Sobotní rozbor závodu jsem uvedl ZDE, k neděli se vracím tímto článkem. Začátek závodu Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš příliš nezaujal, oba velké okruhy mnoho závodní cyklistiky nepřinesly. Až závěrečné tři menší okruhy nabídly zajímavější cyklistiku a finále bylo neskutečně vzrušující.

Pokud vedení týmu Elkov Kasper dokáže většinou servírovat účinnou taktiku, tak nedělní první pohárový závod vyšel stoprocentně týmu ATT Investments. S odstupem času se zdá být celý nedělní závod pod taktovkou pardubického týmu. Jeli opravdu na závěrečný spurt Pavla Kelemena? Tak to tedy byl mistrovský scénář.  

Pavel Kelemen je bývalý dráhař, dokonce sprinter a takovému závodníkovi "nechutná" přílišná aktivita na trati a těžký závod, potřebuje dojet do spurtu v co nejlepší kondici. A takový byl závod v prvních dvou třetinách. Peloton držel pohromadě, tempo bylo klidné.

Jenže na malých závěrečných okruzích se už závodilo a také síla a směr větru dělal závod těžkým. Na trati jsem nechápal, že ATT sice jede terezíny, ale Elkováci z toho tempa dokáží nastupovat. Cílem ATT bylo udržovat příjemné tempo pro Kelemena a kontrolovat náskok uprchlíků. Pokud to opravdu bylo takto vymyšleno, tak ATT patří zasloužený palec nahoru. Závěrečné tempo na posledních sedmi kilometrech bylo v podání "pardubických" pro soupeře zdrcující.

Nejenže dojeli dvě skupiny před sebou, ale v první skupině na cílové pásce bylo hned pět závodníků ATT a jen dva z Elkovu. Nechtělo se mi věřit, že v nájezdu do cílového úseku, asi sedm kilometrů před cílem, by ještě někdo mohl dojet vedoucí trojici. Ale podařilo se to, ušetřené síly se hodily a čelní trojice také už po útocích Michaela Boroše a Pawla Szóstky taktizovala, takže dojet dopředu bylo možné. 

Kelemen v dojezdu nezaváhal, prokázal svou rychlost a ve 31 letech získal své první významné vítězství na silnici. Pódium bylo kompletně české, druhý skončil Dominik Neuman z Elkovu a třetí Richard Holec z Tufo Pardus Prostějov.  

Další dva závody budou za měsíc na severu Čech. V sobotu 22. dubna se jede v Krásné Lípě a v neděli 23. dubna v České Kamenici. Elkov Kasper nejspíš bude chtít odplatu a na selektivnějších tratích bude ATT muset zvolit jinou taktiku. Ale opět by to měla být zajímavá podívaná.