Letos se odjelo 15 závodů RoadRace (z toho dva měly i kratší tratě) s 2021 účastníky. Na 7 RoadMarathonech bylo 1829 závodníků. Nejlepší účast zaznamenaly v obou případech slovenská L´Etape a Tour de Zeleňák. Celkově se v SuperPoháru, který hodnotí všechny výsledky, zařadilo 3733 lidí.

„Slavnostní vyhlášení RoadCupu 2024 se chystá v trutnovské galerii EPO1 v kulisách unikátní cyklistické výstavy Jízda první listopadový víkend, detaily se ještě ladí,“ oznamuje Simona Davídková z pořadatelského týmu. RoadCup letos opět navýšil kvalitu i prestiž. V příští sezóně se rozroste v létě o nové závody Radovesickou kostku a Velkou cenu Trhového Štěpánova, vrátí se i osvědčený Krušnoton, součástí budou i všechny tři dosažitelné L´Etape.

Vstanou havířovští maratonci… 

Celkové prvenství v RoadMarathonu získali bývalí parťáci z Havířova, taky oba bez jediného triumfu. „Já jsem se sezónou spokojený, čísla byla dobrá, jen výsledky mohly být o trochu lepší. Ale jezdil jsem sám proti klukům z L27/Integray a to bylo těžký, měli si to líp pohlídat i v celkovém pořadí. Já jsem na něj necílil, a nakonec se mi to sešlo,“ říká Petr Swaczyna z Kilpi Racing teamu.

JS206123.jpg

Petr Swaczyna

Získal 1216 bodů, druhý Fiala 1125 a třetí Uličný (oba Integray L27) 1000. Fiala vyhrál tři závody ze čtyř, kde jel. Další vítězství mají Hula, Haberman, Černý a Herman. Ze svých pěti startů dojel Swaczyna nejlíp druhý na Beskyd Tour a dvakrát třetí na Sudetech a Krakonošovi. K tomu jezdil i slovenský a český pohár. Gravely ho vinou bolavých zad nelákají a tak teď přejde plynule na běhání. Chystá se na Havířovskou desítku, kterou chce dát pod slušných 35 minut, pak ho čeká jako příprava na kolo celozimní seriál Lysa Cup.

Barbora Dvořáková odjela 6 ze 7 závodů, nejlíp skončila pátá na Beskyd Tour a získala 1071 bodů. Třikrát vyhrála Polka Wrobelová (900), dvakrát Slámová (600), jednou Obstová a Šebestová. „Vždycky jsem o tom celkovém vítězství snila, ale představovala jsem si to jinak. S výkony moc spokojená nejsem, ale když se to sečetlo, vyšlo to. Změnila jsem přípravu, ale bylo to horší, takže v létě se vrátila k tomu, co mi fungovalo. Dobře se mi jel Krakonoš a nejlíp asi horská l´Etape,“ hodnotila.

Dvořáková.jpg

Barbora Dvořáková

Už léta žije v Českých Budějovicích, jezdí za zdejší Spectrum bike team. „Servis si ale dělám sama, to bych se nedoplatila, jakou já mám spotřebu materiálu,“ směje se vývojová inženýrka, která kdysi pracovala v cykloshopu. Má v provozu čtyři kvalitní stroje a za sezónu zvládne až k 19 000 kilometrů. Jezdí na kole i do práce, čímž jí denně naskakuje 11 km… „Záleží na zdraví, trápí mě vazy v koleni, ale chci seriál příští rok objet znovu,“ plánuje.  

Přes zisk RoadRace s pílí k Superpoháru

Oba vítězové RoadRace získali zároveň zásluhou své závodní píle i Superpohár. „Díky spolupráci s Michalem Schuranem z ATT Investments jsem se hodně posunul, jezdil jsem standardně na slušné úrovni a splnil si ambice na kratších tratích, vítězství na kratším Krakonošovi bylo cílem první části roku. Ten další bych se rád posunul na delší maratony a uvidíme, jak to půjde,“ říká Štěpán Kopecký z Lawi star/Giant teamu.

Původem tenista, který se držel v mládežnických žebříčcích jen na dohled současných hvězd Mácháče s Lehečkou, začal jezdit na kole až před třemi lety. Bydlí v Kozojedech u Říčan, studuje vysokou sportovní školu Palestra a letos najede k 26 000 kilometrům. „Většinou sám, občas s kamarády a Jonášem Vojtěchem, který je od nás,“ říká 22letý borec v rozletu.

Druhý v pořadí za Kopeckým (1678) skončil Michal Rozehnal (1453) z třebešínského Kovo/Rexonix – ten vyhrál alespoň v počtu účastí, zvládl deset závodů. Třetí byl Lukáš Vencl z Cicli.cz Teamu (925).

Hodně rušnou sezónu měla Jana Milec-Jiřincová (TDF). Jasně vyhrála celý seriál RoadRace, ale také si prožila tři extrémní karamboly. Ten poslední ji zastavil v druhé části roku. „Jela jsem si projet trať týden před startem prachatické L´Etape a v jejím závěru jsem si zlomila klíční kost. V zatáčce jsem slítla z třímetrové stráně na kámen, záchranka mě nemohla vůbec najít, a ještě mi dala policie pokutu 300 Kč. Nakonec se tam ani nejelo a možná jsem tak zachránila dost lidí,“ vypráví teď už s úsměvem, protože o víkendu si přivezla vítězství z týmové časovky v Rakousku.

7vai6449-photo-pg-4038-1920-.jpg

Denisa Slámová

Přesto stihla objet devět závodů, kde získala čtyři výhry a dostatečný náskok (2074 bodů) uhájila. Druhá skončila Zuzana Šodorová (939). Denisa Slámová, která vládla ve dvou, a ještě dvou bodově menších, což jí nestačilo, pak třetí (900). „Jsem ráda, že mi to vydalo i na SuperPohár, mám opravdu radost. V lednu se vracím do práce z mateřské, uvidím, co budu stíhat, ale chci jezdit dál. Mám nový kolo Trek Madone, vinou té pauzy jsem ho ani nestihla projet, ještě že jsem si ho nevzala do těch Prachatic, to bych ho rozlámala…, “ dodala 38letá stabilní členka RoadCupového pelotonu.

Pořadí SuperPoháru vypadá takto: Muži: 1. Kopecký 1889, 2. Hula 1576, 3. Fiala 1542. Ženy: 1. Milec-Jiřincová 2074, 2. Dvořáková 1630, 3. Slámová 1500.

Kompletní podobu celkového pořadí najdete zde.