Za Křenkem skončili nejprve Jan Voneš a Matyáš Koblížek (oba TUFO Pardus Prostějov), druhý den s ním šli na stupně vítězů Radovan Štec (Israel Cycling Academy) a opět Matyáš Koblížek. V juniorech vyhrál Adam Frajbiš z Dukly Praha, druhý den patřil Adamu Bradáčovi ze stejného týmu. Svůj premiérový závod mezi muži jej absolvovali před dvěma měsíci ještě junioři, začnu od Západočechů, v tomto roce a částečně ještě letos, členové Roman Kreuziger Cycling Academie Petr Hladík, Jaromír Kohout, Robert a Richard Kobrové. Dva posledně jmenovaní bratří budou v sezóně 2024 hájit barvy ACS, Hladík a Kohout Spartu Praha, která bude mít v příštím roce opět status Conti týmu. V závodním víkendu chyběl na startu jiný člen Sparty Praha, Denis Rugovac, který se zotavuje z těžké nehody v etapovém závodě Okolo Jižních Čech na konci sezóny, pravděpodobně bude v nové sezóně startovat za jiný tým. Denis se zotavuje  rychle a před závodem se na dráze svezl, aby začátkem týdne pokračoval v přípravě do nové sezóny ve Španělsku. Vypadá to že na druhém pohárovém závodě 25. a 26. listopadu bude chybět nejen on, ale i Jan Voneš, který se ze zdravotních důvodů nedělního závodu nemohl zúčastnit a budou se s Denisem připravovat ve Španělsku. Dalšími nováčky v mužské kategorii byl Ondřej ŠILHAVÝ z REXONIX KOVO PRAHA, to je bohužel všechno, závodu se zúčastnilo o víkendu celkem 15 mužů. Určitě by jich mohlo být více a platí to nejenom o mužích, ale i o mládežnických kategoriích. 

FOTOALBUM

V listopadu a prosinci se ve středu na této dráze konají středeční Pražské závody, spíše je to ale takový organizovaný tréninkovozávodní večer. Pořádá jej pražská Dukla a vůdčí osobou je Petr Hejhal, je to příležitost nejen pro mladé závodníky si na tuhle naši jedinou krytou dráhu zvyknout. Závodníci z Moravy se z časových důvodů středečních závodů neúčastní, ale kdyby byla krytá dráha například v Brně, určitě by na startu nechyběli. Dráhových závodů by mělo využívat více silničních závodníků, vysoká rychlost která se na krátkém oválu dosahuje a intervaly v ní nejdou nahradit. Bohužel se většina závodníků dráhy bojí. Proč? Na to ať si každý najde odpověď sám, Denis například tvrdí, že z ní mají strach protože na ní nejezdí, že ve světě je plno jiných venkovních drah, které jsou dokonce v ještě horším stavu, nežli je ta naše motolská. Ale závodníci jako například Elia Viviani, Mark Cavendish a další s tím problém nemají, návyky které mají z dráhy, pak velice dobře uplatní v silničním pelotonu, je proto škoda, že se již neudržuje starý zvyk kombinace silničních a dráhových závodů jako před desítkami let a šestidenní závody, kterých se během zimní přípravy pořádaly desítky, se smrskly na minimum.

Co říci k dalším hlavně mládežnickým kategoriím? Díky slovenským závodníkům to byl mezinárodní závodní víkend, nová dráha a zázemí na ní by přinesla větší bezpečnost, atraktivitu na delším oválu a věřím že i větší mezinárodní konkurenci nejen v mužské kategorii. 

V ženách bylo vidět nejvíce dresy Dukly Praha a Sportcomplexu Břeclav, to je jeden z mála týmů, v kterém se to jen hemží početnou základnou, ve které převažují holky. Co je ale nejvíce vzrušující pro naši dráhovou scénu, je, že tam je na spadnutí výstavba nového velodromu! Jestli se ho opravdu podaří postavit, bude to v Čechách obrovský zázrak. Troufám si říci, že to bude snad po 80ti letech nový velodrom v naší zemi. Jsme všichni zvědaví, jaký bude, jak se na něm bude závodit, jak bude vypadat a zdali bude mít dříve či později i střechu. Žen startovalo celkem 11. 

Junioři, zde se odehrál comeback v podání Davida Peterky, dříve závodníka SK Petřín Plzeň, který loni  přestoupil do Dukly Brno a v prosinci měl na této dráze těžký pád, kdy ve vysoké rychlosti vylétl z dráhy a bojoval o svůj život. Díky okolnostem a zdravotníkům v Motolské nemocnici se vrátil do závodního koloběhu. Aby se předešlo podobným nehodám, byla nainstalovaná síť okolo celé dráhy, aby se již nic podobného nikdy neopakovalo. V nejnižším bodě dráhy, na rovinkách, je to od bariéry dolů na beton necelé 4 metry a důsledky tohoto pádu David pocítil na vlastní kůži, ztratil celou jednu sezónu závodů a rok ve škole. Juniorů bylo celkem 19 a stejně tak kadetů, o dva závodníky více měla skupina starších žáků a kadetek. Ve zbývajících kategoriích počty závodníků klesaly. 

Ty tam jsou doby, kdy se početný balík závodníků dělil na skupinu A a B, tedy lepší a horší závodníky, kteří pak závodili mezi sebou, aby druhý den mohli nejlepší dva postoupit do áčka a nejhorší dva z áčka zase sestoupili do skupiny B.... 

Krytá dráha má obrovský dar dát závodníkům velké zkušenosti, jsou v teple, suchu. Během listopadu a prosince a jak říká Václav Novák, šéf trenér SK Petřín Plzeň a RKCA, ty dva měsíce v závodech mu dají tolik, kolik dva roky na silnici! O tomto víkendu to bylo celkem 7 závodů, sedm startů, kde mohli mladí závodníci napravit své chyby, odpočinout si a vymyslet něco nového, to žádné jiné odvětví cyklistiky nemá, jen dráha. Závody jsou krátké oproti silnici či cyklokrosu, ale o to intenzivnější a rychlejší.

Druhý český pohár mládeže pořádá SK Petřín Plzeň, ve dnech 25. a 26. listopadu. Startovat mohou ale i muži a ženy. Ve  středečních závodech si můžete před pohárovým víkendem dráhu natrénovat a poslední listopadový víkend se sejdeme opět na Praze na motolské dráze.

 

Výsledky:

Omnium:

Mladší žáci a žačky:

1. den:

1. Stanley (Rexonix KOVO Praha) 146, 2. Kondllová (Sportcomplex Břeclav) 122, 3. Dedek (TUFO Pardus Prostějov) 114. 

2. den:

1. Kysela (TJ Favorit Beno) 7, 2. Prnková (Sportcomplex Břeclav) 7, 3. Kondllová 10.

Starší žáci:

1. den:

1. M. Bradáč (Dukla Praha) 141, 2. Vaculík (Rexonix KOVO Praha) 128, 3. Čtrnáctý (Dukla Praha) 114.

2. den:

Žáci starší a kadetky:

1. Jarošová (Dukla Brno) 4, 2. M.  Bradáč 7, 3. Němcová (Sportcomplex Břeclav) 8.

Kadetky:

1. den:

1. Jarošová 184, 2. Benešová (Sportcomplex Břeclav) 126, 3. Němcová 120.

Kadeti:

1. den:

1. Žufánek (Mapei Merida Kaňkovský) 130, 2. Kuběna (ASC Development) 120, 3. Vašina (TJ Favorit Brno) 116.

2. den:

1. Žufánek 4, 2. Ciboch (Rexonix KOVO Praha) 7, 3. Tomáš (SR) 10.

Junioři:

1. den:

1. Frajbiš 138, 2. A. Bradáč (oba Dukla Praha) 137, 3. Haluška (SR) 113, 4. Dvořáček (Rexonix KOVO Praha) 112, 5. Vrána (CK Dacom Pharma Kyjov) 107, 6. Matějek (TJ Favorit Brno) 106.

2. den:

1. A. Bradáč 6, 2. Piták (Mapei Merida Kaňkovský) 7, 3. Vrána 10, 4. Rauschert (Mapei Merida Kaňkovský) 13, 5. Matějek (TJ Favorit Brno) 14, 6. Richter (Dukla Praha) 14.

Ženy:

1. den:

1. Machačová 205, 2. Marková 173, 3. Kohoutová (všechny Dukla Praha) 144, 4. Hermanová (Sportcomplex Břeclav) 102, 5. Heřmanovská (Entente Cycliste) 96, 6. Pittnerová (Mapei Merida Kaňkovský) 89.

2. den:

1. Marková 4. 2. V. Jadrná (Sportcomplex Břeclav) 10, 3. Strakatá (Dukla Praha) 11, 4. Hermanová 11, 5. Kohoutková 12, 6. Ržoncová (SR) 15.

Muži:

1. den:

1. Křenek (TJ Favorit Brno) 191, 2. Voneš 162, 3. Koblížek (oba TUFO Pardus Prostějov) 157, 4. Štec (Israel cycling Academy) 154, 5. Hladík (Roman Kreuziger Cycling Academy) 128, 6. Chren (SR) 125. 

2. den:

1. Křenek 3, 2. Štec 5, 3. M. Koblížek 11, 4. Hladík 14, 5. Vávra 15, 6. Rob. Kobr (Roman Kreuziger Cycling Academy) 18.