Letos to je již po 77., kdy se jede závod Okolo Romandie, oblasti na jihozápadě Švýcarska přiléhající k Francii a kde také francouzský jazyk převládá. Je to kopcovitý až horský kraj, takže po většinu času se budou cyklisté pohybovat mezi pěti sty až tisíci metry a v nejnáročnějších stoupáních hranici tisíce metrů mnohokrát překročí.

Je tedy zřejmé, které typy jezdců tady vyhrávají, zvláště když vezmeme v úvahu, že pro větší část z nich slouží závod i jako příprava směřující k Tour de France. Najdou se ale i ti, pro něž je Romandie posledním testem před Girem. Význam a charakter závodu dosvědčují i jména vítězů pěti posledních uskutečněných ročníků: dvakrát Primož Roglič, Geraint Thomas, Aleksandr Vlasov a Adam Yates. Dva posledně jmenovaní stanou na startu i letos a budou patřit k top favoritům, i když u Yatese je otazník kvůli jeho zranění při UAE Tour. Favoritů je však pochopitelně mnohem víc. 

Jelikož jde o závod nejvyšší kategorie UCI, bude tu všech osmnáct World týmů, do počtu 23 je doplňují čtyři ProTeams (Lotto Dstny, Tudor, Q36.5 a Corratec-Vini Fantini) a výběr Švýcarska.

439755838_812995324199431_2137234394069798743_n.jpg

Organizátoři by asi neměli problém připravit trasu plnou náročných kopců, ale skladbou etap dávají šanci i jiným typům jezdců, než jsou vynikající vrchaři, i když na druhou stranu čistokrevní sprinteři to nejsou. 

Vše odstartoval kratičký rovinatý, ale velmi technický městský prolog s třinácti pravoúhlými zatáčkami. První středeční etapa vypadá jako šance pro nejrychlejší muže z početně redukované skupiny, řekněme rychlejší klasikáře. V druhé přijdou na řadu vrchaři a muži na celkové pořadí, neboť se končí 7,6km výjezdem (7,5%). Následuje 16km časovka, při níž se v prvních 3,5km dostanou závodníci o 180 metrů výše. Po jízdě na čas závod vrcholí etapou profilově nejnáročnější: na 150 km 3,5 tisíce výškových metrů, v nichž je započítán 13,8km cílový výjezd (6,0%). Závěrečná etapa se jeví jako druhá klasikářská, i když o něco snadnější než ta úvodní, takže s největším potenciálem hromadné koncovky.

Celkově se letošní ročník jeví z hlediska profilu o něco lehčí než loňský, kdy za vítězným Adamem Yatesem skončili na stupních vítězů Matteo Jorgenson a Damiano Caruso. Ale i tak je zřejmé, že kombinace dvou dojezdů na kopec s ne zcela rovinatou časovkou uprostřed povede k obdobným stupňům vítězů, tedy špičkových etapových jezdců, kteří zvládají na top úrovni obě jmenované disciplíny.

439907353_812995360866094_1660910607662614470_n.jpg

Kdo to tedy z letošní startovní listiny může být?

Nejsilnější tým a nejžhavějšího favorita sem poslal UAE Emirates. Za týmovou jedničkou Juanem Ayusem, druhým na Tirreno-Adriatico a vítězem Okolo Baskicka (oba 2.UWT), jsou v záloze už zmíněný Adam Yates, který před necelými čtrnácti dny 4. místem na Il Giro d´Abruzzo (2.1) naznačil, že se vrací do formy. Startuje ale i Brandon McNulty, vítěz Okolo Valencie (2.Pro), 3. z Paris-Nice (2.UWT) a 5. z Okolo Baskicka. Pavel Sivakov dosud především pracoval pro lídry, ale zmiňované Il Giro d´Abruzzo dokončil na 2. místě, takže pokud domestik, pak nejlepší možný. 

Největšími konkurenty UAE Emirates by měly být INEOS Grenadiers a BORA-hansgrohe. V INEOSu dali na dres jedničku Eganu Bernalovi, ale na Giro se tu chystá Thymen Arensman, 5. Okolo Algarve (2.Pro) a 6. při Tirreno-Adriatico. Bernal je na tom ale letos od začátku sezóny hodně dobře: 5. Okolo Kolumbie, 3. na O Gran Camiňo (oba 2.1), 7. na Paris-Nice a 3. Okolo Katalánska (oba 2.UWT). A to nastupuje i Carlos Rodríguez, 2. Okolo Baskicka, kde tvrdil, že ještě zdaleka není v top formě.

BORA jde do boje s frontmanem Aleksandrem Vlasovem, 3. Okolo Valencie, 5. na Paris-Nice a 4. Okolo Katalánska. Druhým lídrem je Jay Hindley, 5. Okolo Valencie, 3. na Tirrenu a "až" 12. Okolo Baskicka. Třetím vzadu do kopců je pak Sergio Higuita.

439764508_812995164199447_667937495297154641_n.jpg

Své by mohli předvést i borci Soudal-Quick Step. Především Ilan van Wilder nemusí pracovat na Remca Evenepoela a Julian Alaphilippe dostává další příležitost minimálně v podobě vítězné etapy přesvědčit své šéfy, že nad ním netřeba ještě lámat hůl. Oproti přesile tří výše jmenovaných týmů to budou mít ale hodně těžké.

Což platí i pro sestavu Visma-Lease a Bike, která do role jedničky pasovala Jana Tratnika, jenž byl sice 3. na Okolo Algarve a poté vyhrál Omloop Het Nieuwblad, jenže v dalších belgických klasikách se výsledkově neprosadil a je tedy otázkou, zda mu špičková jarní forma už neodchází. Do desítky by se mohl prosadit i Bart Leemen, 5. na TDU a 10. na UAE Tour (oba 2.UWT). Bez šancí není ani vítěz Settimana Internazionale Coppi e Bartali (2.1) Koen Bouwman.

Do top deset mají potenciál se dostat mj. Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Lenny Martinez, případně David Gaudu (oba Groupama-FDJ), Enric Mas (Movistar), Simon Yates (Jayco AlUla), Damiano Caruso (Bahrain-Victorious), Guillaume Martin (Cofidis), jakož i Tao Geoghegan Hart a do závodního kolotoče po odoperování cysty se letos zapojující Giulio Ciccone (oba Lidl-Trek). Vítězstvím na Il Giro d´Abruzzo naznačil Alexey Lutsenko, že se dostal do skvělé formy, takže uvidíme, na co to bude stačit.

To jsou borci na celkové pořadí, pak jsou tu ale ti, kteří budou myslet na úspěchy v klasikářských etapách. Mezi ně počítejme kromě Alaphilippa také Gianni Vermeersche, jedničku Alpecin-Deceuninck, Ethana Haytera (INEOS), Alexe Aranbura (Movistar), Doriana Godona (Decathlon AG2R La Mondiale) atd.

My budeme i prostřednictvím Eurosportu (dnes od 15:30) moci sledovat, jak se bude dařit Josefu Černému v sestavě Soudal-Quick Step při časovce a Pavlu Bittnerovi v dresu dsm-firmenich PostNL v dojezdech první a poslední etapy. 

Předpověď počasí je celkem příznivá, polojasno, maximální teploty mezi 10 až 17°C, pokud déšť, tak jen slabé přeháňky. Ve vyšších polohách může počasí pochopitelně přitvrdit. 

stáhnout.png

stáhnout (1).png

stáhnout (2).png

stáhnout (3).png

stáhnout (4).png