Pátá etapa Okolo Slovinska vyvrcholila spurtem mezi domácími hvězdami Tadejem Pogačarem (UAE Emirates) a Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious). V centru Novo mesta byl nakonec rychlejší Pogačar, získal druhé etapové vítězství v letošním ročníku a také druhé vítězství v celkovém pořadí v kariéře. Tým UAE Emirates vyhrál celkově, čtyři etapy z pěti a díky Rafalu Majkovi ovládl také vrchařskou a bodovací soutěž. 

Čeští cyklisté byli v závěrečné etapě opět vidět. Tentokrát i díky Danielu Turkovi (Felbermayr - Simplon Wels), který se vydal do dlouhého úniku společně s dalšími sedmi odvážlivci. Turek, Unai Iribar (Euskaltel - Euskadi), Aljaž Jarc (Adria Mobil), Ukko Iisakki Peltonen (Global 6 Cycling), Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic), Andrej Černe (Cycling Team Kranj), Adam Stachowiak (HRE Mazowsze Serce Polski) a Etienne van Empel (China Glory) získali čtyři minuty náskoku, dokud v pelotonu nezačali pracovat jezdci týmu BikeExchange - Jayco. Australský celek chtěl ve zvlněném závěru etapy uspět s domácím Lukou Mezgecem. 

Únik byl brzo zlikvidován, ale Mezgec přesto do boje o vítězství nezsáhl. V posledním stoupání celého závodu, ve výjezdu na Tršku Goru, několikrát zaútočil Pogačar a udrželi se ho jen Mohorič a Majka. Mezgec ztrácel na vrcholu stoupání jen pár sekund a ve sjezdu a na rovině před cílem se snažil dojet dopředu, ale Pogačar, Majka a Mohorič dobře spolupracovali a Mezgec to 5 kilometrů před cílem vzdal a počkal na soupeře v další skupině. 

Majka držel tempo vedoucí trojice v posledních stovkách metrů, ve stoupavé cílové rovince jako první nastoupil Mohorič a Pogačar se musel hodně snažit, aby se před něj v úplném závěru etapy dostal. Ale podařilo se mu to a navýšil také vedení v konečném pořadí Okolo Slovinska. Připsal si deváté a desáté letošní vítězství a dostal se na první místo v tabulce počtu profesionálních vítězství.  

Ve spurtu druhé skupiny se ztrátou 26 sekund byl nejrychlejší Mezgec. Řepa dokončil na 25. místě se ztrátou 43 skeund, ale stačilo mu to, aby udržel páté místo v konečném pořadí. a také vítězství v soutěži o bílý dres. Pro Řepa je to jednoznačně nejlepší výsledek v letošní sezóně a zadostiučinění po loňských zdravotních problémech. Navíc si jasně řekl o roli favorita republikového šampionátu v Mladé Vožici.

Michal Schlegel (Caja Rural - Seguros RGA) dojel na 41. místě se ztrátou Daniel Turek skončil 68., +3:10.