ŠKODA eCUP je ucelený seriál virtuálních cyklistických závodů ŠKODA eCUP 2021, který je v historii Českého svazu cyklistiky prvním Českým pohárem v e-sportu a uskuteční se v únoru a březnu na platformě ROUVY. Seriál bude zakončen oficiálním Mistrovstvím České republiky v e-cyklistice 2021 dne 25. března.

Není to však seriál pouze pro silničáře „specialisty“. Naopak. Jedná se o cyklistickou soutěž, které se mohou zúčastnit závodníci ze všech cyklistických disciplín. „Myslím, že to sice není budoucnost cyklistického sportu, ale jeden z možných směrů v dnešní digitální době. Je to další způsob sportování s možností zapojení aktivní sportovní veřejnosti. Proto jsme tento seriál virtuálních cyklistických závodů ve spolupráci s partnery Škoda Auto a Strabag připravili,“ říká prezident ČSC Petr Marek.

Cílem projektu virtuálních závodů ŠKODA eCUP je zapojit co nejširší cyklistickou obec do této formy soutěžení a aktivního pohybu. V dnešní nelehké době, která sportování není vůbec nakloněna, může být pro mnohé motivem i to, že poměří síly s vrcholovými cyklisty, což by v reálném závodě bylo nemožné.

Seriál virtuálních závodů uvítala i největší česká automobilka. „Značka ŠKODA cyklistiku dlouhodobě podporuje vzhledem ke svým historickým kořenům. Příkladem může být například platforma We Love Cycling pro všechny amatérské i profesionální cyklisty. ŠKODA eCup má potenciál přinést světový závod do každého obývacího pokoje. Ve spojení s Rouvy se Českému svazu cyklistiky povedlo získat špičkového technologického partnera a legendární etapy z celého světa. Tohle musí nadchnout každého milovníka cyklistiky,“ říká Petr Janeba, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Česká republika.

Jak konkrétně bude ŠKODA eCUP probíhat? 

Závodit se bude v kategoriích Muži Elite/U23, Ženy/Juniorky, Junioři a Hobby/Ostatní. Za umístění v jednotlivých závodech do celkového hodnocení získá body třicet nejlepších.

Finálový závod ŠKODA eCUP se pojede částečně na trase jarní silniční klasiky Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš. Zároveň se bude jednat o první e-mistrovství ČR, po kterém se budou udělovat mistrovské dresy pro nejlepší ženy/juniorky, muže Elite/U23 a juniory. Tento závod pojede 20 nominovaných závodníků, kteří, pokud to podmínky kolem COVID dovolí, absolvují závod prezenčně na vybraném místě a na stejném typu trenažerů, které budou zkalibrovány a nastaveny na přesné parametry hmotnosti nominovaných závodníků, aby vše proběhlo podle pravidel pro e-sport a výsledek byl objektivní.

Závodu se samozřejmě budou moci zúčastnit i další jezdci online doma, kteří závod pojedou jako finálový (čtvrtý) závod ŠKODA eCUP 2021.

Aplikace Rouvy bude v době konání závodů zcela bezplatná a otevřená pro všechny, stačí se jen registrovat a vytvořit si profil.

Rozpis s detailními propozicemi a pokyny ke ŠKODA eCUP 2021.

Přihlásit na jednotlivé závody se můžete zde: