Elitní tým mužů zahájil sezónu ve značně omlazené a oproti předchozím sezónám také méně početné sestavě, posílené o zkušeného Karla Hníka. Sezónu zahájili startem na etapovém závodě na Rhodosu a hned v jejím úvodu se v konkurenci prokontinentálních týmů neztratili. Zkušenosti pak sbírali také ve Francii, Polsku a Maďarsku, kde velkého úspěchu dosáhl Karel Tyrpekl, který vybojoval druhé místo v závodě Visegrádské 4. 

„Velkou událostí pro tým byl také start v závodě kategorie UCI 2.1 Okolo Maďarska. Kluci si tam počínali velmi dobře, zarpvé nasbírali mnoho zkušeností, ale také o sobě dávali vědět. Třešničkou z úspěchů na mezinárodní scéně pak samozřejmě byla nominace našich závodníků na domácí evropský šampionát a mistrovství světa, výkon Karla Hníka v Innsbrucku byl fenomenální,“ doplňuje sportovní ředitel Michal Mráček.

Úspěšná sezóna se odrazila i ve čtyřech nominacích na vrcholné akce v silniční cyklistice. Tomáš Bárta reprezentoval na domácím šampionátu ve Zlíně v kategorii do 23 let, stejně jako Anna Bohatá. Dva zástupce pak měl Prostějov také na mistrovství světa. V Innsbrucku v kategorii do 23 let startoval Karel Tyrpekl, v mužích Elite Karel Hník, který předvedl fantastický výkon, když byl většinu závodu v úniku jedenáctičlenné skupiny, která měla místy náskok až sedmnáct minut na peloton.

Modrožluté barvy Prostějova byly také pravidelně vidět na domácích silnicích. Závodníci pravidelně obsazovali pódiová umístění v závodech KALAS CUPu, Karel Hník ovládl závod v Ostravě. Tomáš Bárta se pak stal nejlepším nováčkem letošního ročníku českého poháru. Vydařené bylo také představení týmu na mistrovství republiky jak na dráze, tak na silnici. V silné konkurenci se probojoval do první desítky mezi elitními muži Karel Hník, když skončil osmý. V ženách pak dojela na šestém místě Anna Bohatá, která si tím řekla o nominaci na mistrovství Evropy.

Úspěchy se dostavily také na dráze. Luděk Lichnovský a Daniel Babor velmi dobře reprezentovali na prestižních mezinárodních závodech dvojic, tyto zkušenosti pak zúročili na domácím podniku Memoriálu Otmara Malečka v Prostějově, kde vybojovali druhé místo a titul mistrů republiky v madisonu. Na základě předvedených výkonů pak získali smlouvu na pět „Šestidenních“, nejatraktivnějších závodů dvojic na dráze, kde se potkávají nejlepší cyklisté světa. Pro prostějovský tým je to velkou událostí a významnou dosaženou metou. Nejvýraznějšího úspěchu pak dosáhl polský matador hájící už pátou sezónu barvy prostějovského týmu Wojciech Pszczolarski, když získal titul mistra Evropy v bodovačce.

„Z dráhových úspěchů ještě musíme vzpomenout obrovský úspěch našeho odchovance Jakuba Šťastného, který získal tituly mistra Evropy i světa. Kuba už hájí barvy Dukly Brno, kde se specializuje na sprint, jeho úspěchy nás ale opravdu těší. Velkou radost pak mám také z toho, jak mladí závodníci zvládli přestup z juniorů do elitní kategorie. Tomáš Bárta s Karlem Tyrpeklem o sobě dávali vědět na silnici a dokázali se prosadit i v mezinárodní konkurenci, Dan Babor se zase výrazně přiblížil špičce na dráze,“ doplňuje Mráček.

„Celkově mám z letošního roku velkou radost. Sestava byla opravdu mladá, nicméně závodníci to zvládli velmi dobře a všichni, včetně realizačního týmu, odvedli dobrou práci,“ uzavírá ředitel týmu Petr Šrámek.

Foto Jan Brychta a tým Pardus - Tufo