Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek Šmídovi předal děkovné uznání za statečnost při záchraně lidského života. Díky němu přežil těžkou nehodu rakouský účastník cyklistického závodu v Kyjově. Závod se konal v květnu letošního roku, cyklista narazil zezadu do stojícího auta na závodní trati a utrpěl mnohá vážná zranění, z nichž nejvážnější bylo proříznutí hrdla o sklo vozu. Nebýt duchapřítomnosti Richarda Šmídy, jeho bleskové a správné reakce, závodník by nehodu zřejmě nepřežil.

Samotný Richard Šmída vzpomíná na celou situaci takto: „Nemohl jsem nereagovat. První pomoc se dávat zkrátka musí, o tom se nepřemýšlí.“ Richard Šmída žije a pracuje v Prostějově, je spolumajitelem prodejny jízdních kol a lyží, cykloservisu i skiservisu RicardoSport. Cyklisté ho také znají jako mechanika české cyklistické reprezentace a prostějovského cyklistického týmu Tufo Pardus Prostějov. Je velký podporovatel a má největší radost, když sportují děti a mládež. Zúčastnil se olympijských her v Tokiu a dalších světových podujetí.

Teoreticky každý z nás ví, že je ve chvíli neštěstí potřeba rychlé pomoci. Ale ne každý prokáže pohotovost, chladnou hlavu a statečnost, když se něco opravdu stane. Tady to dopadlo dobře a rád jsem panu Šmídovi vyjádřil ocenění a velký dík,“ řekl hejtman Josef Suchánek. O pár dnů dříve obdržel Richard Šmída medaili za záchranu lidského života také od Františka Jury, primátora Statutárního města Prostějova.