Zopakujme si, že celkovým vítězem RoadCup SuperPohár 2020 v kategorii mužů se stal Jaroslav Hradecký (vítěz kategorie 15-29 let) z týmu SportRaces Cycling Team (1381 bodů), před Janem Chmelíkem (30-39) z Kola Vašek&Severýn Hlinsko (1329) a Martinem Janů (40-49) z týmu Silný team Uničov (1229).

Také jim jsme položili pět otázek:

  1. Věřil jste si na stupně vítězů? Připravoval jste se systematicky na závody RoadCupu?
  2. Budete se i do budoucna soustředit na SuperPohár či na jednotlivé série RoadCupu? Pokud ano, které jsou vám bližší: RoadRace či RoadMarathon? A Které závody ze seriálu se vám vloni líbily nejvíce a proč?
  3. Jak jste se dostal k cyklistice?
  4. Závodil či závodíte v nějakém oficiálním týmu registrovaném pod ČSC?
  5. Jaké vybavení používáte?

Jaroslav Hradecký – 1. místo

Jarda jel 8 závodů, nejlépe 4. na Mamutu a v Beskydech.

  1. Systematicky jsem se připravoval především na maratony, ve kterých jsem chtěl znovu uspět v sérii RoadMarathon. Poté, co byl revidován kalendář i soutěž, jsem se zaměřil na SuperPohár. Po nedokončeném prvním závodě jsem ve vítězství moc nevěřil.
  1. Silniční maratony mne baví nejvíc a na těchto závodech bych také chtěl nejvíc uspět. Z toho důvodu nemůžu pomýšlet na vysokou klasifikaci v RoadRace sérii. Co se týká SuperPoháru, obhajoba loňského vítězství bude náročná. Rok od roku se zvyšuje konkurence, přibývají závody a každý výsledek může rozhodnout o vítězství nebo porážce. Můj nejoblíbenější závod je Krušnoton. Loni se mi nejvíce líbil Beskyd Tour s jeho kopci, jejichž obtížnost stále gradovala. Zajímavá byla i trasa Zeleňáka, která v kombinaci s počasím prověřila cyklisty po všech stránkách. Svým charakterem a atmosférou připomíná klasiky.
  1. Nejdříve jsem začal sledovat cyklistiku v televizi. Když jsem nastoupil na gymnázium, občas jsem dojížděl na kole a později jsem si pro návrat domů plánoval delší a delší trasy. Když rodiče viděli, že mě cyklistika baví, věnoval mi táta svou starou silničku. Využil jsem víkendy k výletům na kole a začal jsem si hledat první závody. Závody mě následně motivovaly k systematičtější přípravě. 
  1. Do loňského roku jsem závodil za SportRaces Cycling Team. K tomuto týmu jsem patřil čtyři roky a jsem mu vděčný za mnoho svých úspěchů. V tomto roce jsem přestoupil do SportImport.
  1. Už pár let jezdím na kole Isaac se zaplétanými koly Fast Forward. SportImport mě také vybavil dresy Alé, které mi velmi vyhovují.

loading...

Jan Chmelík – 2. místo

Jan jel 8 závodů, nejlépe 19. na Krakonošově cyklomaratónu.

  1. Že to dopadne na bednu, jsem nečekal. Nijak zvlášť jsem se na závody nepřipravoval. Co během roku najedu, to najedu. Akorát jsem si říkal, že se pokusím objet všechny závody, takže mé celkové umístění asi není za dosažené výsledky v jednotlivých závodech.
  1. Určitě na sérii RoadRace. Při mojí výkonnosti by maratonské tratě byly spíš turistikou než závoděním. I tak na kratších tratích se nedá v mém případě mluvit o nějakém velkém závodění. Většinu závodů jsem v minulosti už jel, tak je to Zeleňák, na kterém jsem byl poprvé: organizace, zázemí, kvalita silnic - prostě super. Příště tam asi i přespím, abych si ho užil až do konce, obzvlášť kdyby večer hrála nějaká známá rocková kapela.
  1. Sportuju od mala, ale výkonnostně mi to doktoři zakázali. Proto jsem spíš ze zvědavosti, a jestli to dám, jel svůj první hobíkovej závod (149 km) ve 23 letech a cyklistika mě už ze spárů nepustila.
  1. Ne.
  1. V cyklistice Itálie = Bianchi. V práci Švédsko = Husqvarna. Jsem totiž dřevorubec.

loading...

Martin Janů – 3. místo

Martin má na kontě celkem 7 závodů, nejlépe 12. na Krakonošovi.

  1. To, že budu na stupních vítězů v celkovém hodnocení SuperPoháru seriálu RoadCup, jsem nečekal. I když jsem si jako hlavní cíl pro sezónu 2020 stanovil účast na co možná největším počtu závodů RoadCupu. O to větší radost mám z celkového výsledku.
  1. Rád bych se i v nadcházející sezóně 2021 účastnil závodů RoadCupu, přičemž bližší mi je série RoadRace, která mně vyhovuje nastavenou délkou jednotlivých závodů. V roce 2020 považuji jako nejlepší závody Krakonošův cyklomaraton a Tour de Zeleňák. Oba závody byly jednak profesionálně zajištěny a taktéž zde byla příjemná sportovní atmosféra a to nejen v prostoru startu a cíle, ale i na trati, což u hobby závodů nebývá pokaždé zvykem.
  1. K cyklistice jsem se dostal tak nějak přirozeným vývojem a poté, co jsem zjistil, že s fotbalem si tykat nebudu. Už jako malý kluk jsem hltal přenosy Závodu míru.
  1. S organizovanou cyklistikou jsem v dorosteneckém věku začal v klubu Slavoj Loštice pod vedením Emila Hekeleho st. Po základní vojenské službě jsem to vzal oklikou přes triatlon v Tri klubu Loštice, abych se poté vrátil k cyklistice jako amatér v klubu Silný team Uničov.
  1. V současné době závodím na kole zn. Felt s výbavou Sram Red v mechanickém provedení.

loading...