Převaha týmu Jumbo - Visma byla zdrcující. Letošní ročník Dauphiné se nezařadí mezi nejzajímavější závody posledních let, protože boj o celkové vítězství se vůbec nekonal. Primož Roglič získal náskok v časovce a Jonas Vingegaard mu to v kopcích nijak nekomplikoval a podřídil se týmové taktice. Třetí Ben O'Connor byl výkonnostně daleko za oběma lídry nizozemského celku.

Mnohem zajímavější snad bude Tour de France. Na Dauphiné neměli Roglič a Vingegaard konkurenci, protože největší favorité Tour si před startem Staré dámy vybírají různé závody. Jumbo - Visma se soustředilo na Dauphiné, nejlepší jezdci INEOS Grenadiers jsou ve Švýcarsku a Tadej Pogačar bude obhajovat vítězství na Okolo Slovinska.

Zatím proto nemáme žádné přímé srovnání, přesto udělal celý tým Jumbo - Visma velký dojem. V kopcích se složil velmi silný vlak domestiků, který neměl nejmenší problém s kontrolou závodu. V závěrečné etapě odvedli hodně práce Christophe Laporte, Chris Harper, Wout van Aert, Tiesj Benoot a v cílovém výjezdu zazářil Steven Kruijswijk. Jeho tempo zcela nadělilo skupinu favoritů, na špici strávil patnáct minut a dojel všechny uprchlíky a následně vypustil Vingegaarda s Rogličem do útoku.

Už teď se dá očekávat, že Jumbo - Visma bude na Tour de France nejsilnějším týmem. A to ještě není rozhodnuto o celé nominaci. Žluto - černý tým pravděpodobně posílí Sepp Kuss a Rohan Dennis a šanci mají také Mike Teunissen a Robert Gesink.

Jenže ani silný tým neznamená vítězství. Proti Pogačarovi to bude velmi těžké. Vysokým a stabilním tempem v horách ho neporazí. Vingegaard a Roglič bude muset hodně útočit. Zejména v nejvyšších horách a nejdelších kopcích. Ve velmi dlouhých výjezdech je Pogačar nejzranitelnější. Myslí si to i Vingegaard: "Myslím, že mám dobrou šanci Tour vyhrát. Věřím tomu od chvíle, kdy jsem loni na Mont Ventoux utrhl Pogačara. Letos jsem se zlepšil a všechno jde dobře. Na Tour se může stát spousta věcí. Budu se snažit, i tým se bude snažit a uvidíme, jaký z toho bude výsledek." 

Dva silní a ambiciózní lídři v jednom týmu nemusí dělat dobrotu a je jasné, že Vingegaard nehodlá jen pomáhat. Po loňském druhém místě v celkovém pořadí chce podporu týmu. V cílovém stoupání na Plateau de Solaison dokonce chvíli vypadal silnější než Roglič. "To nevím," reagoval Vingegaard. "Zaútočili jsme společně. Takový byl plán. Až si Steven vystoupí, zaútočím a Primož pojede za mnou, abychom všechny utrhli. To se nám podařilo."

Vingegaard se hned na tiskové konferenci v cíli Dauphiné snažil rozptýlit náznaky možných problémů: "S Primožem jsme dobří kamarádi. Máme se rádi, jak celé naše rodiny, tak i my dva. Záleží nám na sobě. Když Primož vyhraje, mám taky radost, a naopak. Když jeden z nás vyhraje, nemáme se za co stydět. V tomhle směru jsme oba dobří spolujezdci. Jsme rádi, když se tomu druhému daří."

Také Roglič byl spokojený a po jarním zranění kolena zcela zdravý a v nejlepší kondici: "Byl to těžký závod, ale měli jsme ho pod kontrolou a kluci jeli opravdu skvěle. Jonas byl v závěrečném stoupání opravdu silný. Pro tým to byl dobrý den. Všechno jde správným směrem."

"Na Tour můžeme jet sebevědomě, ale je před námi ještě nějaký čas a také práce," uzavírá Roglič, který odjíždí do Tignes, na vysokohorské soustředění před Tour de France. 

Nadšení týmu Jumbo - Visma může velmi rychle zchladit Pogačar suverénním představením na Okolo Slovinska, které začíná ve středu. Dvojnásobný vítěz Tour má za sebou náročné vysokohorské soustředění v Livignu, kde také v kopcích několikrát otestoval svou formu a podle záznamů na Stravě je připraven. Nejlepšího cyklistu světa čeká pět etap, tři zvlněné, jedna rovinatá a jedna horská s dojezdem na Velkou planinu (7,7 km, 7,9 %).