Simona Davídková 

Navzdory faktu, že nás covid všechny hodně zasáhl, cyklistika na všech úrovních a ve všech podobách roste a získává na popularitě.

Cyklistické firmy si letos vedly opravdu dobře a podpořily také RoadCycling.cz. Vysoký nárůst čtenosti RC dokazuje, že se z něj stává všeobecně respektované sportovní médium. Naše stránky letos navštívilo 330 000 unikátních uživatelů a to je skvělý výsledek, za který moc děkuji. Přeji všem hlavně hodně zdraví, pevné nervy a spoustu optimismu do následujícího roku.

Marek Matějka

Rok 2020 rozhodně nebyl z žádného pohledu běžný a to ani pro silniční cyklistiku. Přes vše špatné se našly chvíle, které stály za to.

Nejsilnější dojem na mne zanechala předposlední etapa Tour de France a excelentní výkon Tadeje Pogačara, který vstoupil do dějin. Ale asi největší ocenění zaslouží pořadatelé velkých i malých závodů, kterým se navzdory koronaviru podařilo zorganizovat své akce. Viděli jsme všechny tři Grand Tours, čtyři monumentání klasiky a spoustu dalších prestižních podniků a to je rozhodně víc, než jsme v březnu mohli doufat.

Snad v roce 2021 budeme moci sledovat i více českých závodů a budeme se moci osobně účastnit více závodů a veřejných akcí a cestovat za cyklistickými zážitky po celém světě. Přeji všem čtenářům, závodníkům, pořadatelům a fanouškům návrat k běžnému životu. Co víc si přát?   

    

Jiří Vlasák

Cyklistika je především nádherný sport. A vědí to možná bez přehánění milióny Čechů, kteří se na bicyklu vozí. Od nejposlednějšího turisty na elektrokole až po profesionály v nejvyšší světové lize. Každý si pak vybíráme tu svou disciplínu. Mně učarovala silniční. Obdivuju nejlepší světové cyklisty, kterým nechybí charisma a kteří přesahují její čistě cyklistický rozměr. Ale vždycky mě prvořadě zajímají ti naši.

A tudíž největší emoce vyvolává každý dramatický závod a každý úspěch českého cyklisty. Proto mi v paměti z letošní sezóny utkvělo nejvíce vítězství Josefa Černého na Giru, třetí místo na mistrovství Evropy a vyhraný etapák Kolem Malopolska Vojty Řepy, výborné sezónní výkony korunované mistrovským titulem Adama Ťoupalíka, vyhraná etapa Zdeňka Štybara v Argentině či vítězství Michaela Kukrleho a druhé místo Dana Turka v etapáku na Okolo Mazowska.

Takže všem příznivcům cyklistiky přeju  pro příští sezónu hodně zdraví a spoustu úžasných zážitků ze sedla bicyklu, jakož i radost z mnoha dalších úspěchů českých silničářů. Ať žije cyklistika, silniční a česká zvláště!

Libor Matějka

Letos jsem si závodní cyklistiky moc neužil. Ve své podstatě jsem jel osobně s fotografem jen čtyři závody na Mallorce a také čtyřdenní Czech Tour. Obě akce stály za to, ale bylo toho málo.

Zůstalo víc času na osobní cyklistiku. Poznal jsem jízdu na elektrokole, kterému jsem se dříve vyhýbal, přitom to byla příjemná zkušenost. Pro jízdu ve skupině různě trénovaných spolujezdců není elektrokolo špatné a s přibývajícím věkem by se pro další zážitky a vyrovnání výkonnosti hodilo. Je třeba zůstat otevřený i k novým věcem a zážitkům. 

Letos mě chytla, zatím jen s pár aktivními zkušenostmi, terénně/silniční cyklistika, neboli gravel. Cyklistika mě baví především v kolektivu a protože příležitostí setkávat se na závodech letos moc nebylo, je příjemné vyrazit na kolo s partou. Na silnici bych potřeboval elektrický doping, ale gravel přináší jiné pojetí cyklistiky. Můžete jet v kolektivu, který se sice rozpadne podle různé výkonnosti aktérů, ale není důležitý hák - závětří a tak si zvolíte své tempo a víte, že ti lepší na vás počkají. Je to stejné jako na horském kole, ale (pro mě) příjemnější, když kombinujete lehký terén se silniční cyklistikou. A tak chci víc zážitků zprostředkovat i čtenářům těchto stránek. Víc testů, víc turistiky, více novinek a zážitků.

Po pětatřiceti letech jsem se vrátil i na "svůj" Großglockner a zkusil porovnat tehdejší rekordní čas se současnou výkonností. Také tady jsem zneužil elektrokolo a ani 250 wattů podpory mi nepomohlo k vyrovnání svého nejlepšího času. Časy se mění, ne vždy k lepšímu, ale je třeba zůstat optimistou a poznávat nové. A tak si elektrokolo nechám na později a budu se věnovat gravelu a doufám, že s fotografem za zády i závodní cyklistice.