Jeden z nejstarších závodů z kalendáře UCI organizátoři v posledních letech ztížili zařazením šotolinových úseků mezi vinicemi v posledních 60 km v okolí cílového Tours. V kombinaci s kratšími, ale někdy dost prudkými výšlapy po úzkých silničkách vytvořili podmínky pro dramatickou koncovku, v níž hrají důležitou roli i pády a defekty.

V názvu je sice startovním místem Paříž, ale jede se z Chartres zhruba 90 km jihozápadně od Paříže. Úvodních 145 km z celkové výměry 214 km je jen mírně zvlněných. Pravé drama začíná v poslední třetině závodu, kdy se trasa začíná motat východně od 140tisícového Tours po vedlejších silničkách s 8 kategorizovanými výstupy v délce od půl do jednoho kilometru s průměrným sklonem kolem 5 %, z nichž nejtěžší se ale dotkne 10 %. Větší potíž než tyto výšlapy ukrývá 10 šotolinových úseků mezi vinicemi dlouhých od půl do jednoho a půl kilometru.

V takovém charakteru závodu hraje víc než jindy důležitou roli počasí. Předpověď říká, že bude teplo překračující o dost hranici 20°C a foukat má z východu o síle přes 10 km/hod. A vedle počasí pak také defekty a pády. 

Specifikou je i to, že poslední šotolina je od cíle vzdálena 15 a poslední výšlap 10 km, kam už vede rovinatá, ničím zvláštním nekomplikovaná cesta. Takže pokud si někdo vybuduje v nejtěžších úsecích trasy výhodu, stále nemá nic jistého. O čemž ostatně vypovídá i průběh loňského ročníku, jehož vítězem se podruhé v řadě stal Arnaud Démare ve spurtu zhruba 40členné skupiny (viz snímek níže).

Vezmeme-li v úvahu charakter trasy, dlouhodobé výsledky a formu z posledních týdnů, pak nám vyplavávají na povrch jména favoritů, kteří jsou součástí sestav 12 World a 7 ProTeams, jež doplňují 4 domácí Continental teams.

Z podoby startovní listiny, která je aktuálně k dispozici, počítejme tedy mezi top favority především Arnauda Démara (Arkéa Samsic), který v uplynulém týdnu ovládl dva podobné závody Tour de Vendée (1.1) a Paris-Bourges (1.1), a Arnauda De Lie (Lotto Dstny), jenž za poslední měsíc ze sedmi závodů tři vyhrál a před dvěma dny podlehl v Bourges jen těsně právě Démarovi (viz snímek níže).

Pak je tu několik dalších borců, s nimiž je nutno kalkulovat jako s kandidáty minimálně stupňů vítězů. Jde o Kadena Grovese (Alpecin-Deceuninck), který začátkem října dojel vždy druhý na Ardenne Classic (1.1) a Münsterland Giro (1.Pro). Také Christopha Laporta (Jumbo-Visma), mj. čerstvého evropského šampiona. Skvělou formu má Danny Van Poppel a v tandemu s Jordi Meeusem tvoří hodně údernou dvojici BORA-hansgrohe. Možná ještě o něco lépe než nizozemský rychlík je na tom teprve 21letý Paul Penhoët (Groupama-FDJ), jenž v posledním měsíci neskončil v pěti jednorázovkách hůř než devátý, z toho se dvakrát postavil na stupně vítězů.

Paris-Bourges 2023 (zleva): Penhoët, Démare, Marit, Kragh Andersen, De Lie, Meeus (za ním skryt Van Poppel) a Coquard

Za top favority se řadí docela početná skupina řekněme semifavoritů. Sem můžeme zařadit např. Edwarda Theunse (Lidl-Trek), Toma Van Asbroecka (Israel-Premier Tech), Rasmuse Tillera (Uno-X), Bryana Coquarda (Cofidis), Miku Teunissena (Intermarché-Circus-Wanty), Matteo Trentina (UAE Emirates), Nilse Eekhoffa (dsm-firmenich) či třeba Jasona Tessona (TotalEnergies) a pochopitelně řadu dalších.

Zatímco rané mládí bude reprezentovat v týmu Jumbo-Visma Per Strand Hagenes (20), čerstvý vítěz Münsterland Giro a mimochodem vítěz loňského ročníku Paris-Tours U23, tak ke svému úplně poslednímu závodu 18leté kariéry nastoupí v týmu AG2R Citroën Greg Van Avermaet (38). Olympijský vítěz z roku 2016, premiant Paris-Roubaix o rok později a mimochodem vítěz Paris-Tours z roku 2011.

''Poslední závod je přirozeně plný emocí. Ale žádná nervozita. Jsem prostě spokojený se svou kariérou, spokojený s tím, čeho se mi podařilo dosáhnout, a jsem rád, že končím ve chvíli, kterou jsem si určil sám,“ uvedl ke svému skutečně poslednímu profesionálnímu závodu na stránkách závodu vítěz také dvou etap na Tour, kde dohromady 11 dnů vezl žlutý dres, vítěz klasik Gent-Wevelgem, E3, Omloop Het Nieuwsblad, GP Montréal či etapáku Tirreno-Adriatico.

Oficiální a neformální rozlučka ho čeká 15. října v Dendermonde při "Goodbye Greg".