Pořadatelé Vuelty letos na nic nečekali a od prvních etap se závodí na celkové pořadí, což je oproti italskému Giru a Tour de France značně osvěžující. Vuelta je zatím nejzajímavější Grand Tour sezóny, neustále se mění vedoucí závodníci a první čtyři muži celkového pořadí jsou velmi vyrovnaní. Kdo je tedy favoritem na vítězství? 

V kopcích, ať už dlouhých, nebo krátkých a strmých, jsou Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Primož Roglič a Miguel Angel Lopez skoro stejně silní. V každém horském dojezdu je dělí jen sekundy. Zdá se, že hory o vítězi závodu rozhodnout nemůžou. Důležitější budou štěstí, sebevědomí, klid, zkušenosti, taktika a také časovka.   

Ta může změnit úplně vše. Primož Roglič patří k nejlepším časovkářům současnosti a individuální chronometr do Pau měří 36 kilometrů a je tedy nejdelší časovkou na všech třech Grand Tours. Všichni počítají s tím, že Slovinec porazí své soupeře o desítky vteřin, či o minuty. Převezme červený dres a už se bude jen bránit. Proto se v nedělní etapě s cílem na Cortals d´Encamp všichni tři soustředili jen na Rogliče. Lopez, Quintana i Valverde nastupovali Rogličovi, který je hlavním favoritem. 

Jenže Roglič složitou situaci zvládl s přehledem. Neměl ideální týmovou podporu, ale byla o něco lepší než na Giru. Slovinec dokáže reagovat na zrychlení soupeřů v kopcích, ale poradil si i s pádem na šotolinovém úseku kolem jezera Engolasters. Roglič trefil stojící motocykl, ale nic se mu nestalo, nepoškodil si kolo a v posledním výjezdu dojel Lopeze a Valverdeho a sám zaútočil. Valverde se ho udržel, ale Lopez odpadl. Ten přitom měl být jeho největším soupeřem. 

Miguel Angel Lopez moc chtěl před časovkou ujet Rogličovi a získat aspoň trochu času, ale dopadlo to přesně naopak. Kolumbijec zaútočil daleko před cílem, jenže si nevytvořil velký náskok a když spadl na šotolině společně se Sergiem Higuitou, už byli soupeři jen kousek za ním. Dlouhý útok nebyl nejlepší taktikou, ale udělal etapu o něco zajímavější.

Bohužel Lopez má vždy nějaký technický problém nebo pád. Je to stejné na každé Grand Tour. Pády a technické problémy ho provází celou kariéru a to není náhoda a smůla. Vítězství na Vueltě se mu po nedělní etapě v Andoře vzdálilo. Z favoritů je asi nejhorším časovkářem a očekává se velká ztráta. Musel by předvést životní výkon, aby udržel odstup menší než minuta a půl.

Lopez byl po nedělní etapě zklamaný, ale zůstal klidný. "Naštěstí nemám žádná větší zranění, ale ztratil jsem čas a soupeři mi ujeli. Snažil jsem se pokračovat s nimi, ale pád a bláto mi poničilo kolo a nebylo možné ho vyměnit. Nakonec jsem ztratil jen pár sekund, ne moc, ale samozřejmě jsme měli jiný plán. Jsem spokojený se svou formou, jsem na tom dobře. Pořád zbývají dva týdny a musíme bojovat."  

A co Movistar? Může letos vyhrát druhou Grand Tour? Quintana a Valverde se střídají v útočení, Kolumbijec má formu trochu nevyrovnanou, zatímco mistr světa jede velmi stabilně. Mají však na vítězství? Valverde by měl být v časovce lepší než Quintana, ale jak to bude v posledním týdnu? Valverde ve svém věku ve třetím týdnu už neregeneruje jako jeho mladší soupeři. Quintana by měl být lepší. Jenže pořadatelé neudělali poslední týden nejtěžší, jak je tomu v posledních letech zvykem. Naopak je to trať jako na míru pro Valverdeho. 

"Jsme pořád vpředu v celkovém pořadí, oba dva, Nairo vede a já jsem hned za soupeři. Musíme se pořád snažit. Po časovce to bude jiný závod, se spoustou kopců, kde musíme předvést to nejlepší. Roglič a Lopez jsou nyní hodně silní," říká Valverde, který si dobře uvědomuje převahu Rogliče v časovce. 

Nairo Quintana po časovce pravděpodobně ztratí červený dres a podle sportovních ředitelů Movistaru by bylo úspěchem, kdyby neztratil víc než minutu a půl na Primože Rogliče. Každopádně opět bude muset útočit. Nástup v horách daleko před cílem by Rogliče mohl dostat pod tlak. Zejména s číhajícím Valverdem za jeho zády.

Něco takového Quintana plánuje už teď: "V časovce o dres pravděpodobně přijdu, ale až to bude za námi, tak se společně jako tým musíme snažit získat dres zpět a udržet ho až do konce."   

Ovšem méně náročných kopců v posledním týdnu by mělo vyhovovat nejen Valverdemu, ale i Rogličovi, který na Giru postupně ztrácel výkonnost a jen s velkým vypětím udržel pódium. Čím méně dlouhých kopců, tím spíše udrží vedení.

Může do souboje o pódium zasáhnout také pátý Tadej Pogačar? Když udrží svou současnou formu, tak rozhodně ano. Ale pro dvacetiletého Slovince je to první Grand Tour v životě, devět závodních dní v řadě si už dříve vyzkoušel, ale tři týdny ne. Nikdo neví, jak jeho tělo zareaguje po volném dnu. Časovku by mohl zvládnout velmi dobře, je slovinským mistrem (Roglič nestartoval), ale chtít po něm špičkové výkony po celé tři týdny je v první sezóně mezi profesionály možná trochu moc.

Vítězství v etapě a první desítka celkového pořadí je dostatečně velký úspěch. Na druhou stranu je to výjimečný závodník a stejně velký talent jako Egan Bernal. Těžko říct, jaké má limity.