Také druhá etapa Tour de France z Cesenatica do Boloni byla mimořádně napínavá a tentokrát jsme viděli hned dva závody, vpředu o etapové vítězství a v pelotonu o vteřiny do celkového pořadí a také o žlutý trikot. Pro ten si nakonec dojel Tadej Pogačar (UAE Emirates), ačkoliv se v samotném závěru snažil aspoň jednu vteřinku ztratit, aby nezatěžoval svůj už na začátku Tour. 

Pogačar načasoval svůj první letošní útok na úplný závěr druhého výjezdu San Luca. Zdálo se, že už k žádnému vážnému útoku nedojde, protože nejtěžší pasáže měli cyklisté za sebou a do cíle už zbýval jen konec dvoukilometrového stoupání, jeden krátký kopec a sjezd do cílového města. 

Tempo v kopci San Luca rozjel Adam Yates (UAE Emirates), za kterým se seřadili Matteo Jorgenson, Jonas Vingegaard (oba Visma-Lease a Bike), Pogačar, Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) a Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Na nástup vítězství Giro d'Italia však dokázal okamžitě zareagovat jen Vingegaard. Nenechal Slovinci ani metr k dobru, v okamžiku mu byl v háku a bez problému se s Pogačarem udržel.

Naopak ostatní favorité museli hasit problémy, protože Vingegaard s Pogačarem střídali a navyšovali náskok. V technickému sjezdu také dost riskovali, ale to samé se doříct o Evenepoelovi a Carapazovi, kteří byli nejblíž a v cílové rovince se k největším hvězdám současné cyklistiky dotáhli. Pogačar nechtěl spurtovat, dokonce přestal v posledních metrech šlapat, protože věděl, že jede o žlutý trikot a tak brzo v závodě o něj nestál. Což později přiznal Evenepoelovi. To se mu však nepodařilo, jeho skupina protnula cílovou pásku s náskokem 21 sekund před další početnou skupinou s Romainem Bardetem (DSM-Firmenich PostNL) a Slovinec se posunul na čelo. 

20240630TDF0130-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

S Bardetem dojeli i další favorité celkového pořadí, především Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), Adam Yates, Simon Yates (Jayco AlUla), Joao Almeida (UAE Emirates), Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) a další. Už 1:11 ztratil Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) a s nejlepšími se neudržel ani Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ale to nebylo překvapivé. 

Rozdíly v celkovém pořadí nejsou mezi prvními čtyřmi žádné. Stejný čas jako Pogačar mají Evenepoel, Vingegaard i Carapaz. Bardet ztrácí 6 sekund a Roglič už 21 sekund.  

Arkéa se dočkala vítězství na Tour 

Boj o etapové vítězství byl neméně zajímavý. Do dlouhého úniku vyrazila skupina jedenácti závodníků, kterou tvořili Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Nelson Oliveira (Movistar), Kévin Vauquelin, Cristián Rodríguez (Arkéa-B&B Hotels), Mike Teunissen (Intermarché-Wanty), Bram Welten (DSM-Firmenich PostNL), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Jordan Jegat (TotalEnergies) a opět také Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), který v dresu nejlepšího vrchaře vydal sbírat další doby do této soutěže. A nakonec byl také blízko etapovému vítězství.

20240630TDF0067-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Norský cyklista vyhrál prvních pět vrchařských prémií a pojistil si puntíkatý dres do další etapy. Body získal dokonce i v prvním výjezdu stoupání San Luca, kde se čelní skupina už začala trhat. Abrahamsen byl na chvíli utržený, ale stihl se vrátit a něco málo přes 30 kilometrů před cílem vydržela většina skupiny pohromadě. 

K rozhodujícímu útoku došlo na rovině před druhým průjezdem cíle. Z první skupiny odskočil Oliveira a dojeli si ho Vauquelin a Abrahamsen. Zbytek skupiny zaváhal a už nedokázal spolupracovat tak efektivně, aby se vedoucí trio dotáhl. První skupina jíýžděla do posledního výjezdu (14,5 km před cílem) s náskokem 35 sekund. 

Vauquelin vycítil, že tohle je jeho příležitost. Jako nejlepší vrchař ve vedoucím triu zaútočil už na začátku stoupání. aokmažitě utrhl oba své soupeře. Abrahamsen se snažil vzdorovat svým vlastním tempem, ale v nejtěžší části stoupání, kde se silnice zvedá o 19 %, se definitivně zlomil a Vauquelin získal rozhodující náskok. V posledních kilometrech neudělal žádnou chybu a cílovou pásku protnul s náskokem 36 sekund před Abrahamsen.

20240630TDF1032-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

"Je to šílené. Mám za sebou dva týdny zklamání, ve Švýcarsku a na mistrovství Francie," řekl Vauquelin po dojezdu. Arkéa udělal v průběhu závodu všechno dobře a získala zasloužené vítězství. "Musím poděkovat Cristianu Rodriguezovi. Hodně tahal, aby oživil únik, a pak všechno kontroloval za mě. Byl velmi silný. Patří mu velký dík. Ve předposledním stoupání, po zvýšení tempa, jsem cítil, že bych mohl i sám víc zrychlit, ale bylo to ještě moc daleko, tak jsem se rozhodl počkat. Potom jsem zareagoval na nástup Oliveiry a Abrahamsena s vědomím, že ve stoupání jsem lepší než oni, a taky jsem byl. Podařilo se mi odjet a bylo to perfektní."

Úplně jistý si svým vítězstvím nebyl. "Celou dobu jsem se ptal na náskok. Vítězstvím jsem si byl jistý až hodně pozdě. Věděl jsem, že vzadu mohou jet tvrdě, takže jsem byl opatrný. Naštěstí jsem na to měl a dokázal jsem to dotáhnout do konce. Bylo to moc fajn."

Abrahamsen byl před dojezdem už dostižený soupeři, přesto dokázal ještě v závěru opět zaútočit. A vyplatilo se mu to, sice dojel "jen" druhý v etapě, ale dostal se do vedení v bodovací soutěži a na pódium si tak došel pro dva cenné trikoty. A také pro cenu pro nejaktivnějšího muže závodu. 

20240630TDF0141-A.S.O._Billy_Ceusters.jpg

Vauquelinovo vítězství je historické, protože je první v historii týmu Arkéa-B&B Hotels. Celku z Bretaně se to podařilo až při jedenácté účasti na Tour de France. 

Jan Hirt (Soudal Quick-Step) prožil mnohem lepší den než včera, zlomené zuby mu spravili už v cíli úvodní etapy v Rimini a etapu dokončil se ztrátou dvaceti minut na vítěze.