Oproti sobotní krutě studené a bahnivé Superprestige v belgickém Merksplasu vypadaly kulisy zcela jinak. Trať v městském parku mezi sportovišti sice technicky náročná, ale rychlá a blátivá jen místy. A šestnáct stupňů na teploměru rozehřálo úsměv i na tváři Bernarda Hinaulta, legendy (nejen) Tour de France coby ambasadora.

Boroš vyrážel až ze čtvrté řady a brzdily ho kolize před ním. „Musel jsem zastavovat, pak jsem měl ještě problém s řetězem a to mě stálo čas,“ stěžoval si. Jenže postupně se propracovával dopředu, do cílové rovinky vjel desátý, ale těsně na čáře před něj poslal přední galusku Timm Rüegg (Heizomat/Kloster). Loni dojel líp jen třikrát, teď za sebou nechal i Švýcara Kuhna, vítěze posledního světového pohára Ronhaara i Španěla Ortse.

„Jsem hodně spokojený, je to po dlouhé době nejlepší výsledek. Předjížděl jsem, co to šlo. Vůbec nebylo jednoduché se dostávat dopředu, i když trať byla široká, ale jelo se hodně rychle. Nečekal jsem na nic, dolepil si sám skupinku a jel dál. Nešteloval jsem se na spurt, jel jsem pořád, škoda,“ vyprávěl. „Možná, kdyby to bylo dnes delší, dostal bych se ještě víc dopředu. Tak příště,“ usmál se. Rovnou z Francie míří na Mallorku s týmovým parťákem Lukešem, společně se pak připojí ke klubovému soustředění v Calpe. Do cyklokrosu se vrátí až 17. prosince v ikonickém Namuru.

Mužů jelo míň než žen, jen 43. Očekával se útok „odpočinutých“ z Baloise/Trek, kteří vynechali Superprestige. Jenže se smál pilný a nezdolný Iserbyt. Přitom dlouho jezdil vpředu Lars van der Haar, ale měl náskok jen 10 vteřin. Někdy v polovině závodu se mu Iserbyt přibližoval… ale Van der Haar zamířil do depa vyměnit kolo, čímž se nechal předstihnout. To byla taktická chyba! Materiál držel a servis hledal málokdo. Iserbyt stihl opravit defekt už v prvním kole… 

Pak tedy třináctým triumfem ve světovém poháru i bez zraněného parťáka Vanthourenhouta přerušil nadvládu týmu Baloise/Trek. „Můj nejlepší závod sezony,“ radoval se. „Bylo sice těžké předjíždět některé kluky, ale měl jsem dobré nohy a zacelil mezeru. Jakmile Lars měnil kolo, musel jsem dopředu, chtěl jsem na něj tlačit, aby dělal chyby,“ dodal a pak se radoval podruhé, protože převzal i druhý dres lídra seriálu. „Opravdu jsem chtěl vyhrát, ale nemohl jsem najít správné tempo, ani ty nejlepší linie na trati, když jsem nikoho před sebou neměl. Pak jsem udělal chybu s výměnou kola. Nemohl jsem už vyhrát. Porazil mě jasně a férově, to bolí,“ přidal Van der Haar.

Třetí pak s velkým odstupem dojel sobotní vítěz Joris Neiuwenhuis (Baloise/Trek) a čtvrtý Gerben Kuypers (Circus Reuz/Technord), o den dříve pátý. Kampak na ně s únavou… Zato vyladěný Thibau Nys byl sedmý a Pim Ronhaar dokonce sedmnáctý.

Alvarado v slzách slavila čtvrtou výhru v devíti dnech

První trojka žen naplnila předpoklady. První odjela Puck Pieterse, která se vrátila po čtyřtýdenním odpočinku po sezoně horských kol. Stíhala ji Alvarado (obě Alpecin), na níž (téměř) nebyla znát únava ze soboty. Když ve třetím ze šesti okruhů dvakrát zaváhala a podsmekla, jakoby přepnula jiný motor a vyrazila nechytatelně vpřed. „Měla jsem dobrý start, ale pak šla Ceylin dopředu a nestačila jsem jí,“ uznala Pieterse. „Bojovala jsem o každý metr, byl to skvělý pocit vyhrát v dresu vedoucího světového poháru,“ líčila dojatá vítězka. Vyhrála teď v době odpočinku dominátorky Fem van Empel (Jumbo/Visma) čtyři závody v řadě, oba víkendové doubly Superprestige + světový pohár.

F_TQGNNWwAEnY8L.jpeg

Lucinda Brand (Baloise/Trek) stahovala ztrátu z úvodu, ale s obvyklou zabejčeností to na vyměněných gumách dotáhla až na třetí pozici, tedy opět komplet stupně vítězů pro Nizozemsko. Superprestige sebrala síly někerým jejím hrdinkám v čele Marion Norbert Riberolle (Crelan/Corendon), tam třetí, tady v slzách až 21. Zaplatila za ní i zkušená Sanne Cant (9. x 20.) nebo Denise Betsema (5. x 11.).

Zemanová vyrážela z první řady, už to je samo o sobě úspěch. Jenže v prvním šikmém a blátivém traverzu, kde dělilo pole, zůstala uzavřená a pak se v roztrhaných skupinkách jen těžko vracela zpět. Dojela třináctá (-2:14), tentokrát čtvrtá do 23 let za 6. Schreiber, 8. Backstedt a 10. Bentveld. „Nesedlo mi to, měla jsem vypnuto. Nohám se nechtělo, protrpěla jsem si to. Doufám, že si odpočinu a v Dublinu se za týden zase porvu o desítku,“ řekla. Další Češky „brilonky“ nebodovaly – 34. Barbora Jeřábková (-5:22) a 40. Kateřina Hladíková (-5:58).

Poprvé v sezoně jeli světový pohár i všichni mládežníci, kompletní česká reprezentace postavila 17 závodníků. Nejlíp obstály juniorky – 6. Kateřina Douděrová (Jaroslav Kulhavý Cycling Academy) a 9. Amálie Gottwaldová (CP team). „Zajely výborně, i když se jim nepovedl start. Kaťa byla tři dny nemocná, navíc spadla, Amálce vypadla přezka tretry. Mají na víc, top pětka je reálná,“ hodnotil kouč Petr Klouček.

Průběžné pořadí světového poháru po 4 závodech

Muži: 1. Iserbyt 122, 2. Van der Haar 121, 3. Ronhaar 88, 4. Neiuwenhuis 80, 5. Nys 78, 18. Boroš 28. 

Ženy: 1. Alvarado 135, 2. Van Empel 80, 3. Backstedt 77, 4. Van der Heijden 72, 5. Bentveld 68,… 9. Zemanová 49,… 53. Hladíková 1.