vzali k srdci, a i díky tomu závod všem nabídl fantastický zážitek.“ 

Za všechny pak zakončila hodnocení znovu Martina Sáblíková. „Užili jsme si to všichni. Nebyl to v našem podání individuální závod, ale skupinová záležitost. Měla jsem štěstí, že jsem dojela po prvním sjezdu skupinu kluků, s nimi v háku se jela jedna radost. Dokonce jsem dostala dvě pozvání – na pivo i na panáka, tak snad si mě kluci najdou,“ zakončila s úsměvem jedna z vítězek sobotní akce. 

VÝSLEDKY MUŽI 130 KM

  1. TUREK Daniel 3:17:53
  2. KOLLERT Michal 3:18:36
  3. HYNEK Kristian 3:19:56

VÝSLEDKY ŽENY 130 KM

  1. SÁBLÍKOVÁ Martina 3:32:29
  2. ZDRÁHALOVÁ Nikola 3:37:49
  3. BOHÁČOVÁ Zuzana 3:38:42

VÝSLEDKY MUŽI 90 KM

  1. KOCUREK Jaroslav2:24:45
  2. KOČÍ Jakub2:30:18.0
  3. FEJK Lukáš2:30:18.5

VÝSLEDKY ŽENY 90 KM

  1. BERANOVÁ Tereza 2:45:08
  2. ANTOŠOVÁ Veronika 2:46:36
  3. FEJKOVÁ Michaela 2:47:16