Horský poker se dnes rozehrál na francouzském závodě pro cyklisty do třiadvaceti let Tour de l’Avenir. Nejsilnější trumf z rukávu vytáhl v sedmdesát kilometrů dlouhé etapě jednadvacetiletý Joseph Blackmore, který první těžkou zkoušku zvládnul nejlépe a připsal si na své konto etapové prvenství. Kromě toho se také oblékl do žlutého trikotu pro vedoucího závodníka celkového pořadí.

Pro britského závodníka se jedná už o čtvrté etapové vítězství v letošní sezóně. K tomu rodák z předměstí Londýna přidal triumf na závodě Liege-Bastogne-Liege do třiadvaceti let a dominoval na závodech Okolo Rwandy a Okolo Taiwanu. Se žlutým dresem v kapse odešel také z francouzského etapového závodu Circuit des Ardennes.

E5-11-1193x800.jpg

Joseph Blackmore dokázal v etapě, která vedla přes jedno stoupání druhé kategorie a dva výjezdy kategorie číslo jedna, porazit o tři sekundy hlavního favorita závodu Belgičana Jarna Widara, který potvrdil výbornou formu z první poloviny roku a posunul se se ztrátou devíti sekund na druhé místo celkově. Zároveň se také posunul s jednatřiceti body do vedení soutěže o nejlepšího vrchaře závodu.

Třetí dorazil do cíle v La Rosiere španělský cyklista Pablo Torres. Další španělský nástupce Alberta Contadora a Alejandra Valverdeho dnes předvedl úchvatný výkon. V cílovém stoupání dokázal vždy v čas zareagovat na útoky Jarna Widara a nedal Belgičanovi s Britem nic zadarmo ani v závěrečném kilometru dne. Za prvními třemi pak dojela dvojice Nizozemec Tijmen Graat a domácí Léo Bisiaux.

E5-19-1193x800.jpg

Žádný z českých reprezentantů se do boje o nejvyšší příčky nezapojil. Nejlépe dopadl překvapivě Daniel Vysočan, který etapu dokončil se ztrátou tří minut a dvaadvaceti sekund na dvacátém třetím místě ve společnosti Dána Tobiase Svarreho a Eritrejce Nahoma Zeraie.

„Celý den se mi jelo špatně a pouze jsem doufal, že to bude lepší. Nebylo. Naopak se to ještě zhoršovalo,“ sdělil své pocity Tomáš Přidal, který v pozici lídra českého výběru dokončil etapu na čtyřicátém osmém místě se ztrátou jedenácti minut. „V celkovém pořadí už rozhodně šanci nemám a plán na další etapy ještě nevím. Každopádně lídr je teď Daniel Vysočan a budeme se snažit jeho pozici vylepšit,“ hodnotil evidentně zklamaný Přidal.

Ještě více zklamání zřejmě zažívá po dnešní etapě Pavel Novák, který po včerejším nepříjemném pádu etapu ani nedokončil. Pro reprezentačního trenéra Petra Kaltofena to tak není lichotivá pozice, co se útoku na první desítku v celkové klasifikaci týče. Zítra je ale nový den a v něm čeká i na čtyři přeživší české závodníky sto čtyřicet dva kilometrů dlouhá etapa z La Rosiere s cílovým výjezdem na Montée des Karellis.