Druhá etapa Vuelty s cílem v Calpe byla hodně náročná kvůli stoupání Alto de Puig Llorenca, které vrcholilo 24 kilometry před cílem. Tříkilometrový a desetiprocentní kopec nadělil startovní pole. Kontakt ztratil sprinteři a také někteří lídři na celkové pořadí, v popředí nebyl jediný jezdec Ineosu. 

Opakovaně útočil Pierre Latour (AG2R La Mondiale), aktivní byli také Alejandro Valverde (Movistar) a Davide Formolo (BORA - hansgrohe), ale rozhodující okamžik přišel až ve sjezdu do Calpe. Z početné čelní skupiny ujeli Nairo Quintana (Movistar), Rigoberto Uran (EF Education First), Primož Roglič (Jumbo - Visma), Mikel Nieve (Mitchelton - Scott), Fabio Aru (UAE Emirates) a Nicolas Roche (Sunweb). 

Naopak lídr závodu Miguel Angel Lopez (Astana) zůstal ve druhé skupině a postupně začínal ztrácet a bez týmové pomoci musel sám pracovat a stahovat únik. Později mu pomohl Davide Formolo pracující pro Rafala Majku (BORA - hansgrohe), ale rozdíl se zvětšoval, protože spolupráce v čelní šestici byla lepší. 

Tři kilometry před cílem z první skupiny chytře nastoupil Nairo Quintana a ujel taktizujícím soupeřům. Quintana dotáhl svůj únik až do cíle s náskokem pěti sekund před zbytkem skupiny, kterou přivedl Nicolas Roche. třetí skončil Roglič, čtvrtý Uran a pátý Aru. Šestý Nieve ztratil osm sekund poté, co mu na kruhovém objezdu ustřelilo zadní kolo a skoro upadl. 

Druhou skupinu se ztrátou 37 sekund přivedl Sergio Higuita (EF Education First). Lopez tak přišel o náskok z úvodní časovky a o červený trikot. Ztratili také Esteban Chaves (Mitchelton - Scott), Tadej Pogačar (UAE Emirates), Rafal Majka, Alejandro Valverde a další. Ještě víc ztratil například Steven Kruijswijk (Jumbo - Visma), který dojel s odstupem 1:43. Wout Poels dokončil se ztrátou 9:51.  

Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) dokončil etapu osamoceně mezi druhou a třetí skupinou se ztrátou 1:36. 


Roche podruhé v životě v červeném trikotu 

Nicolas Roche si díky druhému místu a šesti bonusovým sekundám v cíli zajistil dres lídra závodu, který už v minulosti jednou nosil. Riche má náskok 2 vteřin před Quintanou. Třetí Rigoberto Uran ztrácí 8 sekund, na čtvrté místo se posunul Mikel Nieve s odstupem 22 sekund a na páté místo spadl Miguel Angel Lopez. Kolumbijec ztrácí 33 sekundy na svého krajana. Roglič se dostal do popředí, na šestém místě ztrácí 36 sekund. 

Lopez udržel bílý dres nejlepšího závodníka do 25 let. Quintana do třetí etapy odstartuje v zeleném dresu lídra bodovací soutěže. Vrchařský dres si, díky účasti v dlouhém úniku a vítězstvím na prémiích v úvodu etapy, oblékl Angel Madrazo (Burgos - BH). 

Foto Sirotti