Sezóny Primože Rogliče se podezřele opakují. Na úspěšné jaro s mnoha vítězstvími navazuje zklamání na Tour de France a poté start na Vueltě a vítězství. Španělská Grand Tour nebyla ani jednou za poslední čtyři roky jeho hlavním cílem. V roce 2019 útočil na vítězství na Giro d'Italia, ale nakonec byli Richard Carapaz a Vincenzo Nibali lepší. Po několikaměsíční pauze se vrátil ve skvělé kondici na Vueltu a připsal si první triumf.

O rok později byl velmi blízko vítězství na odložené Tour de France, jenže Tadej Pogačar mu žlutý dres v závěrečné časovce sebral. Zklamaný Roglič si dal měsíční pauzu a vyhrál zkrácenou Vueltu. V souboji s Carapazem to bylo těsné, Ekvádorec byl jen o 24 sekundy horší, ale Roglič si spravil náladu. Loni vydržel na Tour de France pouze do 8. etapy. Poté odstoupil kvůli zraněním, která si způsobil o několik dní dřív. Ale bylo z toho aspoň další, už třetí, vítězství na Vueltě.

Letos na Critérium du Dauphiné vtipkoval, že Tour je pouze přípravným závodem před Vueltou. V žádném případě to nebylo myšleno vážně, ale vyšlo to. V 5. etapě Tour spadl, vykloubil si rameno, zlomil dva obratle a později odstoupil. Nebylo jasné, zda se z takových zranění stihne dát dohromady, ale podařilo se. Po třech vítězstvích chce získat čtvrté, čímž by vyrovnal rekord Roberta Herase. V historických tabulkách je na děleném třetím místě s Albertem Contadorem. Lepší jsou pouze Heras (kromě čtyř vítězství byl také druhý a třetí) a Tony Rominger (třikrát vítěz a jednou třetí). 

"Jsme rádi, že Primož může po vážném zranění na Tour de France startovat na Vueltě. Logicky neměl nejlepší přípravu, ale velmi si ho vážíme za to, jak se dokázal připravit," říká Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel Jumbo - Visma. Roglič rozhodně neměl ideální přípravu, ale pokud by nebyl v kondici bojovat o vítězství, určitě by nestartoval. Patří proto k favoritům Vuelty.

Rohana Dennise čeká první Grand Tour v dresu Jumbo - Visma. 

Sestava Jumbo - Visma samozřejmě není tak silná jako na Tour de France, chybí dvě největší hvězdy Jonas Vingegaard a Wout van Aert, ale nepochybně není ani slabá. V horách budou Rogličovi pomáhat Sepp Kuss, Robert Gesink, Sam Oomen, Chris Harper a všestranný Rohan Dennis, na rovinách a také v týmové časovce budou důležití Edoardo Affini a Mike Teunissen. 

"Na startu máme dobrý a vyvážený tým, který může Primože podpořit ve všech terénech. Je škoda, že Koen Bouwman kvůli zranění na start nenastoupí. Rádi bychom ho na Vueltě viděli ve skvělé formě, kterou předvedl během posledního Giro d'Italia," zmiňuje Zeeman nejlepší vrchaře letošního ročníku a vítěze dvou etap. Pro Jumbo - Visma je letošní Vuelta důležitá i kvůli startu závodu v nizozemském Utrechtu. Díky tomu je pro domácí tým ještě atraktivnější. "

Už je to několik let, co v Nizozemsku startovala Grand Tour. Díky tomu je to pro nás výjimečný závod. Těšíme se, že se od nadcházejícího pátku ukážeme před domácím publikem."