Společné Mistrovství České a Slovenské republiky se jezdí od roku 2019. Letos tedy napíše svou pátou kapitolu.

Ze čtyř ročníků se tři uskutečnily na Slovensku, loňský se odehrál v České Třebové. Letos se závodníci vrací na Slovensko. Pořadatelem je Slovenský svaz cyklistiky, organizátorem klub ,,xRoad“ Bánovce nad Bebravou ve spolupráci s TSK.

Z minulých ročníků tedy známe čtyři vítěze.

2019

V roce 2019 přijela v Trnavě jako první do cíle trojice, z níž byl nejúspěšnější Tomáš Bárta tehdy v dresu TUFO Pardus Prostějov před Vojtěchem Sedláčkem, který závodil za francouzský klubový CC Étupes, a Františkem Honsou ze Sparty Praha.

O rok později v Bánovcích nad Bebravou odjela pelotonu o více jak 1,5 minuty dvojice Vojtěch Řepa a Tomáš Jakoubek. Vojta z týmu s dnešním názvem ATT Investments dokázal svému tehdejšímu soupeři, který jel v dresu CK Příbram Fany Gastro, ještě v závěru poodjet a získat mistrovský titul. Spurt balíku vyhrál Daniel Babor z TUFO Pardus Prostějov.

V roce 2021 spurtovalo v Tlmačích o vítězství 14 českých cyklistů. Daniel Babor stále v dresu TUFO Pardus Prostějov byl rychlejší než Tomáš Bárta, který v té době už závodil za ATT Investments. Třetí skončil překvapivě František Vinklárek z týmu 4EVER Cyklo Bulis team.

Před rokem v České Třebové předvedl předlouhé sólo, které nakonec dotáhl až do konce, Petr Kelemen z Tudor Pro Cycling Team, za ním si to o druhé místo rozdala dvojice, z níž byl úspěšnější Jakub Ťoupalík, tehdy v dresu Elkov Kasper, třetí místo obsadil Jan Kašpar z ATT Investments (viz titulní snímek).

2020

Letos tedy hostí Spoločné majstrovstvá U23 SR a ČR v cestnej cyklistike Bánovce nad Bebravou. Slavnostní start je stanoven na 13:00 hod. od místní polikliniky, ale samotný závod se odehraje na okruhu se startem a cílem ve Velkých Chlievanech.

Okruh na trase Veľké Chlievany – Otrhanky – Halačovce – Malé Hoste – Zlatníky - Cimenná – Veľké Držkovce - Sliezská osada – Dvorec – Veľké Chlievany měří 21,5 km a jeho převýšení činí 2380 metrů. Závodníci si ho dají 7x, takže dohromady natočí 150 km a nastoupají téměř 2400 výškových metrů.

Na trase jsou čtyři náročnější stoupání. První začíná po pár stovkách metrů po startu, měří 1,2 km s průměrným sklonem přes 5 %, druhé následuje 3,5 km po startu, je dlouhé 1,4 km se sklonem 4,3 %, třetí přichází na řadu 10,5 km po startu, je dlouhé 1,2 km a v jeho rámci se cyklisté vyšplhají skoro o 70 metrů výš, přičemž v úvodní pasáži se sklon blíží k 10 %, a konečně poslední začíná na 13. km, měří 700 metrů s průměrným sklonem 5,4 %, ovšem v první části se dostane i přes 11 %.

Vypadá to tedy jako profilově poměrně dost náročný okruh, s kterým by měli mít sprinteři a těžší váhy potíže. Na druhou stranu chybí extrémně dlouhá a prudká stoupání, a zároveň posledních 7 km do cíle se odehraje převážně ve sjezdu a po rovině, takže pro čistokrevné vrchaře by neměla být jejich hlavní přednost zásadní výhodou.

2021

Uzávěrka přihlášek byla stanovena na 15. června a v přehledu přihlášených najdeme 50 českých a 25 slovenských cyklistů.

Z českých má nejpočetnější zastoupení Elkov Kasper, startující v 6 lidech. 5 přihlásilo TUFO Pardus Prostějov, po 4 by měli mít zastoupení Favorit Brno, AC Sparta Praha, CK Příbram Fany Gastro a Forman profiq Cinelli. 3 cyklisty mají mít na startu ATT Investments, ČEZ Cyklo Team Tábor a Ústecké Centrum Cyklistiky. Ostatní závodníci se rekrutují z dalších 11 týmů.

Ke startu jsou přihlášení i tři krajánci. Jde o Jakuba Ťoupalíka (EF Education-NIPPO DT), Milana Kadlece (DT DSM) a Pavla Nováka (Colpack Ballan). Všichni tři se naposledy předvedli na domácí půdě v dobrém světle na Závodu míru U23.

V poslední etapě, která se svými parametry hodně blížila mistrovské trase, dospurtoval z první, 42členné skupiny na 2. místě Milan Kadlec a na 4. Jakub Ťoupalík. Ve skupině dojel i Pavel Novák, který své vrchařské schopnosti předvedl především v nejtěžší etapě, v níž se peloton rozdrobil na prvočinitele a Pavel dokončil na 5. místě. O 11 sekund po něm na 9. místě dojel Karel Camrda (ATT Investments), kterému po skončení závodu patřila stejná příčka coby nejlépe postavenému českému cyklistovi.

Mistr České republiky v kategorii U23 z roku 2022 Petr Kelemen

Všichni čtyři by měli patřit k favoritům české odnože šampionátu. S ohledem na profil trati a spurterské schopnosti by se mohly misky vah přiklánět o něco více ve prospěch Jakuba Ťoupalíka a Milana Kadlece. Ve prospěch Ťoupalíka, a také Karla Camrdy, by měl mluvit i věk a s tím spojené zkušenosti. Oba jsou totiž o tři roky starší než Kadlec a Novák.

To jsou silné individuality, z nichž pouze Camrda by mohl mít oporu u dvou týmových kolegů Matěje Stránského a Filipa Chýleho. Kolektivní síla hraje ale v cyklistických závodech velmi často podstatnou a někdy rozhodující roli. Z tohoto hlediska je jednoznačně nejsilnějším týmem Elkov Kasper, v jehož sestavě je nejzkušenějším Filip Řeha, stejný ročník jako Camrda a Ťoupalík.

Samozřejmě nějaké převratné překvapení není vyloučeno, i když je méně pravděpodobné. Z těch, kteří mají vyšší potenciál překvapit, zkusme tipnout Alberta Carla Montiho z Ústeckého Centra cyklistiky.