Aby si každý cyklista našel to své, nabízí seriál na jedné trase dva formáty: závod a švih. Druhý je určený pro ty, kteří nepotřebují nahánět sekundy, spíše si chtějí užít akci v bezpečných kulisách, výhledy, atmosféru nebo okusit jízdu v početném balíku. „Švihaři“ nejedou na celkové pořadí, ale mohou si zazávodit na segmentech.

Trasa nultého ročníku začíná na libereckém náměstí Dr. Edvarda Beneše. Krátce po startu (10:55) začne peloton stoupat do Bedřichova, následuje výšlap ke Královce, pak sjezd do Josefova Dolu. Poté se silnice zase opět zvedne, začíná první vrchařská prémie a i po panelech se účastníci vydají ke Knajpě.

UKÁZKA PROFILU trasy

Po náročnějším začátku přichází odpočinkovější pasáž dlouhá zhruba 30 kilometrů. Jedinou výjimkou je „zub“ v podobě Hubertky. Účastníci se pak podívají do Lázní Libverda nebo Raspenavy a zamíří na Oldřichovské sedlo. Krátce za Mníškem začíná spurterský segment vedoucí po silnici první třídy. Těsně před velkým finále – výšlapu Ještěd – ještě přijde průjezd Kryštofovo Údolím s ikonickým železničním viaduktem. A pak už královský vrchařský segment se začátkem v Křižanech a cílem na špičatém vrcholu u nezaměnitelné stavby.

Na trase bude dohromady pět občerstvovacích stanic, z toho dvě větší – na Smědavě a v Kryštofovo Údolí.

Aby se účastníci vešli do časového limitu, stačí jim na Ještěd dorazit s průměrnou rychlostí 16 km/h.

Po konci měřené části trasy na Ještědu ještě bude následovat neměřený dojezd dolů do Liberce na místo startu a členové pelotonu se tak dostanou na konečnou ujetou vzdálenost 107 kilometrů.

Do 31. srpna lze pořídit startovné za nižší cenu – 2390 Kč. V nabídce jsou i zvýhodněné balíčky pro skupiny čtyř, šesti a 10 a více lidí.

Organizátoři si zároveň připravili benefity pro všechny zakladatele, tedy absolventy premiéry na Liberecku.

Přihlásit se můžete a další informace naleznete na webu roadclassics.cz.

Pořadatelem Road Classics je agentura RAUL!, která se dlouhé roky stará o legendární závod Jizerská 50 a do jejího portfolia spadá i seriál Běhej lesy nebo světový beachvolejbalový turnaj Ostrava Beach Pro.