Před touto sezónou hradecký tým Elkov Kasper hodně omladil a pardubický celek ATT Investments naopak posílil v Elite. Tomu odpovídalo i složení startovních listin v Hlohovci, když v U23 měli hradečtí šestici jezdců a pardubičtí jen dva. A do vývoje závodu vstoupil (podle mě dobrý a zajímavý) koncept hendikepového startu kategorií elite, U23 a juniorů ve společném závodě - i když se jednotlivé kategorie vyhlašovaly, finanční odměny patřily těm v absolutní klasifikaci.

Před závodem jsem si kladl otázku, jestli letos není ve zkráceném závodě (dříve se jezdilo na 100 km, letos na 80 km) a zrušení omezených převodů pro juniory, ten náskok juniorů příliš velký. Nebyl, a především proto, že třiadvacítkáři jeli opravdu ostře.

Mladíci týmu Elkov Kasper na sebe vzali zodpovědnost

A rozhodli vývoj i výsledek závodu. V kategorii U23 se od startu jelo naplno, o tempo se staral hradecký tým, který v této kategorii měl pět svých zástupců. ATT jen dva. Naproti tomu v elite se co nejrychleji snažil dojet třiadvacítkáře pardubický celek, který měl v kategorii sedm jezdců. Jenže v elite se složení týmu ATT Investments ve čtvrtém kole rozpadlo a v první skupině zůstala jen trojice, ve třiadvacítce byl Elkov Kasper vyrovnanější a výkonnostně silnější. Eliťáci potom rezignovali ve snaze dojet své mladší kolegy, to pochopitelně vyhovovalo hradeckému týmu, který měl na čele převahu.

V druhé polovině závodu na čele zůstala sedmnáctka jezdců složená jen z kategorie U23 (11 cyklistů) a juniorů (6) a v celkovém pořadí a v kategorii U23 obsadil Elkov kompletní stupně vítězů.

Junioři

Juniorští cyklisté závodili od začátku také aktivně, ale síle U23 neodolali, přesto jich v první skupině zůstalo šest a ti si to rozdali o stupně vítězů. V tomto případě to vyšlo ve prospěch týmu Mapei Cyklo Kaňkovský, když Jan Bittner vyhrál před svým týmovým kolegou Štěpánem Zahálkou, třetí byl Robert Kobr z Kreuzigerovy akademie.

I když v kategorii Elite obsadil tým ATT Investments druhé a třetí místo, musejí si přiznat, že tenhle závod zahrnující kategorie juniorů, U23 a elite prohráli.

Jak šla jednotlivá kola:

Start - junioři odstartovali tři minuty před U23 a čtyři před elite.

1. okruh - U23 stáhli náskok juniorů o 51 vteřin, peloton elite snížil náskok U23 o 17 vteřin.

2. okruh - na čele závodu juniorů se vytvořila sedmičlenná skupina, která do cíle druhého kola přijela s půlminutovým náskokem, U23 ukrojila z náskoku juniorů dalších 32 vteřin, elita se mladým mužům přiblížila o sedm vteřin.

3. okruh - sedmička juniorů se drží na čele s náskokem 53 vteřin, ostatní junioři jsou dojeti čelem kategorie U23, Elite ztrácí na U23 43 vteřin.

4. okruh - zlom vývoje závodu, čelo se sjelo, nejlepší junioři jedou s nejlepšími muži U23, kategorie elite zaostává o 1:08, ale v tomto kole ztratili 25 vteřin, peloton elite se rozdělil a v první skupině zůstali jen tři jezdci ATT, tím elitní závodníci ztratili sílu dotahovat čelo.

5. okruh - na čele závodu je osmnáct cyklistů z kategorií juniorů a U23, elite ztrácí už 2:03.

6. okruh - na čele je 17 jezdců s pěticí hradeckých mladíků, z pelotonu elite odjel Richard Holec, ten ztrácí na čelo 2:27 a peloton ostatních eliťáků má ztrátu 3:17.

7. okruh - situace stejná, čelo (U23 a junioři) má sedmnáct jmen, Holec ztrácí 2:51 a elitní skupinu přivádí na pásku Jakub Otruba s mankem 4:19, obě skupiny rozděleného pelotonu elite se opět sjely.

8. okruh - v osmém okruhu odjel z první skupiny Filip Řeha a přijel s náskokem 38 vteřin, Richard Holec jako nejlepší eliťák má manko 3:09 a peloton elite 4:52.

9. okruh - na čele stále Řeha, za ním odjeli Telecký a Přidal s polským cyklistou Szulikem, Holec ztrácí 3:15, peloton 5:02.

10. okruh a Cíl - vyhrává o 36 vteřin Řeha, před dvojicí Přidal, Telecký, zbytek první skupiny má manko 1:44, Holec 3:36, peloton Elite 3:50.

Předehra Bíteše vyšla týmu Elkov Kasper na 100 %, ale to byla jen taková ochutnávka před prvním pohárovým závodem mezi Velkou Bíteší a Brnem. Máme se dnes na co těšit.