Red Bull-Bora-Hansgrohe na závěrečném stoupání Alto de Moncalvillo, rozjel frontální útok pro svého lídra Primože Rogliče, a ten se týmu odměnil vítězstvím v etapě, ale především získal po dvou týdnech zpátky „La roja“ pro vedoucího muže závodu. 

„Já jsem klukům říkal, že etapu nepotřebuju vyhrát, šlo mi jen o červený trikot, ale nakonec se situace vyvinula tak, že jsme získali obojí. Sice nyní vedu skoro o 2 minuty, ale zítra nás čeká královská etapa, i když na královskou tady pasují skoro každou. Na závěr se jede časovka, takže stát se může ještě cokoliv. Po dnešku jsem ale velmi spokojený, zbývá to jen dotáhnout až do Madridu,“ sdělil Slovinec v cíli. 

20240906VUE5005-Unipublic_Sprint_Cycling_Agency.jpg

Pro Primože Rogliče jde již o patnáctou vyhranou etapu na španělské Grand Tour, navíc dojezd na Moncalvillo ovládl podruhé za sebou. V roce 2020 tady v osmé etapě dokázal porazit Richarda Carapaze a udělal jeden z rozhodujících kroků k celkovému vítězství. Dnes 79. ročník Vuelty s největší pravděpodobností také rozhodl a směřuje k dorovnání historického rekordu Roberta Herase v počtu celkových vítězství.

Klidný den a bouře na závěr

Peloton do devatenáctého dějství španělské Vuelty vyrážel z provincie La Rioja, konkrétně ze stopadesátitisícového města Logroño. Na programu byla předpolední horská zkouška letošního ročníku, před zítřejší nejtěžší etapou. Ovšem právě dnes, se vzhledem k malým odstupům v celkovém pořadí, očekávalo převlékání červeného trikotu. Na trase dlouhé 173 kilometrů, ležely sice jen dvě stoupání – Puerto de Pradilla (5,2 km s průměrem 4,8 %), ale především extrémně náročný výjezd na cílové Alto de Moncalvillo (8,6 km s průměrem 8,9 %) do výšky 1491 metrů nad mořem. 

Na Puerto de Pradilla, zbývalo od startu předlouhých 84 kilometrů, a tak díky dlouhému nájezdu pod kopec, bylo dost času na vytvoření denního úniku. Bez větších obtíží, se nakonec podařilo odjet z hlavního pole pětici cyklistů: Isaac Del Toro (UAE Emirates), Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck), Fran Miholjević (Bahrain Victorious), Simon Petilli a Vito Braet (oba Intermarché-Wanty).

20240906VUE2030-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

Kvintet na čele skvěle spolupracoval a vypracoval si až pětiminutový náskok. S blížícím se stoupáním třetí kategorie však jejich odstup začal podle očekávání pomalu klesat. Pro tři body do vrchařské soutěže si dojel Fran Miholjević před Isaacem Del Torem. Z klesání, se již poněkolikáté letos ukázalo, jak těžko odhadnutelná Vuelta umí být. Tým Movistar totiž výrazně zvýšil tempo, začal se točit na špici a dostal všechny sestavy pod tlak. Dokonce na pár kilometrů i rozdělil celé hlavní pole. 

Po chvíli však tým Primože Rogliče – Red Bull-Bora-Hansgrohe, najel zpátky na čelo balíku, zklidnil situaci a umožnil odpadlíkům vrátit se zpět. Náskok úniku však klesl už na pouhé dvě minuty, což 60 kilometrů před cílem znamenalo, že s největší pravděpodobností se o vítězství poperou jezdci z celkového pořadí.

Sprinterská prémie dnes ležela 14 kilometrů před cílem a její branou jako první projel Edward Planckaert. V té chvíli už únik, z něhož vypadl Vito Braet, měl náskok pouhou minutu na peloton. Definitivní účinkování uprchlíků na čele skončilo devět kilometrů před cílem, v nájezdu na obávané Alto de Moncalvillo.

20240906VUE2032-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

Red Bull-Bora-Hasgrohe sice tvrdil, že nebude vyvíjet příliš velký tlak a počká, co vymyslí ostatní soupeři, protože pětisekundový náskok neznamená v horských etapách vůbec nic. Jenomže nastal pravý opak, německá sestava rozjela hned od začátku útok. Všechno začal druhý muž letošního Gira – Daniel Felipe Martinez svým tempem dostal do červených čísel všechny jezdce celkové klasifikace, s výjimkou Alexandra Vlasova a svého lídra Primože Rogliče.

A tak trojice Red Bullu ujela všem, po odstoupení Martineze ještě potáhl Rogličovi Vlasov a 5 kilometrů před páskou už jel trojnásobný šampion sám. Svým typickým frekvenční šlapáním neustále navyšoval náskok na muže v červeném, Bena O’Connora. Ze skupiny hlavních favoritů se snažil nastoupit jak Richard Carapaz (EF Education-Easypost), tak Enric Mas (Movistar). Zatímco Ekvádorci útok nevyšel, druhý jmenovaný se dokázal vzdálit ostatním favoritům, ale Roglič byl nad jeho síly. 

Roglič neustále navyšoval svůj odstup, na vrchol pak dorazil o 1:49 minuty dříve než Ben O’Connor. Jeho hlavní vyzyvatel Enric Mas pak zaostal o 50 sekund, protože v závěru Španělovi došly síly, které si naopak dobře rozvrhl, jak David Gaudu tak Matttias Skjelmose, kteří jej předjeli na posledních stovkách metrů a získali pódium v etapě. 

„Do poloviny stoupání jsem se cítil docela dobře, ale bohužel nakonec jsem se zlomil. Nečekal jsem, že až takhle drtivě dnes Red Bull nastoupí, ale taky jsem si nemyslel, že v posledních kilometrech budu na tom až tak mizerně. Pořád máme před sebou dva velmi důležité dny, ale po dnešku už můžu říct, že se budu soustředit hlavně na udržení pódia,“ popisoval dnešní etapu zklamaný Ben O’Connor. 

Zítra na závodníky čeká, jak již bylo zmíněno, podle mnohých nejtěžší etapa celého 79. ročníku, zakončená náročným výjezdem na ikonické Picón Blanco.