"Pokud nastoupí, bude to kvůli vítězství. Tím jsem si jistý," říká Van der Poel na Van Aertovu adresu v předvečer Paříž - Roubaix. Vítěz Kolem Flander nevěří, že by belgický šampion pouze pomáhal svým týmovým kolegům. Tomu totiž věří málokdo. Možná ani sám Van Aert: "Jsem šťastný, že jsem zpátky v týmu a že mohu opět připnout číslo. Nebyl jsem nijak extrémně nemocný. Dlouhou dobu hrála roli hlavně únava. Z lékařského hlediska jsem v pořádku. Prošel jsem spoustou testů, vyšetření srdce, krevních testů. Mám za sebou kompletní vyšetření. Ale stále v těle během tréninku cítím únavu. V den konání závodu se budu hlídat, abych neriskoval."

"Souboj s Mathieuem? Ten by byl fajn, ale hlavně doufám, že se nám podaří vyhrát závod jako týmu," vysvětluje Van Aert.

Van Aert není zcela bez formy

"Čtyři nebo pět dní jsem se nedotkl kola a pak jsem zase začal trénovat. Není to tak, že bych měl za sebou třítýdenní odpočinek a přišel o všechno. Ale uklidnilo mě, že můžu poměrně brzy začít znovu jezdit na kole. Pokud jsem chtěl na jaře ještě něco stihnout, musel jsem se odjet do teplejších krajin. Soustředění ve Španělsku bylo krátké, ale intenzivní. Ale nejspíš jsem to potřeboval," říká Van Aert o návratu k tréninku. 

Před startem Roubaix je poměrně ambiciózní: "V posledních měsících jsme v závěrech závodů měli vpředu víc kluků. Doufejme, že se nám to podaří i tentokrát. Nebojím se dát do toho vše. Mám za sebou dost testů a také na soustředění jsem s tím neměl žádné problémy. Na startu máte vždy naději na vítězství." 

Van der Poel je opět v nejlepší kondici 

Největším favoritem Pekla severu je třetí muž loňského ročníku. V podzimním závodě bojoval Van der Poel o vítězství na velodromu v Roubaix, ale podlehl Sonnymu Colbrellimu a Florianu Vermeerschovi. "Byl to úplně jiný závod a měl jsem za sebou úplně jinou přípravou," vzpomíná lídr týmu Alpecin - Fenix. "Samozřejmě bych rád vyhrál už loni. Ale nemůžu si nic vyčítat a s výsledkem prostě musím být spokojen. Letos bude sucho, loňský ročník v dešti se mi líbil, přesto mám raději závody v tomto počasí, i když v tom loňském byla důležitější technika jízdy."

Van der Poel má letos za sebou tři velké klasiky. Na Milán - Sanremo skončil třetí, ve Flandrech vyhrál a na Amstelu dojel čtvrtý. "Na Roubaix je přece jen o něco snazší závodit jako největší favorit. V tomto týdnu jsem se cítil líp než po Flandrech. Zvládl jsem víc tréninku. Jsem připraven," dodává.