V konkurenci Okolo Dánska (2.Pro), Okolo Burgosu (2.Pro) a Okolo Limousin (2.1) míří na sever Evropy 6 World týmů: Arkéa Samsic, Astana, Cofidis, dsm-firmenich, Jayco-AlUla a Lidl-Trek. Dále 8 Pro týmů: Bingoal, Burgos, Kern Pharma, Human Powered Health, Israel-Premier Tech,  Q36.5, Flanders-Baloise a Uno-X, a do počtu 18 je doplňují kontinentální celky a národní výběr Norska.

Pro koho je etapák příhodný a kdo patří k favoritům, napoví skladba etap.

Úvodní etapa z Kautokeina do Alty měří 171 km a nastoupá se při ní 1360 výškových metrů. Takže jasně pro sprintery? Bylo by tomu tak, kdyby se posledních 50 km neodehrálo na cílovém okruhu, který se pojede 3x a v jehož rámci se bude nutno vypořádat s dvěma stoupáními od přibližně 1 do 2 km a sklonu mezi 3 až 4 %. Na vrcholu toho snadnějšího (1,3 km a 3,2 %) je při čtvrtém průjezdu umístěn cíl. I tak je to etapa, kdy budou mít sprinteři největší příležitost.

Druhá etapa z Alty do Hammerfestu (153 km) se po několika středně náročných stoupáních v úvodních 45 km srovná a byla by také pro sprintery, nebýt samotného závěru. Poslední pětistovce, která se k cílové čáře zvedá jen mírně, totiž předchází kilometrový výjezd blížící se 7 %. A to už bude pro sprintery nejspíš přeci jen příliš.

Třetí etapa z Hammerfestu do Havøysundu (167 km) je etapou královskou. A to kvůli svému závěru. V posledních 35 kilometrech přijdou na řadu nejprve coby příprava na finále dvě stoupání Kirkedalen (4,1 na 5,2 %) a Selvika (2,6 km při 5,4 %). Ono finále se pak odehraje na 2km kopci o průměru 10,5 %!

Poslední etapa z Kvalsundsu na Nordkapp (171 km) bude co do profilu pohodová až do mety 30 km před cílem. Pak se do cesty postaví dvě stoupání, nejprve 4,6 km s 4,6 % a potom 3 km se 7,7 %. Z vrcholu druhého  je to do téměř nejsevernějšího bodu Evropy už jen 6 kilometrů ve zvlněném terénu a poslední kilometr se opět zvedá mírně směrem vzhůru.

Předpověď počasí říká, že by se cyklisté rozhodně neměli vyhnout dešti a že nejvyšší teploty se budou pohybovat kolem 10 až 11°C.

Vítězství z loňského roku bude obhajovat domácí jezdec Andreas Leknessund (DSM), 8. muž letošního Giro d´Italia, kde si užíval pět dnů v růžovém dresu. Na startu je i druhý muž loňského ročníku Hugo Houle (Israel). Z loňské první desítky je tu ještě 9. Carl Fredrik Hagen (Q36.5). Leknessund patří k favoritům i letošního vydání norského závodu, zbylí dva letos výsledkově zatím příliš nepřesvědčili.

Největším konkurentem obhájce prvenství by měl být Guillaume Martin (Cofidis), letos 6. na Lutychu a Dauphiné a 10. na Tour (vše UWT).  

Dále Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), který tady v roce 2017 celkově vyhrál a jako loňskému vítězi Valonského šípu (1.UWT) by mu měly  sedět kratší, ale prudké cílové výjezdy.

Do společnosti top favoritů započítejme i Tobiase Johannessena (Uno-X), mj. 9. na květnovém Okolo Norska (2.Pro) a 3. v etapách na Dauphiné i Tour de France (oba 2.UWT).

Mezi kandidáty první desítky zahrňme Clémenta Champoussina (Arkéa Samsic), 14. na nedávném San Sebastianu (1.UWT), Cristiana Scaroniho (Astana), jenž si vedl velmi slušně na Okolo Polska (2.UWT) a Okolo Belgie (2.Pro), kde zaznamenal po dvou 6. místech v profilově obtížných etapách, či Filippa Baronciniho (Lidl-Trek), 9. z červencového Okolo Valonska (2.Pro).

Lídrem sestavy Jayca je domácí závodník Amund Jansen, který se však poslední tři roky výsledkově neprosazuje, v roce 2019 se ale stal norským národním šampionem na silnici. Do role jedničky norské reprezentace byl pasován Odd Christian Eiking z EF Education, 11. na letošním Tour of Norway. Stabilně velmi dobré výsledky prokazuje i Roger Adriá z Kern Pharma, mj. 5. na GP Miguela Induraina (1.Pro) a 12. na Valonském šípu (1.UWT).  

Sprinterů s ohledem na profil etap sem mnoho nezavítalo, jedničkou mezi nimi je Alberto Dainese (DSM), mj. vítěz etapy na letošním Giru.

Po operaci stehenních tepen se k závodění vrací v dresu Jayco AlUla Zdeněk Štybar.

Zhruba druhou polovinu každé etapy vysílá živě Eurosport. Dnes od 15:25 hod.