Márton Dina je jednou ze sedmi letošních posil ATT Investments a je považován za jednoho ze tří hlavních lídrů. V jeho případě v náročných etapových závodech obsahujících etapy se značným převýšením.

 Márton se cyklokrosu v minulosti věnoval, ve své sbírce má národní tituly v kategorii jak juniorů, tak U23. Když v roce 2018 nastoupil do domácího kontinentálního týmu Pannon, cyklokros šel stranou. A nic se na tom nezměnilo ani v době, když v polovině roku 2019 přestoupil do týmu s dnešním názvem EOLO-Kometa.

V rámci letošního přestupu do ATT Investments se s vedením týmu dohodl na tom, že i v rámci přípravy na nastávající silniční sezónu bude užitečné věnovat se v zimní přípravě vedle silničního tréninku i cyklokrosu, s cílem pokusit se získat republikový titul.

„Společně jsme vyhodnotili, že cyklokros by měl Mártonovi prospět v oblasti výbušné síly, dynamických nástupů, které jsou důležité v situacích, kdy se v náročných stoupáních láme chleba,“ objasnil důvod, proč Márton Dina zařadil cyklokros do své zimní přípravy, sportovní ředitel Petr Kaltofen.

Nemůžeme říci, že by veškeré úsilí zimní přípravy bylo v případě maďarského cyklisty směrováno výlučně k cyklokrosu, ale na druhou stranu nejel mistrovský závod bez tréninku speciálních dovedností, což realizoval na několika regionálních závodech.

Samotný mistrovský závod absolvoval v čase 59:28 min. a na druhého v cíli Márka Valentu, člena staronového maďarského kontinentálního týmu Epronex, najel +1:39 min. „Z titulu máme radost, jde o příjemný začátek sezóny,“ dodal Petr Kaltofen.

Na start českého mistráku se v novém dresu ATT Investments postavil Matěj Stránský. Je to jeho druhá cyklokrosová sezóna v kategorii mužů a letos mu štěstí nakloněno moc nebylo. Nejprve si v počátcích sezóny při pádu v Estonsku zlomil tak komplikovaně ruku, že mohl odepsat celou silniční sezónu. A když se začal připravovat na tu cyklokrosovu a výkonnost vyjádřeno i výsledky nadějně narůstala, přišla v závěru prosince nemoc a antibiotika a optimismus bylo nutno opět mírnit.

Výsledek na mistráku je ve hvězdách. Dnes jsem dobral antibiotika, čtrnáct dnů jsem v podstatě pořádně netrénoval, takže uvidíme,“ řekl Matěj při oficiálním představování týmu v prostorách Mercedes-Benz Praha 10. ledna. A vyjádřil přání, aby při samotném mistrovství zapršelo a bylo bahno, což se mu sice vyplnilo, ale předešlé zdravotní komplikace ho přeci jenom limitovaly.

Na konečném výsledku, jímž bylo 7. místo, se tedy tato situace s velkou pravděpodobností podepsala, takže nezbývá než po kratším odpočinku naskočit do sezóny silniční a co se týče té cyklokrosové myslet už na další rok, jehož vyvrcholením by mělo být mistrovství světa v Táboře a kde by Matějovi neměla uniknout nominace v kategorii U23.