Fernando Escartín, bývalý profesionální cyklista a současný člen organizačního výboru Vuelty popsal druhou etapu španělské Grand Tour jako rovinatou. Jenže tou ani zdaleka nebyla. Na úzkých a zvlněných silnicích ve velkém horku trpěli mnozí závodníci a někteří už se museli vzdát naděje na slušné celkové umístění.  

Těžkou etapu na Caminito del Rey nezvládl především Richie Porte. Lídr BMC měl zažívací problémy před startem Vuelty a podobný výkon od sebe očekával. Navíc i kdyby neměl zdravotní problémy, už dlouho před startem Vuelty tvrdil, že nemá formu jako před Tour de France. Porteho jednoduše Vuelta příliš nezajímá, jediný třítýdenní závod, na kterém se snaží uspět, je Tour. 

Porte je výjimečně dobrým závodníkem na týdenních etapových závodech, ale Grand Tours mu prostě nejdou. Stále je považován za jednoho z hlavních specialistů na třítýdenní závody, ale jen dvakrát se dostal do první desítky, při své premiéře na Giru v roce 2010 (7.) a v roce 2016 na Tour de France (5.). Přesto opět sehnal lukrativní smlouvu na pozici hlavního lídra ve velkém týmu Trek-Segafredo. Tudíž může být spokojený. 

Z pořadí vypadl i jeho týmový kolega Rohan Dennis. Hájil červený dres, ale necítil se dobře a radši šetřil síly. Dennis má před sebou jasný cíl, vyhrát časovku na Mistrovství světa v Rakousku a Vuelta je nejlepší možnou přípravou. Navíc se na Vueltě jede ještě jedna časovka a není důvod plýtvat silami v marném boji o co nejlepší umístění v celkovém pořadí. To už zkoušel na Giru a nevyšlo to. Pozici lídra BMC nyní připadla Nicolasi Rocheovi, těžko říct, jak dlouho mu vydrží, ale mezi favority nepatří. 

I Vincenzo Nibali byl mezi závodníky, kteří se v pelotonu neudrželi. Ale to není žádné překvapení, Nibali stále není po zranění a operaci v dostatečné formě a ztratil přes 4 minuty. Jeho cílem je pokusit se o etapové vítězství ve třetím týdnu. Docela překvapivě brzo odpadl i španělský mistr Gorka Izagirre a Bahrain Merida nechal v popředí samotného Iona Izagirreho. Ten si s tím poradil a dojel společně s hlavními favority.   

Většina favoritů bez větších problémů eliminovala ztráty v druhé etapě, sice nemohli soupeřit s vynikajícím Alejandrem Valverdem, ale většinou ztratili jen pár sekund. 19 vteřin ztratili lídři Astany Pello Bilbao a Miguel Angel Lopez a také Louis Meintjes z Dimension Data, ale to je jen malý odstup. 

Hůře dopadl Ilnur Zakarin. V průběhu etapy tvrdě spadl a dojel se ztrátou 1:01 na Valverdeho. Ihned po etapě odjel na vyšetření, ale lékaři mu dovolili pokračovat v závodě. Bolí ho rameno a další dny na kole nebudou snadné. Spadl i Fabio Aru, lídr UAE Emirates má jen pár odřenin a do cíle se dostal v čase většiny favoritů s odstupem 8 sekund. 

Celkové pořadí se po druhé etapě výrazně zamíchalo a do čela se po dvou druhých místech dostal Michal Kwiatkowski. Polský mistr nejede na celkové pořadí, usiluje o etapy a připravuje se na Mistrovství světa, takže virtuální redukované pořadí širšího okruhu favoritů vypadá takto:

A. Valverde 4:22:54
W. Kelderman +0:11
L. De Plus +0:14
I. Izagirre +0:16
E. Buchmann +0:18
N. Quintana +0:19
S. Kruijswijk +0:23
S. Yates "
E. Mas +0:28
T. Pinot +0:29
G. Bennett +0:31
F. Aru +0:33
R. Uran +0:34
P. Bilbao +0:35
N. Roche +0:36
D. de la Cruz +0:39
M. A. Lopez +0:40
M. Woods +0:53
L. Meintjes +1:02
I. Zakarin +1:17

Rozdíly jsou malé a výborně si kromě Valverdeho vede také Wilco Kelderman. Nizozemec byl loni čtvrtý celkově, ale letos má smůlu na pády a zranění. Zranil se na Tirreno - Adriatico a musel až do Kolem Švýcarska odpočívat. V plánu měl Tour de France, jenže se opět zranil na domácím mistrovství a vrátil se až teď. Proto od sebe nečeká moc, letos závodil málo a před Vueltou vůbec. Ale je v kondici, vyšla mu časovka i klasikářský dojezd na Caminito del Rey. Vydrží mu forma tři týdny? 

Foto Sirotti