Zařazení dlážděných úseků známých z monumentu Paříž - Roubaix do programu Tour de France vždy vyvolává velké obavy. Zejména u vrchařů, kteří myslí na úspěch v celkovém pořadí, ale s takovými kostkami nemají zkušenosti. GP de Denain je dobrou příležitostí si kostky vyzkoušet v závodním tempu na začátku sezóny a nemuset tak riskovat start na vypjatém Paříž - Roubaix a zabírat místo v sestavě specialistům.

V posledních sto kilometrech závodu je přes dvacet kilometrů kostek na dvou dlouhých okruzích. Tým Jumbo - Visma pojal francouzský závod jako test. Proto sem přijeli lídři na celkové pořadí etapových závodů, Primož Roglič a Jonas Vingegaard.

"Nestartujeme zde s ambicí vyhrát," vysvětluje sportovní ředitel Grischa Niermann. "Chceme ale zajet dobrý závod a hlavně se z něj hodně naučit. Proto jsme si tento závod vybrali jako takovou generálku na Tour de France a na startu budou společně Jonas Vingegaard a Primož Roglič. Závod může nabídnout velké příležitosti i pro další jezdce našeho týmu. Pokud se ukáže, že půjde o sprint, máme například Davida Dekkera, který se může ukázat. Pro Lennarda Hofstedeho je Grand Prix de Denain prvním závodem sezóny a už se nemůže dočkat. Bylo by hezké, kdybychom ve čtvrtek zajeli dobrý výsledek, ale zejména chceme vidět, jak dokážeme podpořit Jonase a Rogliče."

Stejný plán má také INEOS Grenadiers. Jezdci britského týmu se po skončení nedávných etapových závodů ve Francii a Itálii vydali na sever Francie a v posledních dnech testovali vybavení na kostkách. INEOS má ve výběru tři jezdce na dlážděné klasiky Jhonatana Narvaeze, Dylana van Baarleho a Magnuse Sheffielda, ale také tři závodníky, pro něž je to především test: Adama Yates, Jonathana Castrovieja a Omara Fraileho. 

Závod startuje a končí v Denainu, jihovýchodně od Lille. V itineráři je 12 dlážděných úseků, všechny ve druhé polovině 200 kilometrů dlouhého závodu. V loňbksém roce zvítězil ve spurtu pelotonu Jasper Philipsen. O dva roky dříve vyhrál sólo Mathieu van der Poel, ale nejčastějhi se dojíždí v hromadném spurtu, už dvakrát zde vyhrál Arnaud Démare a také Nacer Bouhanni. Letos se však na start mnoho špičkových sprinterů nechystá. Tim Merlier bude po vítězství na Nokere Koerse odpočívat a závodit budou Pascal Ackermann, Dan McLay, Amaury Capiot, David Dekker, Stanislaw Aniolkowski, Matthew Walls a další rychlí závodníci nepatřící do úplné světové špičky.

Závod vysílá ve čtvrtek 17. března od 14 hodin Eurosport a GCN+.