Na poslední chvíli zůstane na trati pouze jediná drobná změna. „Ve stoupání na Smrček a u hotelu Beltine přidáme občerstvovačku. Druhá chystaná oprava mostu začne až na podzim, takže tam necháváme původní trasu, která je podle nás ideální možná,“ ukazuje Hrdina. Tedy jistoty, které táhnou – 163 km trať s 3100 metrů převýšení přes sedm kopců - Bílý Kříž, Kořenovou, Kelčovské sedlo, Pustevny (nejvyšší bod 1024 metrů), Soláň, slovenské Kasárne a Bumbálku. Pak střední 121 km (2000 m převýšení) a krátká 53 km (700 m).

A jak vypadá stav silnic? „Mění se trochu i u nás. Už se přejede přes čeladenské golfové hřiště po asfaltu, před deseti lety to nešlo přejít skoro ani pěšky. Taky sami chataři pokračují v opravě povrchu v Kasárnách, v místě okolo hranic, ke kterému se nikdo nehlásí. Zbývá už jenom asi sto metrů gravelu, totálního makadamu. Všechna nebezpečná místa budou označena i s délkou úseku, ty nejhorší zůstaly dvě, ještě kolem přehrady Šance, 2 a 6 km, projet se to dá,“ vysvětluje ředitel. 

Na druhou stranu asi patnáct procent trasy vede po uzavřených cestách, ve zbytku s „plovoucí“ uzávěrou jen pro čelo. Čtyři větší křižovatky pořadatelé pokryjí. Ke dvěma doprovodným vozům přibyde nově i šest motorek do zadních skupin.

Zázemí zůstává v lyžařském areálu v Bílé s parkováním zdarma. Jídlo se opět bude podávat přímo z kuchyně a v cíli se můžete těšit na vychlazený Radegast.

A koho potkáte na trati? „My si na hvězdy nehrajeme, děláme to pro lidi. Všichni cyklisti jsou si rovni, ne,“ povídá ředitel. Vítěze uplynulých ročníků chce pozvat až za rok na oslavy třicetiletí závodu. Místa už si rezervovali Petr Fiala s Michalem Kollertem (oba Xeelo), elitní jezdci RoadCupu, kteří nastoupí do závodu jako na rozjetí před mistrovstvím republiky o den později. Za obhajobou loňského prvenství v nejepičtější bitvě všech dob přijede i skoro domácí opavský více biker Dominik Buksa. Mezi ženami loni vyhrála všestranná vytrvalkyně Hana Rippelová. Střední tratě pak Petr Hampl a Angelika Tlozková z Polska. Hodnotí se i soutěž tříčlenných týmů, mužů i žen, bez ohledu na věkové kategorie. Hodnota bodů z Beskyd tour pro RoadRace i RoadMarathon Cup stoupá i vzhledem ke zrušení prázdninového Temelína…

Prezentace začne už v pátek, start delších tras je v sobotu v 9.30, té nejkratší v 10.15. Právě s ohledem na atraktivní kulisy sem míří až tři čtvrtiny mimomoravských účastníků. „Jenom škoda, že letos vyšel takhle nabitý kalendář Mamut, L´Etape, Brdy, Krakonoš… To není dobré, dříve se jezdilo po dvou týdnech. Budeme si asi muset sednout a probrat to s ostatními pořadateli,“ posteskl si ještě Hrdina.