„Po tom všem, čím jsem si prošel, by vítězství na mistrovství Evropy v Trentinu pro mě znamenalo hodně. Tvrdě jsem pracoval, abych se po zranění dostal zpět. Giro d'Italia začalo velmi dobře, i když neskončilo úplně nejlépe. Ani olympiáda neproběhla podle plánu. Nyní jsem se zaměřil na to, abych na mistrovství Evropy přijel v co nejlepší formě.“  

Belgičan jezdící za tým Deceuninck-Quickstep se tedy v Trentinu zaměří na dva cíle: ve čtvrtek 9. září získat titul mistra Evropy v časovce, stejně jako se mu to podařilo v roce 2019 v Alkmaaru, a v neděli 12. září získat v silničním závodě druhý titul. 

Při letošním Giro d´Italia nenastoupil do 18. etapy.

„Trasu časovky jsem ještě podrobně nestudoval, ale je to krátký test na 20 km. Silniční závod je rozdělen do dvou velmi odlišných částí. Není to lehká trať, protože musíte zvládnout náročné stoupání Monte Bondone a po něm dlouhý sjezd. Jestliže tedy chcete bojovat o medaile, musíte být na vrcholu hodně vepředu. Bude to těžký závod, ale pokud budu mít dobrý den, myslím, že mohu reálně usilovat o vítězství,“ říká 21letý Belgičan, který by tak chtěl vylepšit svou letošní sezónu, v které se mu ve dvou hlavních cílech, jimiž bylo Giro a olympijské hry, nezadařilo podle představ. 

V časovce na olympiádě skončil na 9. místě.

Pro belgický tým je získání titulu mistra Evropy o to větší motivace, že v dosavadní pětileté historii na něj zatím nedosáhli.  "V Trentu bude mnoho z nás schopno aspirovat na vítězství. Máme silné závodníky na všechny typy tratí, jak do kopců, tak do spurtu. Je dobře, že máme víc možností, myslím, že minimálně tři až čtyři z nás mohou titul mistra Evropy získat,“ dodává Evenepoel. 

Aktuálním mistrem Evropy je Giacomo Nizzolo, před ním získali titul nejlepšího Evropana v silničním závodě špičkoví borci, jakými jsou Viviani, Trentin, Kristoff a Sagan. 

Nizzolo, Sagan, ale i například Pogačar jsou společně s Evenepoelem uvedeni v předběžné nominaci i na letošní 6. European Continental Championships. 

Aktuálními mistry Evropy v silničním závodě jsou Annemiek Van Vleuten a Giacomo Nizzolo.