Závodit se začalo pod zamračenou oblohou, ale při teplotě kolem15 stupňů. Po 5 km přišel ostrý start a okamžitě se začalo soutěžit o únik.

Thibaut Pinot ještě před startem upřesnil svou roli: “Jsem rád, že tu jsem, ale jsem tu především proto, abych pomohl týmu.“ Takže lídrem Groupama-FDJ je David Gaudu: „Konkurence je tu velmi kvalitní, ale já si věřím.“

Podobně jako oba Francouzi se vyjádřil loňský vítěz Nairo Quintana (Arkéa-Samsic): “Na tenhle závod mám samozřejmě dobré vzpomínky, jedno je však jisté: nebudu mít tak dobré nohy jako vloni. Motivaci mám však stejnou.“

Své si ke svým cílům řekl i Jakob Fuglsang (Astana): „Jsem rád, že už začínám závodit, ale tento závod je čistě přípravný na první vrchol mé sezóny, jímž jsou ardenské klasiky.“

Po 25 minutách závodění se konečně podařil únik dne. Byli v něm tradičně borci domácích kontinentálních týmů St Michal a Roubaix, dále zástupce belgického Bingoal, španělského Burgosu a nás asi nejvíce zajímal spolujezdec Petra Vakoče z Alpecin-Fenix Otto Veragerde, který únik vyprovokoval.

Na čele pelotonu se usadili tři cyklisté Ineos Grenadiers, v jejichž dresu měl dnes premiéru Thomas Pidcock. Tendenci pomoci jim měly týmy Total Direct a Trek-Segafredo. Trek k tomu měl dost dobrý důvod, jelikož Mollema i Coccone převedli minulý týden výbornou kondici na Tour de la Provence. Rozestup od uprchlíků udržovali na hranici 6 minut.

Před polovinou etapy si vlezl na čelo EF Education a hned to přineslo ovoce: náskok se snížil na 3 minuty.

70 km před cílem, když přicházely na řadu tři výjezdy na Col de Gourdon, kvinteto stále jelo na čele osamoceně, ale peloton pilotovaný pracanty EF, Treku a Ineosu se blížil.

Při prvním výjezdu však postihl pád Geoghegan Harta. Sice mohl pokračovat a do pelotonu se po jízdě mezi doprovodnými auty vrátil, ale pochopitelně šlo o nepříjemnost, která mohla ovlivnit konečný výsledek.

Při druhém výjezdu měla vedoucí skupina, kde už chyběl borec z Roubaix, stále ještě 1:30 minuty k dobru a byla šance, že si cyklisté v úniku připíší opět body z vrchařské prémie. Za tím účelem si nastoupil Vergaerde, aby měl jistotu, že mu to vyjde i podruhé. V pelotonu už docházelo k početnější selekci. Vergaerde nakonec ale úspěšný nebyl. Především aktivitou Ineosu byl dostižen ještě před vrcholem.

20 km před cílem ve sjezdu zkusil sólo akci Oliver Naesen (AG2R). Nešlo primárně o pokus dotáhnout únik do konce, jako spíše připravit pozici pro své spolujezdce: Van Avermaeta, O´Connora či mladého Champoussina, mj. 3. ze Závodu míru do 23 let v roce 2019.

10 km před cílem jeho mise skončila, ale AG2R si stále kontroloval čelo první skupiny. Začaly se množit útoky vícero týmů. Zvláště aktivní byl Quentin Pacher z domácího Pro týmu B&B.

2 km před cílem se na čele usadili tři borci Groupama-FDJ. Ale nikomu se už nepodařilo odpoutat od třicetičlenné skupiny, takže rozhodovaly až závěrečné metry. V nich měl nejvíce sil Bauke Mollema!

Druhý dosprintoval Van Avermaet: „Byl to těžký dojezd. Příhodný po klasikáře i vrchaře. Moji spolujezdci odvedli dobrou práci. Mollema nasadil k útoku daleko před cílem a já si hlídal Cicconeho. Jenže vzniklá mezera byla příliš velká a Mollema byl hodně silný. S druhým místem jsem spokojený. Vítězství by bylo samozřejmě lepší, ale pro motivaci týmu i mé sebevědomí je druhé místo velmi dobré.“

A vítěz? „Na závod jsem se po Provence hodně těšil. Tohle stoupání jsem znal velmi dobře. Cíleně jsem proto začal útočit už 300 metrů před cílem a vyšlo to.“ 

Z těch, které jsme před startem favorizovali, ztratili Aru (Qhubeka), De La Cruz (UAE) i Geoghegan Hart po 14 a Narváez (oba Ineos) 22 sekund. 

Výborně se etapa vyvedla Petru Vakočovi, který společně s kolegou Benem Tulletem dojeli jako jediní dva z týmu Alpecin-Fenix v první skupině.

Co se stalo s Lubomírem Petrušem, který byl v původní nominaci a za nějž už tým nemohl nasadit náhradu? "Bohužel jsem nemohl startovat ze zdravotních důvodů. Nejedná se ale o nic vážného."