„Děkuju, ale málem jsi nás setřásl všechny,“ povídal pak svému idolu s úsměvem, ale úplně vážně. Legendární Contador jen opáčil: „Nedělej si ze mě srandu.“ Ale pak přidal nadšené zážitky z trati. „Trasa byla krásná. V Česku jsem závodil poprvé a zažil jsem velkou českou vášeň pro cyklistiku. Byl jsem ohromen přízní, které se nám dostávalo. Lidé fandili po celé trase. Povzbuzovali první závodníky na čele, ale i poslední na konci. Opravdu neuvěřitelné. Závod úplně snadný totiž nebyl. Ale zatáčky byly skvěle značené, doprava zastavená. Cítil jsem se vážně bezpečně.“ Do cíle čtvrtého ročníku L´Etape Czech dorazilo ze třech tras 2816 cyklistů.

Contador.jpg

Na té nejdelší 130,6 km (převýšení 1900 m) se střetly dva nejsilnější české týmy „zbytku světa“ (bez ATT Investments a Elkov/Kasper).  První větší selekce proběhla na Zdejcině, tempo rozjel Robert Hula (L27/Integray), který to měl skoro za povinnost, neboť zde v Hudlicích bydlí. Pak na chvíli odpadl jeho týmový druh Fiala. „Přestalo mi fungovat řazení, ale pošteloval jsem kabel a ztratil jen asi dvacet vteřin,“ vysvětloval. Připojilo se však asi dvacet jezdců zezadu.

Z Roztok znovu roztáhli čelo Hula a Tomáš Gdula (oba L27/Integray), zbylo dvanáct mužů. Z Nižbora se to znovu snažili očesat, na poslední kopec zůstalo šest lidí, kromě trojky L27 ještě Filip Endler a 38letý veterán Václav Nežerka (Lawi stars) a nečekaně slovenský zástupce Ĺubomír Murárik (Isadore). Rozhodlo se ve stoupání v Motole k nemocnici, které rozjel Kollert a tím se obětoval pro další členy svého týmu. Cíl splnil, hoši z Lawi si vystoupili.

Na Spiritku už neměl nohy ani Kollert. „Chvilku před cílem jsme taktizovali, a v poslední zatáčce se dotáhl Nežerka. Poslední rovinka, dlažba… Robert (Hula) mi to rozjel v poslední rovince, pak už jsme to viděli, že se v takové situaci nemýlím,“ popisoval vítěz Fiala (v čase 3:23:52), který byl loni třetí. „Byla tu konkurence, skvělej zážitek, báječná atmosféra. I když jsem si to odtrpěl…,“ dodal ještě a ocenil soupeře v čele s druhým Murárikem a třetím Nežerkou.

letape_2.jpg

Mezi ženami byla nejlepší reprezentantka z nedávného mistrovství světa akademiků Denisa Slámová (3:43:00), absolutně 41. Střední trať vyhrál Kryštof Bažant (Cyklostar/Pirelli), mladý biker a cyklokrosař (2:49:57). Mezi ženami pak ambasadorka Tereza Vlk Huříková (3:05:37). Na nejkratší trati 60 km byli první Adam Žitný (Cyklostar/Pirelli, 1:41:54) a Michaela Matoušková (Btk Euro Bike, 1:45:58). Jedenáctý Ján Svorada vládl kategorii Hero na historických kolech.

Kochal se opět i Zdeněk Štybar, vítěz etapy Tour de France 2015 či šampion klasiky Strade Bianche. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu absolvoval závod s bývalým osobním mechanikem, belgickým přítelem Gilbertem. „Je mu sedmašedesát. Překonal rakovinu. Jak jsem startoval z první řady, chvilku nám trvalo, než jsme se v pelotonu našli. Ale moc jsme si to užili. Projeli jsme trasu rychlostí téměř 29 km/h. Na borce s jednou ledvinou a starším skoro o čtyřicet let hodně slušný výkon. Absolvoval jsem už třetí ročník a je patrné, že lidé se vrací. Nejenom na start jako závodníci, ale i fanoušci k trase, což je dobré znamení pro budoucnost závodu,“ říkal Štybar.

V pelotonu byla i Martina Sáblíková, trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení. „Vystartovala jsem z chvostu a naplno jsem jela jenom měřené segmenty. A byla to paráda. Je zcela jasné, jak se závod mění. První ročník byl hodně hektický, panovala nervozita. Letos bylo cítit, že už závodníci nabrali zkušenosti. A fanoušci nedovolí člověku vydechnout a dodávají obrovskou porci energie,“ ocenila celou akci.

V Prachaticích se 17. srpna pojede ještě Horská L´Etape Czech dlouhá 101 kilometrů s převýšením přesahujícím 2100 výškových metrů.

Fotogalerie 2024 zde.

Výsledky zde.