11. etapa nezačala zrovna pozitivně. Respektive, až příliš pozitivně. Kvůli širící se nákaze covid-19 do etapy nenastoupili Simon Yates, Pavel Sivakov a také tři týmoví kolegové Vojtěch Řepy z celku Kern Pharma. Český cyklista jakoby si řekl, že je třeba využít každé příležitosti k úniku, protože covid může jeho debut na třítýdenním závodě zastavit v podstatě kdykoliv, a vyrazil do dlouhého úniku společně s Jetsem Bolem (Burgos - BH) a Joanem Bouem (Euskaltel - Euskadi). 

Alaphilippe skončil v sanitce

Řepa si nevybral zrovna nejlepší etapu, zcela rovinatá trať favorizovala spurtery a jejich týmy držely odstup na uzdě. Dvaadvacetiletý rodák z Velké Bíteše doplatil na kluzké jihošpanělské silnice, když mu asi 65 kilometrů před cílem v nenápadné zatáčce ve městě podklouzlo kolo a v okamžiku se klouzal po hladké silnici. Jen o chvíli později šel ve stejném městě k zemi světový šampion Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl). Francouz dopadl mnohem hůře, poranil si pravé rameno a musel z Vuelty odstoupit. 

Bou a Bol na Řepu počkali, ale už 52 kilometrů před cílem se skupina rozpadla po nástupu Nizozemce Bola. Řepa se pokusil zareagovat, bohužel v krátkém stoupání nestačil a s Bouem se vrátili do pelotonu. Bol neměl proti kompletnímu pelotonu šanci na úspěch a už 26 kilometrů před cílovou páskou byl zpět v hlavním poli. Etapa byla o dost pomalejší, než se očekávalo. V silném protivětru se průměrná rychlost držela nízko a nikdo další se k útočení neodvážil. 

BikeExchange ovládl dojezd 

10 kilometrů před cílem si Mads Pedersen (Trek - Segafredo) dojel pro maximum bodů na rychlostní prémii, nikdo se mu v tom nesnažil zabránit a Dán upevnil vedení v bodovací soutěži. Ani závěrečná desítka kilometrů se nejela v závratném tempu, v posledních 3 kilometrech převzal tempo na čele tým BikeExchange - Jayco pracující pro Kadena Grovese. Mladý Australan měl jako jediný velkou týmovou podporu, například sestava Alpecin - Deceuninck favorizovaného Tima Merliera se nedokázala seřadit a dovézt belgického mistra na dobrou pozici.

Poslední stovky metrů byly hektické, spurt jako první rozjel John Degenkolb (DSM), po něm za to vzali Pedersen a Juan Sebastian Molano (UAE Emirates), ale své dobré pozice skvěle využil Groves, dostal se do čela a v uplném finiši udržel za sebou Dannyho van Poppela (Bora - Hansgrohe) a Tima Merliera. Připsal si první vítězství na Grand Tours a devátý triumf mezi profesionály. 

"Na konci jsme byli nejlépe zorganizovaným týmem," řekl Groves před vyhlášením. "Obávali jsme se větru, a proto jsme se drželi vpředu. Díky tomu jsme měli ideální pozici i pro závěrečný sprint. Teprve 50 metrů před cílem jsem si uvědomil, že můžu vyhrát. Byl jsem čerstvější než kluci, kteří museli do sprintu nastoupit dřív, a díky dobré pozici jsem měl pěkný náskok. Byl to velmi dobrý rok a toto vítězství je důležité. Ale Vuelta ještě neskončila a my teď chceme víc."

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) dokončil bez problémů v pelotonu a nadále vede celkové pořadí s náskokem 2:41 před Primožem Rogličem (Jumbo - Visma). Lídrem bodovací soutěže je Pedersen a nejlepším vrchařem Jay Vine (Alpecin - Deceuninck). 

"Nevím, co se stalo, ale pro náš tým je to velká ztráta," vrátil se Evenepoel k pádu a odstoupení kolegy Alaphilippa. "Byl to rozhodně horší den, než jsme očekávali. Nic jsem neviděl, protože jsem jel před ním. Zejména v takto klidný den je to velká škoda. Doufám, že se mu daří dobře a nemá velké bolesti. Přeji mu vše nejlepší."

"Julian si v posledních dnech vedl dobře, ale nejsme jediný tým, který přišel o jezdce. Je to hodně nešťastné, protože Julian byl v dobré kondici. Ale věřím svým svým ostatním spolujezdcům pro nadcházející týdny," dodal Evenepoel.