Řepa (Kern Pharma) byl společně s Joelem Nicolauem (Caja Rural Seguros RGA) nejlepší z vedoucí v nejdelším stoupání Picón Blanco. Se španělským soupeřem jako první dorazili na vrchol 8 kilometrů dlouhého výjezdu a Řepa získal maximální počet 30 bodů na prémii. Zatímco Bastien Tronchon (AG2R Citroen) ztrácel několik sekund a za ním už se rychle přibližovali dva nejlepší vrchaři z hlavního pole, Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) a Miguel Angel Lopez (Astana Qazaqstan). 

Řepa, Nicolau, Sivakov, Tronchon a Lopez se sjeli ve sjezdu a 30 kilometrů před cílem etapy měli náskok okolo 30 sekund před skupinou pronásledovatelů, kde se držel také lídr závodu Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Sivakov ve sjezdu tlačil na pilu, snažil se totiž získat co nejvíce času do celkového pořadí. Na úzké silnici skupinu roztrhal a bohužel Řepa s Lopezem zůstali vzadu. 

Sivakov, Nicolau a Tronchon získali malý náskok a pokračovali k cíli. Nicolau odpadl 15 kilometrů před cílem a na čele zbyli jen Sivakov a Tronchonem. Mladý stážista Tronchon se s lídrem týmu INEOS Grenadiers udržel i přes závěrečná krátká stoupání a dokonce mu i párkrát prostřídal. Sivakovovi šlo především o čas do celkového pořadí, prootže zezadu se přibližovala skupina tažená týmy EF Education - EasyPost a BORA hansgrohe, zapojili se i jezdci Bahrain Victorious, včetně samotného Buitraga. 

Přesto to na vedoucí duo nestačilo. Tronchon si dojel pro etapové vítězství, svůj první profesionální triumf a Sivakov najel 28 sekund na skupinou, kterou do cíle přivedl Alejandro Valverde (Movistar). Řepa se v závěru závodu propadl, ale to už nic nezměnilo na tom, že si po etapě mohl dojít pro dres nejlepšího vrchaře. 

Sivakov v průběžném pořadí vede s náskokem 23 sekund před Buitragem, třetí Ruben Guerreiro (EF Education - EasyPost) ztrácí 26 sekund.