Tým Qhubeka Nexthash byl založen v roce 2008 pod názvem MTN Energade v Jihoafrické republice a v roce 2013 vstoupil do vod profesionální cyklistiky a angažoval i několik evropských hvězd. V témže roce získal největší vítězství v historii týmu, Gerald Ciolek vyhrál monument Milán - Sanremo. Další slavné období měl v roce 2016 na Tour de France, kde získal pět etapových triumfů. Ale ve WorldTour vždy patřil k těm slabším týmům na hranici přežití. Letos cesta prvního afrického profesionálního týmu končí. Ale Douglas Ryder, ředitel sestavy, se chce brzo vrátit.

Qhubeka udrží při životě aspoň kontinentální celek, ale to není pro závodníky z WorldTour sestavy žádná útěcha. Mnozí jezdci zvažují konec kariéry. Zatím se s cyklistikou rozloučili Fabio Aru a Matteo Pelucchi, ale nejspíš to potká víc jezdců. A mezi nimi i docela slavní cyklisté let minulých. Domenico Pozzovivo patřil dlouhá léta k nejlepším vrchařům v silniční cyklistice, ale letos doufal, že se Qhubeku podaří zachránit. Najde se pro 39letého Itala místo v jiném týmu?

Australan Simon Clarke ve své kariéře vyhrál dvě etapy na Vueltě a titul nejlepšího vrchaře, ale silný byl především v klasikách. Předloni byl druhý na Amstel Gold Race a devátý na Milán - Sanremo. Jenže teď už tuší, že další úspěchy nepřidá a nedobrovolně ukončí kariéru. "Nikdy jsem se na to nedíval, ale letos musím. Jsem 219. na žebříčku UCI a když si uvědomíte, že je kolem 600 profesionálů, jsem na tom lépe než 400 z nich. Doufám, že mi to pomůže najít místo někde jinde," nevzdává se 35letý cyklista. "Chci dát najevo, že končit nechci. Nechci si stěžovat, ale chci, aby lidi věděli, že končit nechci a hledám tým," dodává. 

„Trénuji, jako bych měl na příští rok plný závodní program, a vím, že mohu zajíždět výsledky. Jste tak dobrý, jako váš poslední výsledek, ale vím, že mohu být vítězem závodu a mohu uspět v únicích. V této sezóně jsem byl 8. na Strade - Bianche, byl jsem v přední skupině na Paříž - Roubaix, dokud jsem nespadl, v dalších třech závodech jsem skončil v top 10 a letos jsem při více než jedné příležitosti ukázal, že stále můžu jezdit vpředu, že mohu týmu přinést určitou hodnotu ve všech závodech WorldTour. Doufám, že kterýkoli tým to uvidí a bude mít chuť mi něco nabídnout. Stále věřím, že mám co nabídnout. Ještě nejsem připraven skončit, ale pokud do konce ledna nic nevyjde, Tour Down Under bude můj poslední závod. Jsem vděčný za kariéru, kterou jsem měl, ale bylo by nešťastné, kdyby to muselo skončit tímto způsobem," svěřil se webu cyclingweekly.com.

Nejistou budoucnost mají také Španěl Carlos Barbero, Australané Robert Power, Dylan Sunderland a Connor Brown, Švýcar Kilian Frankiny, Dán Andreas Stokbro, Američan Sean Bennett, Jihoafričan Nic Dlamini a ještě nedávno velmi silný Kolumbijec Sergio Henao. Bývalý jezdec Sky a UAE Emirates je ve 34 letech už poněkud nevýrazný, bývalý vítěz Paříž - Nice by se mohl vrátit do Kolumbie a pokračovat na místní cyklistické scéně, ale profesionální angažmá už není pravděpodobné.