Obdobně jako nedávné Istrian Spring Trophy, kde české barvy proslavil především Adam Ťoupalík z Elkov-Kasper, měl taktéž i řecký čtyřdenní etapák International Tour of Rhodes, na němž startují české týmy, potažmo jezdci, začít prologem. Ovšem zatímco v Chorvatsku se jelo na 1,5 km a na letišti, tak na Rhodosu se mělo začít 3,8 kilometry a do pořádného kopce. Ze 43 do 255 metrů nad mořem. Tedy průměrný sklon 5,7 %, a to jen proto, že mezi kilometry 1,5 - 2 se nacházela mírně klesavá pasáž. 

Loni prolog na totožné trase vyhrál Lukas Meiler z Vorarlbergu, který je na startu i letos, a už 20. v cíli na něj tratil 27 vteřin. Tady nešlo o rozjetí před vlastním závodem, tady se už vytvářely důležité předpoklady pro konečnou klasifikaci! Celkový vítěz Louis Bendixen (Coop) dojel v prologu druhý, Meiler obsadil konečnou druhou příčku a třetí skončil Alexis Guerin, v prologu čtvrtý.

Letos se ke startu etapáku odprezentovalo 25 týmů, z toho 16 kontinentálních, výběry Rumunska, Řecka a Kypru a zbytek klubové. Nejvíc je Němců (22), druhou nejpočetnější národností jsou Američané (13), celkem závodníci 31 různých národností. Čechů je šest. V celku ATT Investments vedle cizinců Mártona Diny, Gerta Kivistika a Matúše Štočka to jsou Jakub Otruba, Daniel Turek, Jan Kašpar a Karel Camrda. V rakouském Felbermayr-Simplon Wels Michael Kukrle a v EF Education-NIPPO Development Jakub Ťoupalík.

ATT Investments a jmenovitě Jakub Otruba a Márton Dina patří do úzkého okruhu favoritů na celkové pořadí. Největšími konkurenty jim mají být rakouské týmy Vorarlberg a Felbermayr, americký Hagens Berman Axeon, německý Lotto-Kern Haus, norský Coop-Repsol, dánský Restaurant Suri-Carl Ras a rumunský nároďak se zkušenými borci, jako jsou Grosu, Raileanu a Dima. 

loading...

Vše připraveno, mohlo to začít. Zase jednou jsme ale větru a dešti neporučili. Prolog byl kvůli bouřce s kroupami zrušen.

Začínáme zítra.